16 Ağustos 2022 brent petrol fiyatı

Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte tarihi bir zirve hareketi yapan brent petrol fiyatı, dalgalı seyrini sürdürüyor. Peki brent petrol haftaya nasıl girdi? Brent petrol fiyatı ne kadar oldu? Brent petrol ne demek? 16 Ağustos 2022 brent petrol fiyatı...

EKONOMİ 16.08.2022, 09:26 16.08.2022, 12:02 Hakan Öksüz
16 Ağustos 2022 brent petrol fiyatı

Brent petrol fiyatı, şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle dalgalı bir seyir izledi. Petrol arzında yaşanan sıkıntılar, akaryakıt krizinin doğmasına neden oldu. ABD Başkanı Joe Biden, akaryakıt krizinin en büyük sorumlusunun, Rusya lideri Vladimir Putin olduğunu söyledi. En büyük petrol imalatçılarından biri olan Çin'de yaşanan gelişmeler, petrol fiyatında düşüşe yol açtı. Petrol şirketi Suudi Aramco'nun arz artışına gideceği yönündeki beklentiler, fiyat üzerinde volatiliteye sebep oldu.

Brent petrol fiyatı ne kadar oldu?

Peki brent petrol fiyatı ne kadar oldu? Brent petrol, yeni haftaya düşüşle girdi. 16 Ağustos itibarıyla brent petrol, 94 dolardan işlem görüyor. Ekonomik görünümün küresel çapta belirsizliklerle dolu olması, fiyatın bir aşağı bir yukarı gitmesine sebep oluyor. Olumsuz verileri tersine çevirmek isteyen Çin Merkez Bankası, dün yıllık bazdaki politika faizini 10 baz puan aşağı çekmişti. Çin gibi büyük bir petrol üreticisinden gelen bu haber, brent petrol fiyatının inişe geçmesine yol açtı. 

24 Şubat'ta başlayan savaştan hemen önce 95 dolar civarında bulunan brent petrol fiyatı, sıcak çatışmaların başlamasıyla birlikte hızla tırmanışa geçti. Günden güne artan brent petrol fiyatı, Temmuz ayının başında 139 dolar bandına iğne attı. Daha sonra küresel çapta yaşanan gelişmelere paralel olarak dalgalı bir seyir izleyen brent petrol, Temmuz ayının sonundan itibaren genel bir düşüş trendine girdi.

Brent petrol ne demek?

Brent petrol ne demek? sorusu, akaryakıt fiyatlarını takip eden bazı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Brent petrol, işlenmesi daha kolay olan petrol türüdür. Küresel ölçekteki petrol piyasasına yön vermektedir. İçeriğinde bulunan sülfür oranı sadece yüzde 0,37'dir. Sülfür oranının bu denli düşük olması, brent petrolü daha kolay işlenebilir hale getirir. Denizden çıkarılır ve nakliyesi kolaydır. Tatlı petrol sınıfında bulunan brent petrol, kolay işlenmesi nedeniyle benzin üretiminde tercih edilmektedir.

Yorumlar (0)