YÖK: Üniversite öğrencileri bahar dönemi kayıtlarını dondurabilecek!

YÖK: "Koronavirüs nedeniyle isteyen üniversite öğrencileri bahar dönemi kayıtlarını dondurabilecek. Dondurulan bu süre, azami süreden sayılmayacak."

EĞİTİM 01.04.2020, 10:01 01.04.2020, 10:28
YÖK: Üniversite öğrencileri bahar dönemi kayıtlarını dondurabilecek!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından alınan yeni kararla yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyde öğrenim gören öğrencilerin istemeleri durumunda 2019-2020 akademik yılı bahar döneminde kayıtlarını dondurabilmesinin, diğer yandan tez savunma ve yeterlik sınavlarının ise video konferans gibi dijital imkânlar ile gerçekleştirilmesinin önü açıldı. 

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından rektörlüklere iletilen yazıda, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle üniversitelerde 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminde yüz yüze eğitim yapılmamasına ilişkin verilen karar anımsatıldı. 

Üniversitelerde eğitim, yalnızca uzaktan öğretim, açık öğretim ve dijital öğretim yöntemi ile gerçekleştirilecek ve derslerin teorik kısımlarının da gerekli teknik alt yapı ve yeterliğe sahip olmaları durumunda uzaktan ve dijital öğretim yöntemi ile gerçekleştirilmesi hususunda üniversiteler yetki sahibi olacak. 

"Öğrenciler internet erişimi ve bilgisayar temini gibi imkânları sağlamakta zorluk çekiyor"

Rektörlüklere gönderilen yazıya göre, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle ikametgâhlarına dönüş yapan bazı öğrenciler, bulundukları yerlerde internet erişimi ve bilgisayar temini gibi imkânları sağlamakta güçlük çektiklerini aktararak, Yükseköğretim Kurulu'ndan (YÖK) uzaktan alamadıkları dersler sebebiyle mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti. 

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) dün düzenlediği toplantıda,  yeni tip koronavirüsün (Covid-19) bahar dönemi eğitiminin başlamasının ardından ortaya çıkması ve bazı öğrencilerin uzaktan öğretimi sürdürme olanaklarına sahip olmadıkları değerlendirilerek bazı yeni kararlar alındı.

"Bahar döneminde kayıtlarını dondurabilme hakkına sahip olacaklar"

Bu kapsamda ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim alan öğrenciler, istemeleri durumunda 2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar döneminde kayıtlarını dondurabilme hakkına sahip olacak. Aynı zamanda kayıt dondurulan süre azami süreden sayılmayacak.

Lisansüstü eğitimde ise tez yazan öğrencilerin eğitimlerini uzaktan sürdürebileceklerine veya kayıt dondurma işleminden faydalanıp faydalanamayacaklarına, tez danışmanının fikri alınarak üniversite yönetim kurulu tarafından karar verilecek.

Tez döneminde olup azami süresi biten öğrenciler için de eğitime ara verilen süre kadar ek süre tanınacak. 

"Tez savunma ve yeterlik sınavları, dijital imkânlar ile gerçekleştirilebilecek"

Tez teslim, savunma ve yeterlik sınav tarihlerinin ortaya konmasında yeni tip koronavirüs (Covid-19)  etki süreci ve öğrencinin koşulları göz önünde bulundurulacak. 

Tez savunma ve yeterlik sınavları, "kontrol edilebilir ortam ve şartlarda yapılması ve kayıt altına alınması koşuluyla" dijital imkânlar ile gerçekleştirilebileceği gibi öğrenciler, bu konuda erteleme ve kayıt dondurma hakkından da faydalanabilecek.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) yetkilileri, tez öğrencilerinin savunma ve yeterlik sınavlarının dijital imkânlar ile gerçekleştirilmesinde video konferans ve diğer canlı bağlantı teknolojilerinin kullanılabileceğini kaydetti. Öte yandan, öğrencilerin bu konuda erteleme ve kayıt dondurma olanağından da faydalanabileceğine yönelik karar alındı.

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK)  kararları, 2019-2020 akademik yılı bahar dönemi için geçerli olacak.

Yorumlar (0)