YÖK Başkanı Özvar’dan KPSS sorularında “sızıntı” açıklaması

KPSS sorularının sızdırılıp sızdırılmadığına yönelik herhangi bir açıklamada bulunmayacağını ifade eden Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapılan sunumun sonrasında kendisine yöneltilen soruları cevapladı.

EĞİTİM 04.11.2022, 10:18 05.11.2022, 08:13
YÖK Başkanı Özvar’dan KPSS sorularında “sızıntı” açıklaması

KPSS sorularının çalındığı iddiaları tüm Türkiye’de büyük ses getirmişti. Konuyla ilgili inceleme başlatılmış ve gerekenlerin yapılacağı ifade edilmişti. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda söz konusu durum hakkında yapılan toplantının sonrasında YÖK Başkanı Erol Özvar, muhalefet milletvekillerinden tarafına yöneltilen soruları toplu bir biçimde cevaplandırdı.

“Bu ifadeleri asla kabul edemem”

Tıp fakülteleri ile ilgili gelen “kalite” sorusunu yanıtlayan Özvar, "Tıp fakültesi miktarı Türkiye’nin tamamında 120'dir. Şu an 120 tane tıp fakültemiz bulunuyor. Bu fakültelerimizde okuyan öğrenci miktarı ise 116 bini geçmiştir. 2022 senesinde ise tıp fakültelerine sağlanan kontenjan miktarı 18 bin kadardır. Tıp fakültelerinde verilen eğitimin düşük olduğundan söz ediyorlar. Doğrusu bu söylemleri öğretim üyesi olarak, eski rektör olarak asla kabul edemem. Bu konu galiba sehven bir şekilde ifade edilmiş olsa gerekir. Birçok kişinin bildiği gibi Türkiye'nin en parlak öğrencileri buralarda okumaktadır. Ülkemizde başarı sıralamasının en fazla olduğu fakülte olarak tıp birinci sırada gelmektedir. İlk 40 binden öğrencilerin girebildiği bir fakültedir." açıklamalarında bulundu.

“Tıp fakültelerine yapılan en büyük haksızlık”

Üniversitelerin yayın kalitesini, akademik üretkenliğinin fazlasıyla yüksek olduğunu ifade eden Özvar, “En çok sağlık hizmeti sağlayan ve yayın programı açısından yüksek rakamlara sahip olanlar hekim hocalarımızdır. Bundan dolayı hekimlerimizin öğrencilere vermiş olduğu eğitimin kalitesini bu şekilde ifade etmek ve hocalarımızın kalitesini tartışmak, tıp fakültelerine gösterilecek en büyük haksızlıklardandır. Ben eski bir öğretim üyesi ve rektör olarak bu ifadeleri doğru bulmadığımı dile getirmek isterim" diye konuştu.

“Soru kitapçıkları karşılaştırıldı, ön inceleme yapıldı”

KPSS ile ilgili bir soru yöneltilen Özvar, "31 Temmuz 2022 tarihinde ÖSYM tarafından yapılan KPSS lisans sınavı ile ilgili bir bölüm soruların geçmiş zamanlarda bazı yayınevlerince basılan deneme kitapçıkları içerisinde yer aldığı söylemleri dile getirilmişti. Yükseköğrenim Kurulu, ön inceleme ve yetki raporunu 13.09.2022 tarihinden itibaren düzenlemiştir. Önemle dile getirmek gerekir ki ön inceleme yetkisi hedefin iddia konusu hususların, ciddiyeti ve önemine göre inceleme izni verilip verilmemesini yapılacak araştırmaya dair bir aralıktır. Bu zaman içerisinde, yani ön araştırmanın sonrasında iddiaların neleri bulundurduğu ve sürecin idaresi göz önünde bulunarak infiali ve usulü olduğu kanaati bulunan kimseler için sınırlı şekilde yargılama izni sağlanmıştır. Bu değerlendirmeler kapsamında, kamuoyuna aktarılan söylemlerin birebir aynı olduğu ifade edilen soruların incelemesi sağlanmış, birebir benzer olduğuna dair internet sitelerinde, sosyal medyada haberler yapılmış, 11 sorudan oluşan ÖSYM tarafından paylaşılan soru kitapçığı ile karşılaştırılarak, sorular incelenmiş ve araştırma tamamlanmıştır. Bu araştırmalar içinde Eğitim Bilimleri alanından 3 soru, Matematik alanından 1, Türkçe alanından 5, Tarih alanından 1 ve Coğrafya alanından 3 soru için ölçme değerlendirme uzmanı ve alan uzmanına konuşa sağlayan 2'şer kişilik bilirkişi heyetleri araştırma raporu şeklinde, bilirkişi raporları onanmıştır." dedi.

“Süreçle ilgili konuşmak için yetkimiz bulunmuyor”

Ön inceleme kurulunca oluşturulmuş olan raporun Cumhuriyet Savcılığına gönderildiğini aktaran Özvar, "İlgili rapor içerisinde ismi geçenlerin hepsi evraktadır. Sorular ile ilgili uzmanların oluşturduğu bilgiler savcılığa yollanmıştır. Bu konuyu bilhassa dile getirmek istedim. Soruların herhangi bir şekilde sızdırılıp sızdırılmadığına yönelik benim bir açıklamam bulunmamaktadır. Sızdırılıp sızdırılmadığına yönelik bilgiyi alabilmek sadece adli sürecin ortaya çıkarabileceği bir gerçektir. Bu nedenle ne Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın ne de ön inceleme komisyonunun, telefonları, WhatsApp görüşmeleri, özel hesapları üzerinden enformasyon bulunduran bizim bir açıklama yapılması doğru olmayacaktır. Bu hususta savcılık adli süreci incelemelerle devam ettirmektedir. Bundan dolayı Yükseköğretim Kurulu'na söz konusu soruların sızdırılıp sızdırılmadığına yönelik bir yetkimizin bulunmadığını sizlerle paylaşmak isterim.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)