Yapboz oyunları gerçekten eğitici mi?

Yapboz oyunlarının çocuğunuzun zihinsel gelişimi için ne kadar önemli olduğunu muhtemelen duymuşsunuzdur. Neden yapboz oyunları çocukların zihinsel gelişimi için faydalı sayılıyor? İşte nedenleri…

EĞİTİM 10.05.2019, 16:35
Yapboz oyunları gerçekten eğitici mi?

Psikologlar, çocukların etraflarındaki dünya ile etkileşime geçtiklerinde, beyin gelişimlerinin önemli ölçüde etkilendiğini söylüyorlar. Yapbozlar, bunun için iyi bir fırsat olabilir. Yapboz oyunlarının harfler, şekiller, sebzeler, sayılar, evcil hayvanlar, taşıtlar ve renkler gibi farklı konuları olabilir. Bu oyunlar, çocukların bu konular hakkında daha derin bir anlayış geliştirmelerini ve görsel farkındalıklarını artırmalarını sağlar.

El-göz koordinasyonu

Çocuklar yapbozun parçalarını çevirdiğinde, döndürdüğünde ve çıkardığında, elleri ve gözleri arasındaki bağlantıyı öğreniyorlar. Gözler bulmacayı görür ve sonra beyin de bulmacanın nasıl görünmesi gerektiğini veya hangi parçanın bulunması ve yerleştirilmesi gerektiğini düşünür.

En sonunda beyin, gözler ve eller, uygun parçanın bulunması ve o parçanın yapboza tam olarak uyması için birlikte çalışırlar.

Motor becerilerinin gelişimi

El-göz koordinasyonunun sağlanmasına benzer şekilde yapbozlar, çocukların motor becerilerinin gelişmesini sağlarlar. Bunu yürümek gibi kaba motor becerileri ile karıştırmayın. İnce motor becerileri, küçük ve özel hareketler gerektirir. Tıpkı yapboz oyunlarında olduğu gibi…

İnce motor becerileri, el yazısı için gereklidir.

Problem çözme becerisi

Etkili problem çözme becerisi, çocuklar için oldukça değerli ve önemlidir. Bir çocuk yapbozun parçalarına bakarken ve bu parçaların nereye uyup nereye uymadığını anlamaya çalışırken hayati bir beceri kazanırlar.

Sonuçta bir yapboz, hile yapılarak tamamlanamaz. Bu yüzden yapbozlar, çocuklara problemleri nasıl çözeceklerini ve nasıl mantıklı bir şekilde düşüneceklerini göstererek, kendi zihinlerini kullanmalarını öğretir.

Şekil tanıma

Küçük çocuklar için- hatta bebekler- şekilleri tanımak ve sınıflandırmayı öğrenmek, gelişimlerinin önemli bir parçasıdır. Yapbozlar, küçük çocuklara bu konuda yardımcı olabilir, çünkü parçaların birleştirilmeden önce tanınmaları ve sınıflandırılmaları gerekir.

Hafıza

Basit yapbozlar, çocuğun hafızasını geliştirmeye yardımcı olabilir. Örneğin, bir çocuğun yapbozla uğraşırken parçaların boyutlarını, renklerini ve şekillerini hatırlaması gerekir çünkü bir parça sığmazsa, onu bir kenara koyacak ancak gerektiğinde o parçayı hatırlaması gerekecek.

Uyarlanabilir ve soyut düşünme

Çocuklar, parçaları bir araya getirmek için farklı yollar ararken uyarlanabilir düşünme ve tümdengelimli akıl yürütme becerilerini kullanırlar.  Bir yapboz parçasının sığabileceği bir boşluk gördüklerinde soyut düşünme becerisi kazanır ve bu alanı doldurmak için ne tür bir şekle ihtiyaç duyulacağını belirlerler.

Küçük hedefler belirleme

Bir çocuk, bir yapbozu daha hızlı ve verimli bir şekilde bitirmek için kendince bir strateji geliştirir. Önce bütün kenar parçalarını birleştirebilir veya tüm parçaları renklerine veya şekillerine göre sınıflandırabilir. Bu, çocuğun daha büyük bir hedefe yönelik bir araç olarak, daha küçük hedeflere ulaşmayı öğrenmesine yardımcı olur.

Sosyalleşme ve özsaygı

Yapbozlar, kooperatif oyunları geliştirmek ve desteklemek için harika bir eğitim aracıdır. Çocuklar yapbozu tamamlamak için birlikte çalışırlarsa, bir parçanın nereye ve neden yerleştirilmesi gerektiğini ve birbirlerini beklemeyi öğrenecekler. En sonunda yapbozu bitirmenin sevincini birlikte paylaşacaklar.

Hedefe ulaşmayı başarmak, bir çocuğa çok fazla memnuniyet getirir. Bir yapbozu bitime konusunda zorlukların üstesinden gelmek, ona gerçekten kendi içinde bir başarı ve gurur duygusu verir. Onları hayattaki diğer zorluklara hazırlarken, özgüvenlerini ve özsaygılarını artırır.

Yorumlar (0)