2021 yılı IMEI kayıt ücretleri belirlendi!

Ülke dışından temin edilen cep telefonlarının Türkiye’de kullanılabilmesi için ödenmesi gereken IMEI kayıt fiyatları, önümüzdeki yıl itibarıyla bir kez daha zamlanacak.

EKONOMİ 30.11.2020, 01:08
2021 yılı IMEI kayıt ücretleri belirlendi!

Ülke dışından temin edilen cep telefonlarının Türkiye’de kullanılabilmesi için ödenmesi gereken IMEI kayıt fiyatları, önümüzdeki yıl itibarıyla bir kez daha zamlanacak. 

Yeni yılda 2.006 TL

Ekim ayındaki Vergi Usul Kanunu’na göre 12 aylık ortalama üretici fiyat yükselişine bağlı olarak belirlenen 'yeniden değerleme oranı', TÜİK verilerine bakılarak yüzde 9,11 olarak tespit edildi. Bunun üzerinden de birçok kalemde önemli yükselişler bekleniyor. Söz konusu oran, önümüzdeki yıl için teknoloji tarafında da ciddi bir yükselişin haberini verir nitelikte. Yurt dışından temin edilen akıllı telefonların pasaporta kaydı için ödenen IMEI kayıt ücreti son olarak 1.838 liraya yükseltilmişti. Yeni yılda da IMEI kayıt ücretlerinin bir hayli yükseleceği tahmin edildi ve söz konusu artış gerçek oldu. IMEI kayıt ücreti 2021 yılı için yüzde 9,11 artışla tam olarak 2.006 TL seviyesine yükseldi. Yeni yıl ile birlikte artık herkes yurt dışından temin ettiği bir cep telefonuna yalnızca pasaporta kaydettirmek için 2.006 TL ödemek durumunda kalacak. 

Üst seviye için hala mantıklı

IMEI kayıt fiyatları için gelinen seviye sebebiyle artık yurt dışından yalnızca amiral gemisi modelleri getirmek mantıklı oluyor. Orta segment telefonlar üzerine eklenen IMEI kayıt ücreti, yurt dışındaki fiyat avantajını ortadan kaldırarak dezavantajlı bir durum doğuruyor. Fakat üst segment premium telefonlar halen ülke içinden temin edilmesine kıyasla daha uyguna geliyor. Çünkü yurt dışından temin edilen telefonlar için herhangi bir vergi ödenmesi gerekmiyor. Yalnızca dolar/avro kur çarpımı ve çıkan fiyatın üzerine 2.006 TL'lik IMEI kayıt ücreti geliyor. 

Şunu da belirtmekte fayda var. Artık yurt dışından temin edilen telefonun mutlaka pasaporta kaydedilen kişinin adına kayıtlı bir telefon hattı ile kullanılması gerekiyor. Aksi halde telefonu kullanmak mümkün olmuyor.  



Yorumlar (0)