Yargıtay’dan emsal niteliğinde karar! Uzaktan eğitim ücret iadesi hükmüne bozma

Yargıtay, Covid-19 pandemisi zamanında uzaktan eğitim gerçekleştirildiği sebebiyle özel okuldan ücret iadesi talep eden velinin haksız olduğu yönünde karar verdi. Yargıtay aldığı kararın gerekçesi olarak, "Davacının eğitim görevi ile ilgili sözleşmesinden meydana gelen edinimini uzaktan eğitim sağlamak şekliyle yerine getirdiği görülmektedir" ifadelerini kullandı.

EĞİTİM 27.07.2022, 13:40
Yargıtay’dan emsal niteliğinde karar! Uzaktan eğitim ücret iadesi hükmüne bozma

Bir öğrencinin velisi Covid-19 pandemisi sebebiyle uzaktan eğitim veren okula yaptığı ödemeyi geri alabilmek için Yargıtay’a başvurdu. Yargıtay 3. İcra Dairesi tarafından verilen kararda ise, okulun uzaktan eğitim yöntemiyle hizmet sağlamaya devam ettiğini gerekçe göstererek, kararın bozulmasına hükmetti.

Tüketici Hakem Heyetine başvurdu

Zonguldak’ta bir veli, çocuğunun eğitim alabilmesi adına 2019-2020 eğitim öğretim senesi için 15 bin lira tutar karşılığında bir özel okulla anlaşma yaptı. Bu noktada, okula 1200 lira tutarında ödeme sağlayan veli, ikinci taksit ödemesinin ardından Covid-19 pandemisi sebebiyle çocuğunun örgün öğretimi sürdüremediği gerekçesiyle yatırdığı ikinci taksit ücretinin iadesini talep etti. Daha sonrasında ise veli, Tüketici Hakem Heyetine başvuru da bulundu.

Okulun başvurusu kabul edilmedi

Heyet tarafından yapılan inceleme sonrasında, Türk Borçlar Kanunu'nun 136'ncı maddesi gereğince borcun bitirildiğine karar verilerek, ifade edilen miktarın veliye geri ödenmesi yönünde karar verildi.

Bu durum sonrasında okul, verilen kararın hukuki olmadığını öne sürdü ve tekrar dava açtı. Tüketici mahkemesi niteliğiyle davayı inceleyen Zonguldak 3. Asliye Hukuk Mahkemesi de zorunlu sebebiyet nedeniyle eğitimin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uzaktan gerçekleştirilmesi kararı alındığını, sözleşme esasının "örgün eğitim" noktasında yapıldığını ifade ederek, okulun yaptığı başvuruyu kabul etmedi.

Temyize gidildi, kanun faydası gözetildi

Söz konusu davada, kararın sonrasında Adalet Bakanlığı, örgün eğitime ara verilen zaman ile ilgili barınma, yemek, servis gibi ücretlerin mahkemeye mevzu edilmediği, okul tarafından da eğitim için uzaktan işlem sağlandığına değinilerek, alınan karara ilişkin kanun menfaatine bozma talebinde bulundu.

Temyiz talebini yeniden değerlendiren Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kararda etkili olmamak kaydıyla, yerel mahkeme hükmünün kanun faydasına bozulmasını karar verdi.

Kararın gerekçesi açıklandı

Daire tarafından alınan kararında, eğitim görevinin kapsam ve şeklinin kamu otoritesince belirlendiği, bu noktada da Kovid-19 salgını sebebiyle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitimin uzaktan sağlanmasının kararlaştırıldığına dikkat çekildi.

Somut hadisede, eğitim görevi ile ilgili olarak borcun yerine getirilmesinde tamamen veya kısmen imkânsızlık, olağan dışı ifa güçlüğünün yer almadığı belirtilen kararda, şu ifadelere yer verildi, "Ara verilen zaman ile ilgili olarak barınma, yemek, servis ücreti gibi farklı yan ücretlerin davaya mevzu edilmediği ve uzaktan verilen eğitimin kusurlu hizmet manasında ayıplı veya eksik ifa edildiği konusunda da bir iddiada olmadığına göre, davacının eğitim vazifesine ilişkin sözleşmeden ortaya çıkan kazanmanın uzaktan eğitim sağlamak suretiyle yerine getirdiği fark edilmektedir" denildi.

Bu noktada, okulun yaptığı başvurunun mahkeme tarafından kabul edilmesine karar verilmesi icap ederken, reddine hüküm verilmesinin yasaya ve usule aykırı olduğu sebebiyle kararın bozulmasına onay verildiği aktarıldı.

Yorumlar (0)