2 bin 500 işletme kapandı!

Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Koç, sektörde 2 bin 500 işletmenin kapandığını belirterek, işletmelerin kapanmaya devam ettiğini ve sorunların çözülmediğini söyledi.

EKONOMİ 19.05.2019, 11:45 19.05.2019, 11:50
2 bin 500 işletme kapandı!

Balıkesir Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği’nin lansman toplantısında Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Koç, sektörün durumu hakkında bilgi verdi. Üreticilerin maliyetinin 68 kuruş olduğunu ifade eden Koç, güçlerinin buradan geldiğini ifade etti. Topluluğun her zaman bir araya gelmesi ve birlikte karar alması durumunda istediği sonuca ulaşabileceklerini söyleyen Koç, işin kendilerinde bittiğini, bir istekleri olduğunda bunu gerçekleştirebileceklerini belirtti.

“Karşımızda çok güçlü bir entegre kısmı var”

Bugüne kadar topluluk içinde sıkıntılar yaşandığını hatırlatan Abdullah Koç, söylediklerini üreticilerin istemediği yönünde ifadeler olduğunu belirterek, bunları kendisi için istediği yönünde bir algı oluşturulduğunu söyledi. Koç, bugüne dek bir birlikteliğin devam ettiğini, Merkez Birliğin oluşturulduğunu ve yönetmeliğe zorlu süreçlerden sonra kavuştuklarını vurguladı. Fakat bunu günümüzde uygulatamadıklarını kaydeden Koç, bunun sebeplerini şöyle açıkladı:

“Çünkü karşımızda çok güçlü bir entegre kısmı var ve onların çok ciddi mali güçleri var. Buna karşı savaşmanın yolu da bir arada olmak. Biz gücümüzü buradan alıyoruz.”

Türkiye’de yaklaşık 15 bin işletme olduğunu fakat bugün maalesef bu sayının 12 bin 500’e kadar düştüğünü açıklayan Koç, kalan işletmelerin de kapanmaya devam ettiğini, sektördeki sıkıntıların, sorunların çözüme kavuşturulamadığını dile getirdi.

Üreticiler Ankara’da toplanacak

Önümüzdeki dönem de istekleri yerine getirilmezse Ankara’da bir toplantı düzenleyeceklerini ifade eden Koç,  bu toplantıda üreticileri bir araya getireceklerini ekledi. Bu toplantıyı düzenlemekteki amaçlarının üreticilerle ortak kararlar almak, beklentilerini, dileklerini belirterek nasıl hareket edeceklerini belirlemeyi sağlamak olduğunu söyledi.

Birlik Başkanı Abdullah Koç’un açıklamalarına göre, üretimin yoğun olduğu beş ilde büyük toplantılar yapılacak. Bu toplantılardan sonra eğer isteklerini karşılayamazlarsa altıncı toplantı Ankara’da bütün Türkiye’deki üreticilerle birlikte yapılacak. Bu büyük toplantı için Ankara’ya tüm üreticilerin geleceğini düşündüğünü söyleyen Koç, Ankara toplantısının muhtemelen altı hafta sonra yapılacağını açıkladı.

Kendilerini doğru ifade ederlerse, bakanlığın ve üst düzey bürokratların kayıtsız kalmayacaklarını beklediğini bildirdi.

Sektörün en büyük temsilcilerinin entegre tesisler para kazanamadığı için üreticilere zam yapmadığını anlatan Koç, entegre tesislerin 20 milyon liradan fazla kar elde ettiğini kaydetti. Entegre tesislerin eti 8-8,5 liraya mal ettiğini ve 11-12 liraya sattığını belirten Koç, artık üreticilerin de haklarını aradıklarını ifade etti.

“20 milyon lira nereye gidiyor?”

İki yıldır ciddi toplantılar yaptıklarını kaydeden Koç, şöyle devam etti:

“Bazen bakanlıkla, bazen de entegrelerle masaya oturduk. Bu toplantılarda biz hep aynı şeyi vurguladık. Ortak paydada buluşalım dedik. Üreticinin yaşayabileceği entegrenin de makul karşılayacağı bir paydada buluşalım.

Türkiye’de bugün 6 milyon civciv giriyor, günlük üretimin yaklaşık 7 bin ton. Bu üretimin toplam işlem hacmi ise 77 milyon lira. Beyaz et üretiminin maliyeti 8- 8,5 lira, piyasa satış fiyatı ise 11- 12. Bu durumda sektörün karı 20 milyon lira. 20 milyon lira nereye gidiyor.”

Yorumlar (0)