YÖK Başkanı'ndan 'baraj' açıklaması

Erol Özvar, YKS'de 'sıralaması ve puanı yetenlerin' üniversitelere girebileceğini açıkladı.

EĞİTİM 23.02.2022, 00:01 23.02.2022, 18:04
YÖK Başkanı'ndan 'baraj' açıklaması

YÖK (Yükseköğretim Kurulu) Başkanı Özvar, bir televizyon kanalında katıldığı programda soruları cevapladı, değerlendirmeler yaptı.

Ülkemizdeki kontenjan artış hızının sınava giren öğrenci sayısındaki artış hızından çok daha yüksek olduğunu kaydeden Özvar, yeni sistemde sınavı puan üstünlüğüne dayanan bir başarı sıralaması şekline getirdiklerini belirtti. 

Evvelki sistemde 150 puanı geçemeyen adayların tercih yapamadığı anımsatan Özvar, yeni sistemle birlikte puanı hesaplanabilen adayların tercih yapabileceğini dile getirdi. 

"Sıralaması ve puanı yetenler yerleşecek"

Özvar, şu sözleri sarf etti:

"Öğrencimiz, sınav neticesine bakacak, kaç puan aldığına, kaç neti olduğuna bakacak. Lisedeki başarı puanıyla birlikte toplam puanı kaç ve tüm adaylar arasında hangi sırada olduğuna bakacak. Tercih yapma hakkına sahip olanlar, puanına ve sıralamasına göre tercih yapabilecekler. Başvuracağı programa evvelki yıl en son giren öğrencinin kaç puanla girdiğine bakacak, hangi sırada girdiğine bakacak. Nasıl kazanacak peki? Tercih yaptıktan sonra yazılım, söz konusu kontenjanı tercih eden, diyelim o kontenjan 20 kişi, 200 kişi başvurmuş. O 200 kişi içerisinde sıralaması ve puanı ilk 20'de olan öğrenci o kontenjana yerleşecek."

Sıfır puana yakın olanların da üniversitelere girecekleri yönündeki iddialara ilişkin ise Özvar, "Üniversiteye girecek olan öğrenciler yalnızca sıralaması ve puanı yetiyorsa kazanacaklar." diye konuştu. 

Özvar, "Belirli bölümler için getirdiğimiz sıralama kuralları sürüyor. Yani hukuk fakültelerine, tıp fakültelerine girmek için getirdiğimiz barajlar değişmedi." dedi. 

Yorumlar (0)