16 ürüne ihracattan önce ithalat şartı getirildi

Dahilde İşleme Rejimi (DİR) çerçevesinde tarım ürünlerine ilişkin düzenlemeleri içeren genelgede değişikliğe gidilerek içerisinde kristal şeker, hayvan yemi, margarin ve ayçiçeği yağının da bulunduğu 16 tarım ürününe ‘önce ithalat’ koşulu getirildi.

EKONOMİ 24.06.2022, 13:59 25.06.2022, 10:10
16 ürüne ihracattan önce ithalat şartı getirildi

Rusya-Ukrayna savaşı, iklim değişikliği ve salgın hastalıklar etkisiyle tarımsal üretimde meydana gelen sıkıntının, gıda arz güvenliğine etkisini azaltma düşüncesiyle, önemli tarım ürünlerinin DİR çerçevesince imalatçı ihracatçılara satışı yasaklandı.

Edinilen bilgilere göre, söz konusu hammaddelerin Türkiye’den alınıp, nihai ürüne çevirdikten sonra ihraç etme seçeneği olan üreticiler, 1 Ağustos 2022 tarihinden itibaren iç piyasadan hammadde temin edemeyecekler.

İndirimli gümrük vergisinden yararlanacaklar

20016/1 sayılı Tarım Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi (DİR) Genelgesi’nde oluşturulan değişikliğe göre, bu mahsulleri kullanarak ihracat yapanlar 1 Ağustos tarihinden itibaren önce hammaddeyi ithal edip nihai ürün haline getirmeleri durumunda sıfır veya indirimli gümrük vergisinden faydalanabilecekler.

“Küresel çapta fiyatlar yüksek”

Diğer bir taraftan düzenlemeye ilişkin bilgilendirmede bulunan imalatçı ihracatçılar, birçok üründe Rusya-Ukrayna savaşı ve pandemi sebebiyle dünya üzerindeki fiyatların zaten çok yüksek olduğunu belirttiler. Bunun yanı sıra artan enerji fiyatları sebebiyle lojistik maliyetinin de çok fazla arttığına dikkat çeken ihracatçılar, zaman zaman ürün bazında gerçekleştirilen düzenlemelerin bu kez topluca yapıldığını ifade ettiler.

Düzenlemeye konu olan 16 ürün

İşlenmiş bezelye, konserve nohut, konserve kuru fasulye, kristal şeker, palm/palm çekirdeği yağı, ham pamuk yağı, ham soya yağı, yağlık soya tohumu, ayçiçeği, aspir ve kolza yağı, margarin, mercimek, mısır ve buğday.

Genelge ile birlikte ürün bazına getirilen düzenlemeler

Hangi bitkisel yağlara önce ithalat şartı getirildi?

Margarin ve/veya karışım yağ ihracatı öngörülen DİİB çerçevesinde 1 Ağustos 2022 tarihi itibariyle yapılacak olan ihracatta önce ithalat koşulu getirildi.

Palm/palm çekirdeği yağı, yağlık soya tohumu, ham pamuk yağı, ham soya yağı veya türevleri ithalatı karşılığında rafi veya ham veya bitkisel yağ ihracatı öngörülen DİİB’ler çerçevesinde, 1 Ağustos 2022 tarihi itibarı ile gerçekleştirilecek ihracatta önce ithalat şartı konuldu.

Hayvan yemi ihracatı öngörülen DİİB çerçevesinde 1 Ağustos 2022 tarihinden itibaren yapılacak ihracatta bitkisel yağ, arpa, buğday ve mısır eş değer ürün olarak kullanılmayacak.

İşlenmiş bezelye, konserve nohut, konserve kuru fasulye ve kristal şeker ihracatı öngörülen DİİB’ler çerçevesinde önce ithalat koşulu getirildi.

İthalata göre ihracat izni verilecek

Mısır ithalatı karşılığında nişasta bazlı şeker, nişasta, yetiştiricilik faaliyeti içerisindeki ürünler (kümes hayvanları eti, yumurta vb.) ve balık ihracatı için önce ithalat yapılacak. Öncelikle mısır ithal edilmesi şartıyla, mısır irmiği ve bundan elde edilen makarna için DİİB oluşturulacak. Mercimekte ithal edilen ürün oranına göre ihracat yapılmasına izin verilecek, burada indirimli teminat oluşturulmaması kaydıyla kabuklu mercimek ithalatı da yapılabilecek. Kolza, aspir ve ayçiçeği yağları ihracatı öngören DİİB çerçevesinde geçici maddeler ile ihdas edilen önce ithalat uygulaması kalıcı olarak uygulanacak.

Buğdaya 1500 ton sınırı getirildi

Buğday ithalatı karşılığında hazır/anında noodle, aşurelik buğday, bulgur, şehriye, makarna, buğday unu ve buğday irmiği ihracatı öngören üreticiler öncelikle ithalat yapacaklar. Aşurelik buğday, bulgur ve buğday unu fabrikası kendisine ait olan şirketler ilk belgede en çok 1500 ton buğday ithalatı sağlayabilecek.

Yorumlar (0)