5 bakanlık bir araya geldi! Toplantıda alınan kararları Bakan Nebati açıkladı...

Gıda fiyatlarındaki artış devam ederken dün kritik bir toplantı düzenlendi. 5 bakanlığın bir araya geldiği Fiyat İstikrarı Komitesinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati bir açıklama yaptı. Bakan Nebati, "Arz kesintilerinin enerji ve gıda fiyatları üzerindeki risklerini ele alarak stratejik tarımsal ürünlerin yurt içi arzındaki gelişmelerini detaylı bir şekilde değerlendirdik" sözlerini kullandı.

EKONOMİ 21.07.2022, 11:30 21.07.2022, 16:57
5 bakanlık bir araya geldi! Toplantıda alınan kararları Bakan Nebati açıkladı...

Dün akşam saatlerinde Fiyat İstikrarı Komitesinin 5’inci toplantısı, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati başkanlığında yapıldı. 

Emtia fiyatları ele alındı

Toplantıda güncel enflasyon gelişmeleri ele alınırken, küresel anlamda enflasyonist baskılar ile enerji ve gıda arz güvenliğine yönelik endişelerin yoğunlaştığı içinde olduğumuz süreçte emtia fiyatlarının seyrine ilişkin değerlendirmeler yapıldı.

Öte yandan fiyat istikrarına yılın ikinci yarısında etki edebilecek diğer etkenlerin de konuşulduğu toplantı sonrasında Bakan Nebati açıklamalar yaptı.

“Tarımsal ürünlerin yurt içi arzındaki gelişmeleri değerlendirdik”

Bakan Nebati, "Güncel enflasyonda yaşanan gelişmeleri ele aldığımız toplantı çerçevesinde, arz kesintilerinin enerji ve gıda fiyatları üzerindeki risklerini detaylandırarak stratejik olarak bilinen tarımsal ürünlerin yurt içi arzındaki gelişmelerini detaylı bir şekilde değerlendirdik" sözlerini kullandı. 

Doğal gaz depolaması ele alındı

Hazine Bakanlığı'ndan gelen duyuruda ise toplantıda alınmış olan kararlara yönelik şu ifadelere yer verildi: 

“Komite üyeleri, arz kesintileri ile arz - talep uyumsuzluklarının gıda ve enerji fiyatlarındaki risklerini detaylandırmıştır. Ayrıca gıda fiyatları özelinde arpa, buğday, şeker ve ayçiçek yağı gibi stratejik tarımsal ürünlerin yurt içi arzındaki gelişmeler ele alınmıştı. Toplantıda 2022’nin ikinci yarısında fiyat istikrarına etki edecek diğer önlemler ve risk faktörleri de ele alınmıştır. 

Komite tarafından, 

  1. Kamu fiyat politikalarının, mali disiplin ve enflasyonla mücadele kapsamındaki kararlılık çerçevesinde belirlenmeye devam edilmesine,

  2. İlgili kurumlarımızca stratejik tarım ürünlerinin satın alınmasına,

  3. Özellikle başta enerji ve gıda fiyatları olmak üzere fiyat istikrarına ilişkin bütün paydaşların eş güdüm halinde çalışmayı sürdürmesine,

  4. Doğal gaz depolama ünitelerinin kış aylarından önce en üst kapasiteye ulaştırılmasına,

  5. Başta Avrupa olmak üzere bütün dünyada enerji tasarrufuna ilişkin tedbirler en üst seviyede alınırken, Türkiye’de de enerji tüketiminin bu istikamette yönlendirilmesi konusunda karar alınmıştır.”

Yorumlar (0)