400 milyar liralık 'E-ticaret' pazarına radikal düzenlemeler yolda!

İnternet alışverişinde rekabete engel olan eylemleri ortadan kaldırmayı hedefleyen ve tekelleşmeyi önlemek için hazırlanan yeni düzenleme, tüketici haklarını korumayı amaçlıyor. 

EKONOMİ 26.04.2022, 08:13 26.04.2022, 17:26
400 milyar liralık 'E-ticaret' pazarına radikal düzenlemeler yolda!

İddiaya göre Ticaret Bakanlığı, salgın süreci beraber bir ivme yakalayan e-ticaret konusunda yeni bir düzenlemeye gitti.

E-ticaret’e yeni düzenleme

Bakanlığın belirlediğine göre, geçen yıl Türkiye'de 381 milyar TL büyüklüğe yaklaşan e-ticaret sektöründe 484 bin 347 işletme, faaliyetlerini sürdürüyor.

Bu işletmelerin 472 bin 604’ü "e-ticaret pazar yerlerinde" faaliyetlerine devam ediyor. Fakat yüzde 74’ü sadece 1, yüzde 12’si 2, yüzde 6’sı 3 ve yüzde 3’ü 4 pazar bölgesinde satış yapıyor.

Rekabete engel uygulamalar engellenecek

Az sayıda pazar yerinde sektörün yoğunlaşmasının hem tüketicinin hem de satıcıların bu pazar bölgelerine olan bağımlılığını artırdığını savunan Bakanlık, bu durumun neden olduğu problemleri çözecek adımlara hazırlanıyor.

Bu çerçevede, büyük ölçekli platformların rekabete engel olan uygulamaları engellenecek. Dijital platformların lehlerine ticari şartlar dayatmasına son verilecek. Düzenlemeyle birlikte e-ticaretin dengeli büyümesi hedefiyle pazar alanlarına yeni kriterler getirilecek. Rakipleri dışlayıcı faaliyetlere müsaade edilmeyecek. E-ticaret pazar bölgeleri, sıralamada haksız bir şekilde kendini ön plana çıkaramayacak ve satıcılar arasında farklılık gözetemeyecek.

Taklit ürün satışına önlem!

İddiaya göre e-ticaret pazar bölgelerinde, hukuka aykırı içerikler ile taklit ürün satışı engellenecek. Satıcılar yalnızca bir e-ticaret pazar bölgesinde faaliyet göstermek zorunda bırakılamayacak. Bu pazar yerleri belirli bir kişiden ürün ya da hizmet alımına ilişkin satıcıları zorlayamayacak. E-ticaret pazar bölgeleri, ödeme süresini satıcılara kısaltacak. Satıcılar diğer e-ticaret pazar bölgelerine kendilerine ait verileri taşıyabilecek.

Yorumlar (0)