700 bin kamu işçisinin zammı için kritik görüşme

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in 700 bin kamu işçisinin zammı için Türk-İş ve Hak-İş Başkanları ile görüştüğü öğrenildi.

EKONOMİ 08.05.2023, 15:37 09.05.2023, 13:09 Şeyda Gül
700 bin kamu işçisinin zammı için kritik görüşme

700 binden fazla kamu işçisinin beklediği haber geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan ile görüştü.

Zamma yönelik meraklı bekleyiş sürerken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamu işçisinin alacağı zam oranını yarın açıklanacağını duyurmuştu. Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, yarın saat 11.00'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla bir görüşme yapılması planlanıyor. Toplantı sonrası açıklanacak zam oranının hükumetin son teklifinin üstünde çıkması bekleniyor.

Hükümet ve işçi tarafın son teklifi neydi?

Hükümet, ilk altı ay için yüzde 40 zam ve 12 bin lira taban ücret olarak son teklifini yapmıştı. Bu teklifi yeterli bulmayan işçi temsilcileri, iyileştirme taleplerini iletmişlerdi. İşçi kesiminin 15 bin lira taban ücretle ilk altı ayda yüzde 45 zam oranı beklentisinin karşılanıp karşılanmayacağı yarınki toplantının ardından belli olacak.

Hükümetin işçilere İlk teklifi ise 11 bin 500 lira taban aylık ve ilk 6 ay için %30 zam olmuştu.

Kamu toplu iş sözleşmesi kimleri ilgilendiriyor;

  • Karayolları
  • Demiryolları
  • İl Özel İdareleri
  • Şeker Fabrikaları
  • Elektrik Üretim Santralleri
  • Kömür İşletmeleri
  • Üniversiteler
  • Hastanelerin de aralarında bulunduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiriyor.

Diğer sözleşmeleri de yakından ilgilendiriyor

1 Ağustos itibariyle başlayacak olan 2024-2025 yıllarını kapsayan 7’inci dönem Toplu Sözleşme görüşmeleriyle yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranı belli olacak. Bu nedenle kamu işçilerini ilgilendiren 2023 yılı kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeve protokolü, sadece kamu işçilerini değil memurlar başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin hepsinin belirlenmesinde büyük önem taşıyacak.

Yorumlar (0)