YÖK’ten önemli açıklama: Üniversiteye girerken baraj puanı kaldırıldı

2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ndan itibaren lisans ve ön lisans programlarını tercih ederken 150 ve 180 olan AYT ve TYT baraj puanları uygulaması kaldırıldı.

EĞİTİM 11.02.2022, 23:00 11.02.2022, 23:10
YÖK’ten önemli açıklama: Üniversiteye girerken baraj puanı kaldırıldı

YÖK tarafından 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na ilişkin alınmış olan yeni kararlar paylaşıldı.

Sınav baraj puanı kaldırıldı

Alınan kararda, “Yeni kararlara göre SÖZ, SAY, DİL ve EA puan türlerinde sınav puanının hesaplanması için uygulanan TYT puan türünde 150 puan alma şartıyla yerleştirme puanlarının hesaplanmasında TYT puan türü için 150, SÖZ, SAY, EA puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırılmıştır.

Bu seneden itibaren ilişkili puan türlerinde sınav puanı hesaplanmış olan bütün adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenip yerleştirme puanının hesaplanması yapılacaktır. Adaylar geçtiğimiz senelerde olduğu gibi sınav puanına orta öğretim başarı puanı eklenip oluşacak olan yerleştirme puanıyla, para üstünlüğüne göre yerleşme olanağı elde edeceklerdir.” ifadelerine yer verildi.

TYT’de puan hesaplaması

YÖK tarafından yapılmış olan açıklama şöyle:

“Temel Yeterlilik Testi sınav puanının hesaplanması için Türkçe veya Temel Matematik Testi’nden 0,5 veyahut daha fazla ham puan almış olma şartının uygulanmasına devam edilecektir. TYT puanı bulunmayan veyahut TYT puanı hesaplanmayan adayların, YDT veya AYT’ye girmiş olsalar dahi SÖZ, SAY, DİL ve EA puanları hesaplamaya alınmayacaktır.

SÖZ, SAY ve EA puan türündeki sınav puanlarının hesaplanması amacıyla gerekli olan ilgili puan türüne dair Alan Yeterlilik Testi’ndeki iki testin en az bir tanesinden 0,5 veyahut daha fazla ham puan almış olma şartıyla DİL puan türündeki sınav puanının hesaplanması maksadıyla gerekli olan YDT’den 0,5 veya daha fazla ham puan alma şartı uygulanmaya devam edecektir.

Özel yetenek sınavları…

Özel yetenek sınavı ile öğrenci alımı yapan YÖK programlarına başvurabilmek için adayın Temel Yeterlilik Testi puanının hesaplanmış olması gerekmekte olup taban puan şartı aranmamasına, eğer aranacaksa en az kaç puan almış adayların başvurabileceklerine dair YÖK kararı verecek ve bunu basın-yayın ile adaylarla paylaşacaktır.

Diş hekimliği, tıp, hukuk, eczacılık, mühendislik, mimarlık ve öğretmenlik programlarını tercih edebilmek için gerekli olan en düşük başarı sırası koşulunun uygulanması sürdürülecektir.

2021-TYT’de alınmış olan 200 ve üzerindeki puanlar 2022-YKS’de dönüştürülüp kullanılabilecektir. Bununla beraber 2022 YKS’den itibaren alınmış olan TYT 200 ve üzerindeki puanlar bir sonraki sene kullanılamayacaktır.

Sınav süresine uzatma

TYT’nin 135 dakikalık sınav süresi, 30 dakika artırılıp 165 dakikaya çıkartılmıştır.”

Yorumlar (0)