Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) ne zaman? YÖK Başkanı açıkladı

Anadolu Üniversiteler Birliği Toplantısı'na katılan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, önemli açıklamalarda bulundu. Lisans eğitimi sürerken pedagojik formasyon eğitiminin alınabilmesi için çalışmalar yaptıklarını kaydeden Özvar, "Böylece mesleğe başlarken süre kaybının önüne geçilecek." dedi. Özvar, Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavının (YÖS) ne zaman gerçekleştirileceğini de açıkladı.

EĞİTİM 09.12.2022, 18:40 Hakan Öksüz
Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) ne zaman? YÖK Başkanı açıkladı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde yapılan Anadolu Üniversiteler Birliği Toplantısı'na katıldı. Toplamda 13 üniversiteden 13 bin 627 öğretim elemanının üyesi olduğu Anadolu Üniversiteler Birliği'nin öneminden bahseden Özvar, "Söz konusu üniversitelerimizde eğitim gören öğrenci sayısı, devlet üniversitelerindeki öğrenci sayısının yüzde 10'u civarında. Birliğin üyesi olan üniversiteler, çok sayıda yabancı öğrenci tarafından tercih ediliyor." dedi.

YÖK Akademik Hareketlilik Projesi, bahar döneminde başlıyor

YÖK Akademik Hareketlilik Projesi hakkında bilgi veren Özvar, "Bu proje, 2023'ün bahar döneminde başlatılacak. Bazı üniversitelerdeki programlar, öğretim görevlisi bulma sıkıntısı yaşıyor. Üniversiteler arasındaki hareketliliği artırmak ve üniversitelerin yaşadığı bu sorunu çözmek için başlatılacak proje, gönüllülük esasına dayanmaktadır. Bu sayede öğrenciler, farklı üniversitelerde görev yapan hocalarla buluşma imkanı elde edecektir." ifadelerini kullandı.

"Lisans eğitimi sürerken pedagojik formasyon eğitimi alınabilecek"

Lisans eğitimi ile pedagojik formasyon eğitiminin aynı anda yürütülebilmesi adına çalışmalar yaptıklarına değinen YÖK Başkanı Özvar, "Üniversiteden mezun olduktan sonra süre kaybı oluyordu. Mezuniyetin ardından alınan bir ya da iki yıllık formasyon, mesleğe başlama sürecini uzatıyordu. Lisans öğrencilerimize müjde vermek istiyorum. Öğretmenlik hakkı kazanan öğrencilerimiz, lisans eğitimleri sürerken bir yandan da formasyon eğitimi alabilecek. Böylece sene kaybı yaşanmayacak." diye konuştu.

Sınav, ocak ayında yapılacak

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) hakkında da konuşan Özvar, "2023'te ilk defa uluslararası öğrenciler için merkezi bir sınav düzenleyeceğiz. Bu sınav, uluslararası öğrenci kabul eden üniversitelerimiz tarafından halihazırda gerçekleştirilmektedir. Yabancı öğrenci kabulünde üniversitelerimize yardımcı olacak bir çalışma yürüttük. Uluslararası bir sınav niteliğindeki YÖS, 2023 yılının ilk ayında yapılacak. Türkiye'de lisans eğitimi görmek isteyen adaylar, dünyanın neresinde olursa olsun, sınava başvurabilecek. Bunu zorunlu hüviyet taşıyan bir olarak görmemek gerekir. Üniversitelerimiz, ÖSYM tarafından tertip edilecek bu sınavı tanıdıklarına ilişkin yönergelerinde değişikliğe gitmeli." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)