YÖK Başkanı Saraç’tan ‘YKS’ açıklaması!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) yönelik herhangi bir sistem değişikliğinin mevcut olmadığını kaydetti. Lise çıktısının yükseköğretimin girdisi olacağına vurgu yapan Saraç, “Bu girdi ile ilgili planlamayı o çıktıya göre yapabiliriz. Şu an o çıktıyı görmüyoruz. Şu an gündemimizde sistem değişikliği yok.” açıklamalarında bulundu.

EĞİTİM 29.05.2019, 11:43
YÖK Başkanı Saraç’tan ‘YKS’ açıklaması!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Türkiye’de eğitim gören uluslararası öğrenciler için düzenlediği iftar yemeğinin ardından eğitim muhabirleri ile sohbet toplantısı yaptı. Saraç, yeni lise modelinin açıklanmasının ardından YKS’de bir değişikliğin olup olmayacağı yönündeki tartışmalara değindi ve bazı basın kuruluşlarına bu konuda bir açıklama yaptıklarını hatırlattı.

“YENİ SİSTEM OLUMLU SONUÇLAR ÜRETTİ”

Bu açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan söz konusu değişiklik ile ilgili bir rapor ya da bilimsel çalışmanın kendilerine ulaşmadığına vurgu yaptıklarını belirten Saraç, “YKS'nin TYT oturumunda sayısal ve sözel okuryazarlığın sorgulandığı bir sistem getirdik. Bu sistem olumlu sonuçlar üretti.” İfadelerini kullandı.

“SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ GÜNDEMİMİZDE YOK”

Üniversite giriş sistemlerinin gökten inmiş kanunlar veya kurallar olmadığına değinen Saraç,  “Ama bunların gerekliliklerinin bilimsel olarak ispatlanması ve kamuoyunun da içine sinmesi lazım. Şu an sistem değişikliği gündemimizde yok. Bunun olması için herhangi bir sebep görmüyoruz." açıklamalarında bulundu.

Yükseköğretime giriş sistemlerinin fırsat eşitliği ve sosyal adaleti sağlaması gerektiğine işaret eden Saraç, “Eğitim öğretimin bütününde olduğu gibi yükseköğretimde de 'piyasa' şartlarının egemen olmamasını istiyoruz. Eğitim öğretim, ana gövde olarak kamusal bir hizmettir. Bu bağlamda, mezunlarını 4-5 sene sonra göreceğimiz bilinmezliklerle dolu bir sisteme ilişkin bir süreç başlatmamız aklen, bilimsel olarak mümkün değil.” diye konuştu.

Saraç, Milli Eğitim Bakanlığı’nın lise çıktısının yükseköğretimin girdisi olacağına vurgu yaparak, “Bu girdi ile ilgili planlamayı o çıktıya göre yapabiliriz. Şu an o çıktıyı görmüyoruz. Şu an gündemimizde sistem değişikliği yok.” dedi.

“İLK MEZUNLARINI 2024’TE VERECEK”

Yeni lise tasarımının ilk mezunlarını 2024 yılında vereceğini belirten Saraç, “Yeni lise tasarımı ilk mezunlarını 2024'te verecek. Bu kapsamda o yıl üniversite sınavı değişecek mi" şeklindeki soru üzerine Saraç, "TYT'de sözel ve sayısal okuryazarlık getirdik. YÖK olarak en azından ben ve ekibimiz, bundan vazgeçilmesi için bir neden görmüyoruz. Ne pedagojik ne bilimsel bir neden görüyoruz ama müfredatla ilgili bir değişiklik söz konusu olursa bu ikinci aşama olan AYT'ye elbette yansır. O zamanki duruma bakılır ve değerlendirilir.” ifadelerini kullandı.

“LİSE EĞİTİMİ YÜKSEKÖĞRETİMİ DESTEKLEMEK DURUMUNDA”

YKS ile ilgili birçok düzenleme yapıldığını ve soru başına sürenin artırıldığını ifade eden Saraç, şunları söyledi:

Yükseköğretim sistemi, lise eğitimini desteklemek durumunda, lise eğitimi de yükseköğretimi desteklemek durumunda. Yani üniversite giriş sınavında lise eğitiminin çıktısını ve müfredatı ve sistemi dikkate alacağız. Bu konuda bir problem yok ama şu aşamada yani 4-5 sene sonra doğacak çocuk için YÖK'ten don biçmesi beklenemez.

“LİSE, EĞİTİMİN ZİRVESİDİR”

Sistemin bir bütün olarak algılanması gerektiğine değinen Saraç, “Sistemin bir bütün halinde bir eğitim iklimi çerçevesinde değerlendirilmesi ve kurgulanması lazım. Lise, aslında eğitimin zirvesidir. Lise eğitimi sağlam olursa yükseköğretim güçlü olur. Ama lise eğitiminin de güçlü olması, kendisinden önceki merhalelerin sağlam ve güçlü olmasına dayanır. Bunlar herhalde Milli Eğitim Bakanlığında görüşülmüştür, tartışılmıştır, ondan sonra bu kurgu yapılmıştır diye düşünüyoruz.” dedi.

“YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ SAYISI 150 BİNE ULAŞTI”

Saraç, 4 yıl önce 40 bin olan yabancı uyruklu öğrenci sayısını 150 bine ulaşmasının tesadüf olmadığını belirterek, şunları söyledi:

Eğitim öğretimin kuramlarla değil eylemlerle iyileşeceğine inanıyorum. Pratiğin de kendi içerisinde teorisini üreteceğine inanıyorum. Eğer sırf teoride kalırsanız, bugün ve yarın için kayıp nesilleri göze almış olursunuz. Teori, eylem, fiiliyat hemen ne yapılacaksa bugün yapılması lazım. 'Köklü değişiklikler' diyerek bir şeyi ötelemek eğitim öğretim için zarardır. Onun için küçük küçük bugün için atabileceğimiz bir adım varsa bugün o adımları atalım. Bu çeşitli lokal iyileştirmeler, bir noktadan sonra sistemin bütününe yönelik bir iyileştirmeyi ortaya koyacak.

“MESLEK İCRA SINAVI GETİRİLECEK”

Türkiye’ye meslek icra sınavının getirilmesi gerektiğini ifade eden Saraç, “Mezun olanlara ve öğrencilere hiçbir mağduriyet oluşturmaksızın ve onları kapsama almaksızın, yeni girecek öğrenciler için mezun olduktan sonra nesnel kriterlere bağlı bir meslek icra sınavının yapılması hususunu yükseköğretimde çok büyük atılım gerçekleştireceğine inanıyoruz. Bununla ilgili Sayın Adalet Bakanımız ile Türkiye Barolar Birliği ile görüşüyoruz. Belli bir noktaya da gelindi.” açıklamalarında bulundu.

Yorumlar (0)