YÖK, üniversitelere not verdi!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelere not verdi. İşte "2018-Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu"na göre üniversiteler için yapılan değerlendirme...

EĞİTİM 27.09.2019, 10:36 27.09.2019, 13:38
YÖK, üniversitelere not verdi!

"2018-Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu", YÖK Başkanı Yekta Saraç tarafından yayımlandı. 

Raporda yer alan 5 temel alan şöyle:

  • Bütçe ve finansman,
  • Proje ve yayın, araştırma-geliştirme,
  • Uluslararasılaşma,
  • Topluma hizmet ve sosyal sorumluluk,
  • Eğitim ve öğretim.

Değerlendirmenin 45 alt göstergesi

45 alt göstergeden birkaçı ise; öğrencilerin KPSS ve ALES gibi sınavlardaki başarısı, mezun olan doktora öğrencisi sayısı, teknokent projelerinde yer alan öğrenci sayısı, yabancı uyruklu öğrenci sayısı, Ar-Ge'ye ayrılan bütçenin ana bütçeye oranı ve uluslararası saygın dergilerde yayınlanmış makale sayısı olarak sıralandı.

Raporlara göre öne çıkan üniversitelerin başarılı olduğu alanlar şu şekilde verildi:

  • Ankara Üniversitesi: Sosyal sorumluluk ve toplumsal hizmet,
  • Koç Üniversitesi: Araştırma, geliştirme ve yayın,
  • ODTÜ: Eğitim ve öğretim.

207 yükseköğretim kurumu ve yaklaşık 8 milyon öğrencinin bulunduğunu söyleyen Yekta Saraç, artık "nitelik ve kalite" üzerine yoğunlaşmak gerektiğini belirtti.

"Rektörlerin performansı" daha objektif şekilde değerlendirilecek

"5 ana ve 45 alt gösterge" doğrultusunda değerlendirme yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Yekta Saraç, 172 üniversitenin 2018 yılına ait notunu açıkladı. Saraç, "Bundan böyle her yılın başında her bir üniversitenin bir önceki yılına ait 'üniversite yıllık izleme ve değerlendirme raporu'nu kamuoyuyla paylaşacağız." diye konuştu. Bu raporlarla birlikte "rektörlerin performansı" daha objektif şekilde değerlendirilmiş olacak.

"Her üniversiteyi kendisiyle yarıştırmak istiyoruz"

Bu değerlendirmelerde, bazı üniversitelerin, araştırma yönünü ihmal ettiğinin ortaya çıkacağını belirten Saraç, "Amacımız sıralama yapmak değil, gelişimi ya da eksikliği ortaya koymaktır. Üniversiteler arası yarışma yapmak değil, her üniversiteyi kendisiyle yarıştırmak istiyoruz." dedi.

Türk üniversitelerinin uluslararası alandaki durumu

Peki İngiltere merkezli Times Higher Education (THE) tarafından hazırlanan 2019 verileri ne diyor?

Yayımlanan 2019 verilerine göre, dünyanın en iyi 100 üniversitesi arasında birinci sırada Oxford, ikinci sırada Cambridge, üçüncü sırada ise Massachusetts Institute of Technology (MIT) yer alıyor. Türkiye'den ise hiçbir üniversite ilk 350'ye giremedi. Buna göre Sabancı Üniversitesi 350-400'üncü dilimde, Koç Üniversitesi ise 400-500'üncü dilimde yer alıyor. 500 ile 800'üncü dilimde bulunan üniversitelerimiz ise; Bilkent, Boğazğiçi, Hacettepe, İTÜ ve ODTÜ...

İşte o liste...

Yorumlar (0)