Ziraat Fakültesi öğrencilerine mantar üretim tesisinde uygulamalı eğitim

Van'ın ilçesi Tuşba’da Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından sağlanan hibe destekle oluşturulan mantar üretim tesisi hem bölgenin ihtiyacını karşılıyor hem de üniversite öğrencilerinin uygulamalı eğitim görmesine imkan sağlıyor.

EĞİTİM 23.11.2022, 16:27 24.11.2022, 09:37
Ziraat Fakültesi öğrencilerine mantar üretim tesisinde uygulamalı eğitim

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencileri, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından sağlanan destekle kurulan tesise giderek mantar üretimi hususunda uygulamalı eğitim alıyor.

“Öğrencilere iş imkanı sağlanıyor”

Ziraat Fakültesi öğrencilerinin burada uygulamalı olarak ders gördüğünü aktaran Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Tunçtürk, bu sistemin yararlarını gördüklerini dile getirdi.

Mantar yetiştiriciliğinin Ziraat Fakültesi ile ilgili bir çalışma olduğunu ifade eden Tunçtürk, "Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şeyda Çavuşoğlu hocam devamlı olarak buraya geliyor ve eğitimlerini yapıyor. Bu alan öğrenciler adına oldukça değerli bir uygulama imkanı verdi. Öğrencilerimiz birçok uygulama derslerini burada alıyor. Gelecek yıllarda onlar adına bir iş imkanı sağlıyor. Burada eğitim alan 40 kadar bir arkadaşımız bulunuyor. Bu kişilerin çoğunluğu Ziraat Fakültesi'nde öğrenciliği devam edenler ya da mezun olanlar. Bu noktada öğrencilere ve mezunlara iyi bir çalışma imkanı sağlandığını düşünüyorum." dedi.

“Bu tesis diğer işletmelere örnek olacaktır”

İşletmenin Tarım Bakanlığı tarafından desteklendiğini söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, "Burası bizler için oldukça değerli bir tesis. Birden fazla kentin mantar ihtiyacı bu tesisten karşılanıyor. Öte yandan 40 kadar kişinin istihdam edilmesi adına tesis ihracat gerçekleştirmeye hazırlık yapıyor. Bu geliştiğinde ise diğer tesislerin kurulmasına olanak sağlanacaktır" şeklinde konuştu.

“Öğrencilere kapıları açtık”

Ziraat mühendisliği öğrencilerine kapılarını açtıklarını ifade eden tesis müdürü Kubilay Çağrı Gidersu, "YYÜ ile ortalık çatısı altında Ziraat Fakültesinde eğitim gören öğrencilere aylık olarak kapılarımızı açmaya devam ediyoruz. Tesisimizde kimyasal ve zirai ilaç olmadan üretim sağlıyoruz. Yapay iklimlendirme üzerinden 365 gün 24 saat kadar üretim sürdürülüyor. Doğu ve Güney Anadolu bölgelerinde bulunan marketlerde bu ürünün satışını yapıyoruz. Gürcistan'a yapacağımız ilk ihracat için ise gerekli olan bütün girişimleri sağladık. Planımız komşu ülkelere ürünü yollayabilmek." diye konuştu.

Yorumlar (0)