YÖK Başkanı, depremden doğrudan etkilenen öğrenci sayısını açıkladı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, deprem bölgesindeki üniversitelerden 18'inin direkt olarak etkilendiğini belirtti. Deprem bölgesindeki üniversitelerde okuyan öğrenci sayısına ilişkin istatistikleri veren Özvar, üniversite yerleşkelerindeki hasarlı bina sayısını da verdi.

EĞİTİM 14.03.2023, 17:12 Hakan Öksüz
YÖK Başkanı, depremden doğrudan etkilenen öğrenci sayısını açıkladı

14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) tarafından organize edilen "Asrın Felaketinde Tıbbiyeli Olmak" başlıklı program, Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane Külliyesi 15 Temmuz Konferans Salonu'nda yapıldı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, programda konuştu. 

Depremden etkilenen öğrenci sayısı

Peş peşe yaşanan depremler nedeniyle eğitim öğretim faaliyetlerinde aksamaların yaşandığını hatırlatan Özvar, "Depremin etkilediği illerde 18 üniversitemiz var. Bu üniversitelerden 16'sı devlet, 2'si ise vakıf üniversitesi. Açık öğretim hariç yurt genelindeki 4 milyon 187 bin yükseköğretim öğrencisinden 377 bin kadarı, depremin etkilediği 11 ildeki bu üniversitelere kayıtlı. Bu da Türkiye'deki üniversitelerde bulunan öğrencilerin yüzde 9'u anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

"Bu üniversitelerde 45 bin civarında yüksek lisans ile doktora öğrencisi var"

Depremin etkilediği illerdeki yüksek lisans ile doktora öğrenci sayısının 45 bin civarında olduğunu vurgulayan Özvar, "Bu üniversitelere kayıtlı yaklaşık 17 bin uluslararası öğrenci var. Depremden direkt olarak zarar gören 18 üniversitemizde 17 bin civarında akademisyen görev yapıyor. Buralarda görevli idari personel sayısı ise 30 bin civarında." dedi.

Hasarlı üniversite binaları

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 1361 öğrenci ile birlikte pek çok personelin yaşamını yitirdiğini hatırlatan YÖK Başkanı Özvar, "115 uluslararası öğrenci de hayatını kaybedenler arasındaydı. Bu 11 ilde yer alan 18 üniversitedeki binaların hasar tespit durumunda bakıldı. Üniversite yerleşkelerinde bulunan binalardan 106'sı ağır hasarlı, 410'u az hasarlı ve 606'sı da hasarsız." değerlendirmesinde bulundu. 

"Kayıt dondurma hakları var, katkı payı ve öğrenim ücreti alınmayacak"

YÖK olarak aldıkları tedbirlerden bahseden Özvar, "Diş hekimliği, tıp, ebelik ve hemşirelik gibi bölümleri hariç tutarak içinde bulunduğumuz eğitim ve öğretim yılının bahar döneminde uzaktan eğitime geçilmesi kararını aldık. Talep eden öğrencilerimiz, bu bahar yarıyılında kayıt dondurabilecek. Depremin etkilediği illerde okuyan öğrencilerden bu bahar döneminde katkı payı ve öğrenim ücreti de alınmayacak. Önceden ödeme yapmış olanlara da ücret iadesi yapılacak." dedi.

Yorumlar (0)