20 Haziran 2022 Brent petrol fiyatı

Brent petrol kaç dolar? Brent petrol fiyatı ne kadar oldu? Uluslararası pazarda petrol fiyatlarında son durum.

EKONOMİ 20.06.2022, 11:26 20.06.2022, 17:44
20 Haziran 2022 Brent petrol fiyatı

Petrol cuma günü Fed'in parasal sıkılaşma duyurusundan sonra gerilemeye sebep olacağı beklentilerinin etkisiyle sert bir düşüş yaşarken, yeni haftanın ilk işlem gününde yatay bir çizgide devam ediyor.

Cuma günü içerisinde yüzde 7'ye kadar bir düşüş yaşayan ve nisan ayı başından bu zamana kadar en sert inişi gösteren ABD ham petrolünde işlemler 109 doların üzerinden gerçekleşti. 110 dolara kadar gerileme gösteren Brent petrol ise hafta başında 113,75 dolardan alıcı buluyor.

Fed kararı sonrasında gözler petrole döndü

ABD Merkez Bankası'nın çarşamba günü 28 sene sonrasında ilk kez 75 baz puanlık faiz yükseltimi kararının sonrasında İsviçre Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası’nda faiz artırımları piyasalarda gerileme endişelerini arttırdı. Küresel petrol arzının düşeceği beklentileri de kuvvetlenerek fiyatları aşağı yönlü baskıladı.

Geçtiğimiz hafta 121,94 dolardan işlem gören Brent petrolün varil fiyatı serbest piyasalarda ekonomik büyümenin durgunlaşacağı ve petrol arzının düşeceğine yönelik kaygıların güçlenmesiyle 113,12 dolara kadar düştü.

Diğer bir taraftan, küresel petrol talebine ilişkin kaygılar fiyatlarda yukarı yönlü eylemleri de destekliyor.

Libya’da yaşanan kriz petrolü etkiledi

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Gaz ve Petrol Bakanlığı tarafından yayınlanan yazılı açıklamada, ülkede düzenlenen protestolar sebebiyle limanların ve petrol sahalarının kapalı kalmasının imalatı etkilediği, günlük toplam 100 bin ila 200 bin varil ham petrol üretildiği duyuruldu.

Libya'nın normal zamanlarda günlük ham petrol üretiminin 1,2 milyon varil olduğu biliniyor.

ABD ve OPEC+ endişeleri azalttı

Diğer yandan uzmanlar, Avrupa Birliği ve ABD'nin Rus petrol ihracatına yönelik gerçekleştirdikleri yaptırımların küresel talep kaygılarını yükselttiğini fakat OPEC+ grubunun üretim artışı kararı ve ABD'nin stratejik petrol rezervlerini kullanıma sokması söz konusu endişelerin etkisinin azaldığını vurguluyor.

OPEC+ petrol üretimini hızlandırdı

ABD Enerji Enformasyon İdaresi, 4-10 Haziran tarihleri arasında ülkedeki stratejik ham petrol oranının 7 milyon 700 bin varil düşüşle 511 milyon 600 bin varile kadar gerilediğini duyurmuştu. OPEC+ grubu ise 2 Haziran tarihinde düzenlediği toplantıda üretim artışlarını fazlalaştırarak temmuz ve ağustosta günlük 648 bin varil üretim yapacaklarını açıklamıştı.

Brent petrolde 114,36 ile 115,48 dolar arasındaki direnç, 113,24 ile 112,12 dolar arasında ise destek alanı olarak görülebileceği ifade ediliyor.

Yorumlar (0)