YÖK’ten “korsan tez” avı: 17 internet sitesine suç duyurusu

YÖK, akademik danışmanlık görüntüsüyle para karşılığı ödev ve tez yazımı sağlayan 17 internet sitesi adına suç duyurusu yaptı. Bir ofis adına ise “dolandırıcılığa teşebbüs” suçundan kamu davası açıldı.

EĞİTİM 19.10.2022, 14:25 19.10.2022, 17:06
YÖK’ten “korsan tez” avı: 17 internet sitesine suç duyurusu

Geçtiğimiz haftalarda Yükseköğretim Kurulu (YÖK), akademik danışmanlık görünümü altında doktora ve yüksek lisans yapmak isteyen kişilere para karşılığında hizmet sağlayanlarla ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

2022 senesinde 3 akademisyen ihraç edildi

Büyük bir sektör halini almaya başlayan, yaklaşık 20 bin lira fiyatlarla, bitirme projesi, ödev ve tez çalışmaları sağlayan 17 ofis adına Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu yapıldı. Hakkında suç duyurusunda bulunulan bir ofis için Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı "Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılığa teşebbüs" suçu gerekçesiyle kamu davası açıldı. Söz konusu ofis adına ceza yargılamasının sürdürüldüğü ifade edildi. Diğer bir yandan 2022 senesi içerisinde bilimsel çalışmalarında özgünlük bulunmadığı belirlenen 3 akademisyen ise meslekten ihraç edildi.

Gizlilik anlaşması yapılıyor

Sabah'ın haberine göre YÖK yöneticilere, kuruma farklı şikayet bölümleri ve CİMER üzerinden bilimsel çalışmalar veya tez gibi işlemleri para karşılığında üretme girişiminde bulunulduğuna dair bazı internet siteleri adına ihbarlar yapıldığını ifade etti. YÖK idarecileri, "Suç duyuruları neticesinde genellikle 'delil yetersizliği' sebebiyle kovuşturmaya yer bulunmadığına yönelik kararlar verilse de bazı zamanlarda kimi akademisyenlerin para karşılığı tezler oluşturduğu, kimi öğrencilerin ise o tezleri kendilerine aitmiş gibi üniversitelere verdiği ve gizlilik konusunda anlaştıkları hileli bir sistem oluşturulduğu açık bir şekilde görülmektedir. Bu iki tarafı 'akademik danışmanlık' ismi akademik destek sağladıklarını söyleyen söz konusu internet siteleri gibi ofisler buluşturuyor." bilgisini verdi.

Birçok akademisyen görevden alındı, para cezası verildi

Bir öğretim mensubunun herhangi bir yayın içerisinde yayın etiğine aykırı bir davranış sergilediği iddiası ile gündeme alındığında vazife yaptığı yükseköğretim kurumu ilk olarak yayın etiği ve bilimsel araştırma kurulları üzerinden durumu inceliyor. Bu konuda etik ihlal sağlandığına dair bir kanaate varılması durumunda ilgili öğretim personeli adına disiplin soruşturması açılıyor. İntihal fikrine varılması durumunda rektör tarafından söz konusu öğretim üyesinin üniversite öğretim mesleğinden ihraç edilmesi teklifi ile dosyası YÖK'e yollanıyor. 2022 senesi içerisinde 12 akademisyenin bu şekilde dosyası YÖK'e gitti ve toplamda 3 akademisyen vazifeden çekildi. 2014 senesinden bu zamana kadar ise toplam 87 öğretim üyesi adına işlem sağlanması için teklif yapıldı. 25 akademisyen bilimsel çalışmaları içerisinde intihal bulunması üzerine görevden alındı. Bazı öğretim üyelerinin de kademe ilerlemesine engel getirildi ve birçok kişiye ücret kesme cezası uygulandı.

Yorumlar (0)