16 meslek için kritik tarih

Aralarında güzellik uzmanı, kuaför, ayakkabı ve ahşap mobilya imalatçısının da bulunduğu 16 meslekte, 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) tarafından verilen mesleki yeterlilik belgesi koşulu aranacak.

EKONOMİ 27.11.2022, 18:20
16 meslek için kritik tarih

İstihdam ve eğitim arasında uyum sağlama görevini yerine getiren ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı olan MYK, nitelikli insan kaynağının oluşturulabilmesi için çalışanlara belge, mesleklere standart kazandırmayı sürdürüyor. 

Faaliyete başladığı son 16 seneden bugüne değin 2 milyon 350 bini aşkın çalışanı belge sahibi yapan MYK, iş kazaları yönünden 'çok tehlikeli' ve 'tehlikeli' gruplardaki mesleklere de 'mesleki yeterlilik belgesi' mecburiyeti getirmeye devam ediyor.

Belgesi olmayanlar yılbaşından itibaren çalıştırılamayacak

Bu çerçevede, güzellik uzmanı, kuaför, mobilya döşemecisi, ahşap mobilya imalatçı, kesimci (ayakkabı), ayakkabı imalatçısı, boyama operatörü, zeytinyağı üretim operatörü, baca yağlı kanal temizleme çalışanı, raylı sistem araçları elektronik onarım ve bakımcısı, raylı sistem araçları elektrik onarım ve bakımcısı, raylı sistemler sinyalizasyon onarım ve bakımcısı, raylı sistem araçları mekanik onarım ve bakımcısı, elektrik dağıtım şebekesi test personeli, sayacı ve saraciye imalatçısı mesleklerinde belge koşulu yılbaşında yürürlüğe girecek.

Bahse konu mesleklerde, belgeye sahip olmayanlar, yılbaşı itibarıyla çalıştırılamayacak.

Ustalık diploması ve belgesi olanlarda belge koşulu aranmayacak

'Mesleki Eğitim Kanunu'na göre ustalık belgesi bulunanlar ile MEB'e (Milli Eğitim Bakanlığı) bağlı teknik ve mesleki eğitim okullarından ve üniversitelerin teknik ve mesleki eğitim veren bölüm ve okullarından mezun olup ustalık belgelerinde veyahut diplomalarında belirtilen bölüm, dal ve alanlarda çalıştırılanlar için belge koşulu aranmayacak.

Söz konusu 16 meslekle beraber mesleki yeterlilik belgesi mecburiyeti bulunan 'çok tehlikeli' ve 'tehlikeli' sınıfta yer alan meslek sayısı 204'e ulaşmış olacak.

Yorumlar (0)