YKS'ye girecek öğrencilere tavsiyeler

SODİMER Başkanı Levent Eraslan, "Tüm soruları çözdükten sonra yapamadığınız sorulara zamanınız kalacaktır. Soruyla inatlaşarak çok zaman harcarsanız diğer soruları riske atmış olursunuz." dedi.

EĞİTİM 24.06.2021, 23:15 26.06.2021, 10:15
YKS'ye girecek öğrencilere tavsiyeler

SODİMER (Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, YKS'ye (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) girecek olan öğrencilere, çözemedikleri soruda fazla zaman harcamamaları önerisinde bulundu.

Eraslan, öğrencilere, sınav günü erken saatte kalkmalarını, kendilerini rahat hissedecekleri kıyafetler tercih etmelerini, sınavın başlamasından 1 saat evvel sınav merkezinde olmalarını, sosyal mesafe kuralı ve görev yapan personellerin talimatına uymalarını önerdi.

"Heyecanınız hemen yatışacaktır"

Sınavın ilk anlarında heyecanın normal olduğuna işaret eden Eraslan, şöyle devam etti:

"Sınav başladıktan sonraki birkaç dakika içinde daha rahat olacaksınız. Denemelerinizdeki testleri hangi sırayla çözüyorsanız, sınavda da o sırayla testleri çözün. Kodlama yaptığınız esnada soru soru kodlarsanız süreniz boşa harcanabilir, tüm soruları çözdükten sonra kodlarsanız da kaydırma ihtimali olur. En doğrusu bir sayfadaki tüm soruları çözüp ardından kodlamaktır. Kodladığınız bir sorunun cevabını değiştirmek istediğinizde cevap kağıdını karalama yapmadan silmeye gayret gösterin."

İlk etapta çözülemeyen sorularla zaman kaybedilmemesi gerektiğini aktaran Eraslan, "Tüm soruları çözdükten sonra yapamadığınız sorulara zamanınız kalacaktır. Soruyla inatlaşarak çok zaman harcarsanız diğer soruları riske atmış olursunuz." dedi.

"Cümlelerin altını çizmeyin"

Eraslan, sorularda her cümlenin altını çizmenin ayrıntıları fark etmeme durumuna sebep olabileceğini, bunun yalnızca önemli yerlerde yapılması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"İlk olarak sorunun kökünü, ardından paragrafı veyahut öncülü okuyun. Bir soru hakkında hiçbir düşünceniz yoksa soruyu boş bırakın, 2 şık arasında kaldıysanız birini işaretleyebilirsiniz. Şekilli ve uzun sorulardan gözünüz korkmasın. Uzun soru zor soru manasına gelmez. Soru uzun olmasına rağmen cevabı çok kolay olabilir. Sayısal derslerde işlem yapın, kafadan çözmeye çalışmayın. Soru ifadelerinde yer alan 'çıkarılamaz', 'söylenemez' ve 'değildir' gibi negatif ifadelere dikkat edin. Süreyi çok iyi ayarlayın, erken bitirirseniz de cevaplarınızı kontrol edin, sınav salonunu terk etmeyin."

Yorumlar (0)