2021 yılı Türkiye ekonomi gündemine kısa bir bakış...

Türkiye'nin 2021 yılında dünyayla ortak koronavirüs gündemi dışında, ekonomi gündemini de paylaştı. Koronavirüs salgınının getirdiği ekonomik yük tüm dünya için tedarik zincirlerinin aksaması, hammadde maliyetlerinin artması ve beraberinde ekonomik olarak birçok sürecin sıkıntıya girmesine sebep olurken, ülkemiz içerisinde de ekonomik açıdan oldukça hareketli bir yıl geçirdik. İşte Türkiye'nin 2021 yılı ekonomi gelişmeleri özeti...

EKONOMİ 01.01.2022, 13:10 06.01.2022, 20:20
2021 yılı Türkiye ekonomi gündemine kısa bir bakış...

2021 senesi birçok alanda olduğu gibi ekonomide de şüphesiz oldukça hareketli bir seneydi. Türkiye ekonomisi 2021 senesinin son çeyreğinde yüksek faiz yerine yüksek büyümeyi önceleyip düşük cari açığa odaklanan yeni ekonomi politikasıyla ülke ve dünya gündeminde geniş bir şekilde yer aldı.

Biz de bu yılın en önemli başlıklarını sizler için derledik.

TÜİK Başkanı değişti

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yeni Başkanı Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan 200 baz puanlık faiz artışı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından politika faizi 200 baz puan arttırıldı ve yüzde 19’a çıkartıldı. Kurul tarafından alınan kararın gerekçesi olarak ise, fiyatlama davranışları, enflasyon beklentileri ve orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki yukarı yönlü riskler gösterilirken önden yüklemeli ve güçlü bir ilave parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verildiği kaydedildi.

Merkez Bankası’na Kavcıoğlu atandı

Yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevden alındı, yerine ise Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atandı.

Ticaret Bakanı değişti

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın da görevine son verildi, yerine ise makamına AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş’un ataması yapıldı.

Tam kapanma süreci başladı

17 Mayıs tarihine dek sürecek “tam kapanma dönemi” başladı. Sokağa çıkma kısıtlaması esnasında çeşitli ihtiyaçların aksamaması için muafiyet dahilindeki iş yerlerinin dışındaki tüm işletmeler kapalı kaldı.

İhracatta 200 milyar dolar rekoru kırıldı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Son 12 aylık ihracatımız 201,5 milyar dolara yükselerek yeni bir Cumhuriyet tarihi rekorunu kırıyoruz. İlk kez 200 milyar doları geçmiş oluyoruz.” dedi.

Erdoğan’dan faizlerin indirileceği sinyali

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ağustos ayıyla beraber enflasyonda düşüşü hissedeceğiz. Buradan sonra enflasyonun daha yukarıda olması söz konusu değil. Faiz oranları hususunda düşüşe geçiyoruz, artık yüksek faiz politikası yok.” şeklinde konuştu.

Merkez Bankası’nın faiz indirimi başladı

Merkez Bankası tarafından politika faizi 100 baz puan azaltıldı ve yüzde 18’e indirildi. Banka tarafından alınmış olan kararın para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına dair analizler ile çekirdek enflasyon gelişmelerinin değerlendirilerek alındığı kaydedildi.

Merkez Bankası faizi %16’ya çekti

Merkez Bankası tarafından ekim ayında yapılan toplantıyla politika faizi 200 baz puan düzeyinde azaltılarak yüzde 16’ya düşürüldü. Kurul tarafından arz yönündeki arızi unsurlardan kaynaklı politika faizinde aşağı yönlü yapılan düzeltme için sene sonuna dek sınırlı bir alan kaldığı kaydedildi.

Zincir marketlere fahiş fiyattan ötürü ceza kesildi

Rekabet Kurulu tarafından Ekim aynıda koronavirüs salgını döneminde perakende gıda ve temizlik ürünleriyle ticaretini gerçekleştiren zincir marketlerle fiyatlama davranışlarının incelenmesine ilişkin olarak yürütülen soruşturma dahilinde A101, BİM; CarrefourSa, Savola Gıda ve Migros’a 2,7 milyar TL idari para cezası verdi.

Merkez Bankası tarafından faiz 100 baz puan daha indirildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından kasım ayında yapılan Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizi 100 baz puan indirildi ve yüzde 15’e düşürüldü. Banka tarafından alınan kararlara dair, “Arz yönündeki para politikası etki alanı dışında kalan faktörlerden kaynaklı geçici etkilerin 2022 senesinin ilk yarısı süresince sürmesi bekleniyor. Kurul tarafından bu etkilerin ima etmiş olduğu sınırlı alanın kullanımına dair aralık ayında tamamlama değerlendirilecektir.” cümleleriyle açıklandı.

Merkez Bankası döviz kuruna müdahale etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, döviz kurlarında yaşanan sağlıksız fiyat oluşumları sebebiyle 2014 senesinden bu yana ilk defa piyasaya satım yönünde doğrudan bir müdahalede bulundu. Banka tarafından ayrıca BİST Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası nezdinde de işlem yapmaya başlandığı bilgisi paylaşıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda görev değişimi

Lütfi Elvan görevden alındı, yerine ise Nureddin Nebati getirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararı sonrası devir teslim töreni yapıldı. Nebati ilk açıklamasında, “En önemli önceliğimiz yüksek faiz olmayacak.” dedi.

Tüketici enflasyonu 3 senenin zirvesine ulaştı

TÜİK tarafından kasım ayı enflasyon verileri açıklandı. Kasım ayında enflasyon yüzde 3,51 oranında artarken senelik bazda ise yüzde 21,31 oldu. Bu rakamlarla birlikte enflasyon 3 senenin zirvesine ulaştı.

Erdoğan, “yeni ekonomi modeli”ne geçildiğini aktardı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin yeni ekonomi modelini paylaşarak, “Yüksek faiz verip sıcak para çekme politikasını elimizin tersiyle bir kenara itiyoruz. İhracatı düşük faizle destekleyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Asgari ücret 4 bin 250 TL oldu

2022 senesinde geçerli olacak asgari ücret 4 bin 253 TL olarak paylaşıldı. Böylece asgari ücretteki artış yüzde 50,54 oldu. Bununla birlikte asgari ücret üstündeki gelir ve damga vergisi de kaldırıldı.

Merkez Bankası’ndan dördünce defa faiz indirimi: Politika faizi yüzde 14 oldu

Merkez Bankası tarafından merakla beklenen faiz kararı faiz indiriminin devamlılığı yönünde oldu. 100 baz puan düşürülen faiz yüzde 14 oldu. Eylül ayında başlayan faiz indirim süreciyle beraber 4 toplantıda 500 baz puan indirim yapılmış oldu.

TL mevduatları için kur farkı ayarı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurda meydana gelen dalgalanmayı durdurmak için yeni araçların devreye gireceğini kaydetti. Erdoğan yaptığı açıklamada, “Vatandaşlarımız, bankada bulunan TL varlığının mevduat kazancı kur artışından eğer yüksekteyse bu getiriyi alacak ancak kur getirisi mevduat kazancının üstünde seyrederse arada oluşan fark doğrudan yatırımını yapan kişiye ödenecek ve bu kazanç da stopaj vergisinden muaf olacak. Bununla beraber TL varlıklarının yeni bir döviz talebi oluşturmayacak şekilde değerlendirilmesini temin edecek araçları da devreye sokacağız.” dedi.

Kur Korumalı Türk Lirası Vadeli Mevduat açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca yapılmış olan açıklamada, “Kur Korumalı Türk Lirası Vadeli Mevduat” ürününü detayları paylaşıldı. Buna göre, üründe gerçek kişilerin Türk Lirası vadeli hesapları üstünde işleyecek faiz ile vade ve hesap açılış tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak, yüksekteki oran üzerinden hesap nemalandırılacak. Mevduat ürünü için stopaj uygulanmayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, döviz cinsinden katılım fonlarının ve döviz tevdiat hesaplarının talebi üstüne, Türk Lirası vadeli hesaplara dönüşmesi durumunda mevduat ve katılım fonu sahiplerine destek sağlanacağını kaydetti. Banka tarafından ayrıca ithalatçı ve ihracatçı firmalara kur riskini yönetebilmeleri maksadıyla ihale ile VİOP TL uzlaşmalı vadeli döviz satışı yapılacağı bilgisini paylaştı.

Altın mevduatını Türk Lirası’na döndürene de destek

Altın hesaplarının TL mevduat hesaplarına dönüşümünün desteklenmesine dair Tebliğ de Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girdi.

Merkez Bankası’nın açıklamış olduğu tebliğe göre, 28 Aralık 2021 tarihinden itibaren altın hesapları, hesap sahibi talep ederse TL mevduat hesabına çevrilecek. Altın hesaplarının TL’ye çevrilmesinde MB’nin o günkü saat 10.00 ila 15.00 arasında saatlik olarak güncellediği kurlar dikkate alınacak. Banka tarafından uygulanacak olan faiz MB tarafından belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olamayacak.

Yorumlar (0)