YÖK: YKS'de baraj düştü, sınav süresi uzadı!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) sürenin 165 dakikaya çıkarıldığını bildirdi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, 180 baraj puanının bu sene ile sınırlı kalmak koşuluyla 170'e çekildiğini duyurdu. 

EĞİTİM 05.05.2020, 09:54
YÖK: YKS'de baraj düştü, sınav süresi uzadı!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) yönelik yalnızca bu yıla özel olmak üzere öğrencileri mutlu edecek kararlar alındığını ifade etti. Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) geçen sene verilen 135 dakikalık süre, sadece bu sene için 30 dakika daha eklenerek 165 dakikaya çıkarıldı. Öte yandan, merkezi yerleştirme yapılan lisans programlarını tercih edebilmek amacıyla ilgili puan türünde uygulanan 180 baraj puanı da bu sene ile sınırlı kalmak koşuluyla 170'e çekildi.

"Öğrencilerimizi sevindirecek güzel haberlerimiz var"

Prof. Dr. Saraç, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) 2020-YKS'ye ilişkin aldığı kararlarla ilişkin, "2020-YKS'ye yönelik sadece bu seneye özel olmak üzere öğrencilerimizi sevindirecek güzel haberlerimiz var." ifadelerini kullandı. 

Açıklamada, Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele dâhilinde Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) 20-21 Haziran olarak belirlenen tarihinin, salgının birçok ülkedeki seyri de değerlendirilerek, Türkiye'de vakaların artış gösterdiği, salgının seyrinin henüz tam olarak anlaşılamadığı ve adaylarla beraber ailelerin psikolojik durumunun oldukça önemli olduğu bir dönemde 25-26 Temmuz tarihlerine ertelendiği anımsatıldı. 

İlk erteleme kararında yegâne hedefin sınava girecek öğrencilerin, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) muhtemel sonuçlarından en az şekilde etkilenmesi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, erteleme kararıyla beraber bu dinamik sürecin an be an izlendiği, alınacak kararların en ince detayına kadar irdelendiği bildirildi. 

Açıklamada, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği ve milletimizin her türlü takdire şayan sabrı ile yürütülen koronavirüse karşı başarılı mücadelede gelinen noktada her anlamda normalleşme sürecinin başladığı müşahede edilmektedir." ifadelerine kullanılarak, alınan önlemlerin olumlu sonuçlar verdiği ve yeni tip koronavirüsün (Covid-19) önemli ölçüde kontrol altına alındığı ifade edildi. 

Öğrencilerin üniversite tercihleri, bu tercihler için ayrılacak zaman, kayıt ve yerleşme gibi süreçler ile eğitim-öğretim için ayrılması gereken süre göz önünde bulundurulduğunda, sınavın Haziran ayının sonunda gerçekleştirilmesinin adayların lehine bir durum olacağının ortaya çıktığı vurgulanan açıklamada, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun da fikirleri değerlendirilerek, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi tarafından ilan edilen normalleşme süreci ile beraber sınav tarihlerinin de tekrar güncellendiği anımsatıldı. 

"Öğrencilerimiz lise son sınıfın ikinci dönemindeki derslerin tamamından muaf tutulacak"

Kabine tarafından bu kapsamda ortaya konan sınav tarihlerinin güncellenmesine ilişkin bazı kriterlerin dikkate alınması gerektiği belirtilen açıklamada, kabine kararı olarak açıklanan tarihin, aslında önlem amacıyla ertelenmeden önceki Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tarihinden (21-22 Haziran) bir hafta sonraki tarih olduğuna (27-28 Haziran) işaret edildi. 

Açıklamada, açıklanan yeni tarihlere ilişkin, "YKS'nin ilk olarak belirlenen tarihinden bir hafta sonra bu sınav yapılacaktır. Adaylarımızın endişeye kapılmamalarını gerektiren önemli bir diğer husus da bu yıl sınava girecek öğrencilerin, geçtiğimiz yıllara nazaran daha az konudan/müfredattan sorumlu tutulacağıdır. Bu yıl yapılacak olan YKS'de öğrencilerimiz lise son sınıfın ikinci dönemindeki derslerin tamamından muaf tutulacaktır. Bu durum yalnızca bu yıla mahsustur. Öğrencilerimizin sınavda muaf tutulacağı bölümler, toplam müfredatın önemli bir bölümünü oluşturmaktadır." denildi. 

İşte alınan iki önemli karar...

Olağanüstü koşullar değerlendirilerek yalnızca bu yıl sınava girecek adaylar için uygulanacak iki karar şu şekilde aktarıldı:

"TYT sınavında geçen yıl verilen 135 dakikalık süre, yalnızca bu yıl için 30 dakika daha ilave süre ile165 dakikaya çıkarılmıştır. Bunun yanı sıra yine küresel salgının oluşturduğu olumsuz şartlar göz önünde bulundurularak, merkezi yerleştirme yapılan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde uygulanan 180 baraj puanı da 'bu yıl ile sınırlı kalmak şartıyla' 170'e çekilmiştir. Bu kararla birlikte, geçtiğimiz yılki verilere göre 112 ila 195 bin ilave aday öğrencimizin lisans programlarına yerleşebilecekleri tahmin edilmektedir.

"Koruyucu önlemler alınarak en uygun şartlarda gerçekleştirilecek"

Yükseköğretim Kurulu, dünyada pek çok alanda olduğu gibi yükseköğretimde de olağanüstü şartların yaşandığı bir süreçten geçtiğimiz gerçeğinin bilinciyle, küresel salgının oluşturduğu durumun dünün kararları ile yönetilemeyeceğinin farkındadır. Görüldüğü üzere bu yılki sınav, bu yılki aday öğrencilerimiz için geçtiğimiz yıla ve gelecek yıllara oranla oldukça avantajlı bir sınav olarak formüle edilmiştir. Son olarak bu yıl gerçekleştirilecek olan sınavın Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun görüşleri doğrultusunda koruyucu önlemler alınarak en uygun şartlarda gerçekleştirileceğini başta aday öğrencilerimiz ve aileleri olmak üzere kamuoyuna saygılarımızla arz ederiz."

Yorumlar (0)