6 ülke ile anlaşma planı!

Çok sayıda ulaşım yolu ile yapılan ve "kombine" olarak adlandırılan taşımacılıkta Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Belarus, Ukrayna ve Moldova ile anlaşmalar bulunuyor. Yeni açılım kapsamında Pakistan, İran, Irak, Kırgızistan, Slovenya ve Litvanya ile de anlaşmalara imza atılması planlanıyor.

EKONOMİ 22.11.2020, 09:25
6 ülke ile anlaşma planı!

Pakistan, İran, Irak, Kırgızistan, Slovenya ve Litvanya ile sürecin devam ettiği bildirildi. Türkiye ihracatını %55 deniz yolu ile, %35 kara yolu ile yapıyor. %10 ise demir yolu ve hava yolu ile gerçekleştiriliyor. Demir yolunun payının çok daha fazla artırılarak taşımacılık maliyetinin minimalize edilmesi isteniyor.

Lojistik merkezlerle beraber gelişecek

Birden fazla ulaşımın kullanıldığı ve kombine taşımacılık ismi verilen taşımacılık yöntemi, ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor ayrıca daha ucuz ve daha güvenli ticaret olanağı da sunuyor. Kombine taşımacılığı geliştirmek ve taşımacılık sektörünün ihtiyaç duyduğu tüm hizmetleri sağlayabilmek için de lojistik merkezleri kuruluyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, planlanmış 25 lojistik merkezinden 11’ini devreye sokmuş durumda. En son Konya Kayacık Lojistik Merkezi açılmıştı, Kars Lojistik Merkezi yapım çalışmaları ise sürüyor.

2019 yılında işletmeye alınan Lojistik Master Planıyla kombine taşımacık türünün geliştirilmesi isteniyor. Türkiye Lojistik Master Planı hedefine ulaşılabilmesi için de ulaşım altyapısına yıllara dağılmış olarak toplam 110 milyar dolar dolaylarında yatırım yapılması öngörülmüştü.

Yorumlar (0)