3,5 milyon kişi başvurdu: Son haftaya girildi

Vergi ve diğer bazı borçların yapılandırılmasına dair düzenlemeler içeren 7326 sayılı kanun çerçevesindeki imkanlardan faydalanmak için yaklaşık 3,5 milyon mükellef başvuruda bulunurken, 69 milyar 125 milyon 497 bin 413 TL'lik alacak yapılandırıldı.

EKONOMİ 24.08.2021, 23:48 26.08.2021, 11:38
3,5 milyon kişi başvurdu: Son haftaya girildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan alınan bilgilere göre, vergi ve diğer bazı borçların yapılandırılmasına dair düzenlemeler içeren 9 Haziran 2021 tarihinde yürürlüğe giren 7326 sayılı kanun çerçevesinde başvurular sürüyor.

Kanunun getirdiği imkanlardan faydalanmak için mükellefler yoğun ilgi gösterirken vergi dairelerine bugüne dek 3 milyon 480 bin 533 mükellef başvuru yaptı. 69 milyar 125 milyon 497 bin 413 TL alacak yapılandırıldı ve bu çerçevede 2 milyar 873 milyon 438 bin 970 TL tahsilat gerçekleşti.

Son haftaya girildi

7326 sayılı kanun hükümlerinden faydalanmak için 31 Ağustos Salı günü bitimine dek başvuruların yapılması gerekiyor.

Kanun çerçevesinde, prim ve vergi borçları başta olmak kaydıyla çok sayıda kamu kurum ve kuruluşuna olan kesinleşmiş borçların cezaları kaldırılarak güncelleniyor ve taksitle ödeme olanağı sağlanıyor.

Ayrıca ihtilafların sonlandırılması maksadıyla dava safhasında olan alacaklar da yapılandırılarak ödenebiliyor. Hakkında vergi incelemesi olan mükellefler de incelemelerin bitiminin ardından kanundan faydalanabiliyor. Beyan dışı bırakılmış vergiler pişmanlıkla beyan edilerek taksit yapılabiliyor.

2016-20 seneleri için vergi ve matrah artırımı olanağı da bulunan yasa çerçevesinde vergi ve matrah artırımı yapan mükellefler hakkında vergi tarhiyatı ve vergi incelemesi yapılmıyor.

Kanunla getirilen bir diğer olanak ile işletme kayıtları da düzeltilebiliyor. Bu çerçevede, işletmede mevcut olup kayıtlarda bulunmayan emtia, teçhizat, makine, demirbaşlara, kayıtlarda yer alıp işletmede mevcut olmayan emtia, teçhizat, makine, demirbaşlara, kayıtlarda yer alıp işletmede mevcut olmayan kasa mevcudu ile ortaklardan alacaklara dair kayıtlar düzeltilebiliyor.

Peşin ödeyene büyük avantaj

Yapılandırılan borçlar peşin veyahut taksitler halinde ödenebilecek ve peşin ödemelerde hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından yüzde 90, idari para cezalarının aslından yüzde 25 oranında indirim yapılacak.

Başvurular ağustos ayı sonuna dek Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet adresi veyahut e-Devlet sistemi üzerinden, vergi dairesine gelerek veyahut posta yoluyla da yapılabilecek.

COVID-19 (yeni tip koronavirüs) salgını sebebiyle başvuruların vergi dairelerine gitmeksizin, sanal ortamda gerçekleştirilmesi önem arz ediyor.

Yapılandırılan borçların ilk taksit veyahut peşin ödemelerinin 30 Eylül Perşembe gününe dek yapılması gerekiyor.

Yorumlar (0)