18 yaşından küçüklere BES müjdesi

18 yaşından küçük yurttaşların BES'e (Bireysel Emeklilik Sistemi) dahil edilmesi ile ilgili hükümler içeren kanun teklifi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

EKONOMİ 17.05.2021, 23:31 18.05.2021, 12:52
18 yaşından küçüklere BES müjdesi

'Sigortacılık ve Diğer Alanlara Dair Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararname Değişikliği Gerçekleştirilmesine İlişkin Kanun Teklifi', Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifle Karayolları Trafik Kanunu'nda motorlu araçlar mecburi mali sorumluluk sigortası çerçevesindeki tazminat hesaplamalarında düzenleme gerçekleştiriliyor. Değer yitirilmesi tazminatında aracın piyasa değeri, kullanılmışlık oranı, hasara maruz kalan parçaları ile hasar tutarı dikkate alınacak.

TBMM'de kabul gördü

Devamlı sakatlık tazminatı hesaplanmasında da aynı esaslar geçerliliğini koruyacak. Sürekli sakatlık düzeyi esas alınarak hayat gelirleri ile genel kabul görmüş aktüerya kurallarına uygun bir şekilde hesaplama gerçekleştirilecek. Tazminat kapsamı dışında kalan zararlar sigorta taahhütnamesinde teminat altına alınan risk ile paralellik göstermediğinde, bahse konu şahıslar ve araçların uğradıkları zararların mecburi mali sorumluluk sigortası çerçevesi dışında bırakılması hedefleniyor.

18 yaşından küçükler BES'e katılabilecek

'Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi'nin ismi de ‘Finansal İstikrar Komitesi’ şeklinde değiştirilerek, tekrar yapılandırılıyor. Öte yandan, küçük ve mikro ölçekli işletmeler, likidite sıkıntısını karşılamak ve istihdamı destek vermek için ek olarak istihdam ettikleri sigortalılar için ödemeleri gereken sigorta primlerini 30 Haziran 2022'ye dek kullandıkları kredi faiz veyahut kâr payı bakiyesinden düşürebilecek. Sunulan kredi faiz veyahut kâr payı desteği, destek çerçevesine giren sigortalılar için bir sene süreyle uygulanacak. Mevzubahis madde çerçevesine giren iş yerleri, ek olarak işe aldığı en fazla 5 sigortalı için bu destekten faydalanacak. Ebeveynler, 18 yaşını doldurmamış çocukları adına BES'te birikim gerçekleştirebilecek.

İbraz süresinin son günü 30 Nisan-31 Mayıs tarihleri arasına denk gelen veyahut ibraz süresi bu tarihler arasında başlayan çeklerin ibraz süresi 31 Mayıs tarihine dek duracak.

Yorumlar (0)