Ziya Selçuk: “Eylül ayında okulların açılmasını istiyoruz” 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okullar, öğrenciler, öğretmenler ve yeni eğitim dönemi hakkında açıklamalarda bulundu. 

EĞİTİM 03.06.2021, 17:21 04.06.2021, 11:46
Ziya Selçuk: “Eylül ayında okulların açılmasını istiyoruz” 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde “Telafide Ben de Varım” isimli bir tanıtım programını icra etti. Programda editörler, yazarlar, muhabirler ve bazı eğitimcilerle bir araya geldi. Ulusal Destekleme Programı (UDEP) kapsamında ülkedeki tüm çocukların destekleneceğini belirten Selçuk, bu desteğin gelecek dönemlerde de devam edeceğini ifade etti.

EBA, dünya birincisi

Ziya Selçuk: “EBA, 23 milyar tıklanma ve izlenme sayısı ile dünyada birinci sırada yer alıyor. Salgın son bulduğunda dahi bu dijital eğitim platformunun kullanımda olacağını düşünüyoruz. Dünyada artık dijitallik hakim biz de bu dijital dünyaya uyum sağlayarak dönüşen eğitim paradigmasına dahil olduk. Dünya genelinde öğrenciler için oluşturulmuş pek çok eğitim kanalı var. Bizim kanalımız ise bire bir olarak okul ders kitabı ile aynı işleve sahip. EBA’daki içeriklerimiz ise 17 bin 303 saatlik. Bu da bizim farklı bir rekorumuz.”

Ziya Selçuk, öğretmenlerin hizmet içi eğitimlerinin ise arz temelliden talep temelli sisteme geçtiğini ve bu süreçte 3 milyon 89 bin adet eğitim sertifikasının verildiğini açıkladı.



Ulusal destekler devam edecek 

Selçuk: “Salgın olmadaydı çocuklarımız açısından eksiklikler olur muydu? Elbette ki olurdu. Tüm eksiklikler salgın sebebiyle olmuyor. Dünyada fırsat eşitliği sağlanmalı diyorlar ama biz fırsat adaleti diyoruz. Peki neden? Çünkü tüm öğrencilerimize aynı imkanı verirseniz adaleti sağlamış olmazsınız. Adalet, herkesin hak ettiğini vermektir. Bir okuldaki her bir öğrenciye 100 TL vermeniz yeterliyken diğer bir okuldaki her bir öğrenciye 60 TL vermeniz yeterlidir. Buna da fırsat adaleti diyoruz. Bizim hedefimiz, okullar arasındaki imkan ve başarı farklılıklarını azaltmak. Salgınla birlikte eksikliklerimizin yönü değişti. Bizim gördüğümüz eksiklikler tüm kademelerde ve acil olarak bunların değerlendirmesini yaptığımızda köy okullarının, sınav gruplarının öncelikli olarak el atmamız gereken gruplar olduğunu gördük. Bu sebeple bu gruplara konsantre olduk.”

“Konular büyük ölçüde tamamlandı”

Selçuk: “Pazartesi gününden itibaren eğitimleri sosyal, fiziksel, duygusal, sanatsal ve kültürel olarak zenginleştirmeye çalıştık. Benim için konu, ‘ders işleme meselesi’ değil; eğitim meselesi. Yüz yüze eğitim başladı fakat tüm öğrencilerimiz okula gelmek zorunda değil. Devamsızlık alınmıyor. Veliler de ‘Devamsızlık yoksa öğrenciler neden gitsin?’ diyor. Konularımız büyük oranda tamamlanmış durumda. Öğretmenlerimiz bu süreçte çok yoruldu. ‘Öğretmenler evlerde yatıyor.’ diyeler var. Öğretmenler günde en az 6 saat boyunca ekran başında ders anlatıyorlar ve sonra imkanları varsa dinleniyorlar. Yorgunlukların görülmemesi hem onları hem de bizi üzüyor. Okullardaki bu süreci, duygusal, fiziksel ve kültürel etkinliklerle geçirmeye çalışıyoruz. Öğrencilerimizin bu konulardaki beceri açıklarını kapatmaya çalışıyoruz. Özellikle ikinci sınıfa geçecek öğrencilerimizin yazma-okuma konusunda sıkıntıları var. Öğretmenlerimiz, bu süreçte bu iki konuya ağırlık veriyor.”

Akademik takvimin 2 Temmuz 2021’de biteceğini vurgulayan Selçuk, her okuldaki öğrencilerin ihtiyaçlarının farklı olduğunu ve öğretmenler ile idarecilerin bu ihtiyaçlar doğrultusunda hareket edeceğini belirtti.



“Bana, ‘Neden çocuklara tercih hakkı tanıyorsunuz?’ diye soruyorlar” 

Selçuk: “Bana, ‘Neden çocuklara tercih hakkı tanıyorsunuz?’ diye soruyorlar. Bizim eğitim sistemimizin temel amacı, çocukların öz yönetimlerini, seçimlerini ve demokrasi kültürlerini geliştirmek. İnsanlar, seçimlerinin sonuçlarını yaşarlar. Biz de çocuklarımızın seçim yapma konusunda kendilerini geliştirmelerini istiyoruz.” 

“Her türlü kaynağımız hazır”

Selçuk: “2 Temmuz 2021’den sonraki süreç için yapılacaklar belirlendi ve her türlü kaynak hazırlandı. Hazırlanan kaynaklarımızın bir kısmı, telafi derslerine ihtiyacı olan öğrencilerimize gönderildi. Geçen sene, köy okulları başta olmak üzere kırsaldaki okullarda eğitim gören fakat eksikleri bulunan bir buçuk milyon öğrencimize 14 kitaplık koliler gönderildi. Bu, bu sene tekrar yapılacak. Öğrencilerimiz için tatil kitaplarımızı çıkardık. Kitaplarımızdaki konular, öğrencilerin hayatları ve müfredatlar birleştirilerek yazıldı. Bu kitap da 5 buçuk milyon öğrenciye dağıtıldı.”

Yaz dönemi etkinlikleri

Selçuk: “Yaz döneminde çocuklarımız ile yapılacak etkinlikler bulunuyor. Bunları kitaplarımızda derledik. Temel bilim kampları, tiyatro ve film gösterimleri, zeka oyunu turnuvaları, İngilizce okuma kursları ve diğer okuma etkinlikleri yapılabilir. Öğrencilerimiz ve velilerimiz, okullarda açılacak etkinlikleri takip edebilirler.”

Ziya Selçuk, risk grubu olarak görülen çocuklarda sağlık taramasının ve tüm çocuklarda da obezite ve göz taramasının yapılmasının planlandığını aktardı.



“Yeni halk eğitim merkezleri açıyoruz”

Selçuk: “Halk eğitim merkezlerine talep oldukça fazla. Biz de bu sene 15 bin mahalle ve her mahallede de bir okul belirledik. Toplamda 15 bin okulumuzu, yaz dönemi için halk eğitim merkezine dönüştüreceğiz. Velilerimiz burada ücretsiz şekilde kurs alabilecek. Ayrıca her köye de bu yaz aylarında halk eğitim merkezleri açacağız. Bu merkezler için gezici ekipler oluşturduk. Arıcılık, hayvan bakımı, seracılık ve daha pek çok dersi verecek olan gezici ekiplerimiz, talebe göre, köye gidip ders verecek. Bu şekilde yalnız çocuklarımızı değil velilerimizi de hareketlendirmek istiyoruz.”

Seminer dönemi olmayacak

Selçuk: “Her sene yaz ayında uygulanan seminer dönemi bu sene olmayacak. Öğretmenlerimiz, pandemi sürecinde çok fazla seminer ve eğitimden geçti. 21 Haziran-2 Temmuz arasında da boş dönemlerinde istedikleri gibi hareket edebilecekler.”



“1001 köy okulu projesi”

Selçuk: “İmkanı zayıf olan 1001 adet köy okulu belirledik. Bunlara tasarım atölyesi ve kütüphaneler kuracağız ve okulların fiziki eksikliklerini gidereceğiz. Destek olduğumuz okulların isimlerini ileriki dönemlerde yayınlayacağız. İl valilikleri ekip kuracaklar ve okul okul gezip nelere ihtiyaç olduğunu belirleyecekler. 110 ilçemizde de 2 buçuk milyon çocuğumuzu belirledik. Bunlara aktivite, proje, eğitim ve kaynak konusunda destek olacağız.”

Yeni eğitim-öğretim dönemi

Selçuk: “Öğretmenlerimizin aşı konusu, yeni eğitim öğretim döneminin başlangıcına kadar sürmeyecek bile. 7 Haziran’dan itibaren başlayacak olan aşılama, haziran ayı içerisinde tamamlanacak. Şu ana değin 813 bin öğretmenimizi aşıladık. Kalan öğretmenlerimiz ve okul çalışanlarımız da kısa sürede aşılanacak. Okulları, eylül ayında açmak istiyoruz. Fakat her türlü ihtimali düşünerek en iyi senaryolarımızı oluşturuyoruz ve hazırlıklarımızı yapıyoruz. Her duruma hazır olduğumuz için hızlı şekilde hareket edebiliyoruz. Okullarımızı her zaman açmaktan yanayız. Açarız, riski gördüğümüzde de kapatırız. ‘Niye açıyorsunuz?’ denildiğinde ama bilimsel veriler açmamızı işaret ettiğinde açarız. ‘Niye kapatıyorsunuz?’ denildiğinde ve bilimsel veriler kapatmamızı işaret ettiğinde de kapatırız. Çocuklarımızın ve öğretmenlerimizin hayatını riske atmayız.”

Kademeli normalleşme takviminin açıklandığı akşamda okulların ertesi gün açılacağının belirtildiğini fakat öğrencilerin ve öğretmenlerin farklı şehirlerde olma ihtimalinin de göz önünde bulundurulduğunu aktaran Selçuk, kabinenin bu konuda ortak karar aldığını; kararların uygulanmaya geçmeden önce her bakanlık tarafından tartışıldığını aktardı. 

Yorumlar (0)