Yabancı dil öğrenirken uygulayacağınız adımlar!

Yabancı bir dili öğrenirken hangi adımları uygulamanız gerektiğini irdeledik.

EĞİTİM 11.05.2019, 19:46
Yabancı dil öğrenirken uygulayacağınız adımlar!

Aklınıza gelebilecek hemen hemen her türlü konuda başarı elde etmenizi sağlayan şey özgüven! Tersten düşünürsek özgüvensizlik de yapabileceğiniz şeyler…

Bu yazıda üstünde duracağımız şey yabancı bir dili öğrenmek için uygulamanız gereken adımların ne olduğu üzerine

Basitten başlayın

Yabancı bir dili öğrenmeye çalışan kişileri ürküten ve önlerinde bir dağ gibi aşılmaz duran bazı düşünceler vardır. O da dil öğrenmeye başlarken ‘kesinlikle yurt dışına gitmeliyim’ ya da ‘dil kursuna gitmem şart’ gibi düşünceler!

Elinizdeki imkanlara bakın ve yola çıkın

Tabii ki yabancı bir dili kesin bir şekilde öğrenmek istiyorsanız, o dili konuşulduğu bir çevrede yaşamanız gerekiyor.

İlk etapta bunu gerçekleştiremeseniz bile dil kursları oldukça yardımcı olabilir. Ancak siz elinizde olan imkanlarla bu yolculuğa çıkmalısınız. Önce basitten başlayalım.

Sevdiğiniz filmleri yabancı dilde altyazılı izleyin

Önemli olan şey “Elimde ne gibi imkanlar var?” diye kendinize sorduktan sonra işe girişmek! Örneğin çok sevdiğiniz, defalarca izlediğiniz bir yabancı bir filmi ya da diziyi bir de orijinal dilde altyazılı izleyin.

Esaretin Bedeli filmini İngilizce izleyebilirsiniz ya da 'Gözlerindeki Sır' filmini İspanyolca altyazıyla…

Böylece hem görsel hem de işitsel olarak cümleleri, kelimeleri görürsünüz ve tonlamalarını duyabilirsiniz. Şunu unutmayın, dil öğrenmek sıkıcı olmak zorunda değil! Araştırmalar gösteriyor ki, insanlar eğlendikleri bir konuyu, sıkıcı buldukları bir konuya göre daha hızlı öğreniyor.

Sevdiğiniz yabancı şarkılardaki kelimeleri ezberleyin

Daha sonra sevdiğiniz yabancı şarkıların sözlerini çıkarın. Bir taraftan dinlerken diğer taraftan gözlerinizle takip edin.

Şarkılarda geçen deyimleri, söz öbeklerini, argo kullanımları, sözcükleri ezberleyin ve anlamlarını öğrenmeye çalışın. Günlük dil, şarkılarda kendine fazlaca yer bulur. Böylece siz de dilin yaşayan halini öğrenmiş olursunuz.

Basit çocuk kitapları okuyun

Egonuza yenik düşüp yabancı dilde kalın edebi eserler ve araştırma yazılarına ulaşmak isteyeceksiniz. Bu aşamada sabırlı olun ve basitten başlama kuralını unutmayın.

Öncelikle basit çocuk kitaplarını alın ve cümlelerin temel halini görün. Sonra yavaş yavaş seviyeyi artırın ve çizgi romanlara geçin.

Yabancı dil öğrenme sitelerine başvurun

Günümüzde birçok şeye ulaşmak o kadar da zor değil. Özellikle yabancı dil öğrenmek için geliştirilen sitelerden yararlanın. Radiolingua.com, ve voscreen.com bu sitelerden bazıları...

Podcast dinleyin

Yolda yürürken ve toplu taşıma araçlarındaki süreyi değerlendirmek için de podcastlerden yararlanabilirsiniz.

Öğrendiğiniz cümleleri ve kelimeleri normal hayatınızda kullanmaya çalışın. Bir süre sonra ne kadar fazla kelime bildiğinize siz de şaşıracaksınız.

Dilini öğrenmek istediğiniz ülkeye gidin

Elinizdeki imkanlarla bir temel oluşturduktan sonra ise geriye işin asıl kısmı kalıyor. İster beğenin ister beğenmeyin, bir dili tam anlamıyla öğrenmek için o dili konuşan insanların çevresinde bulunmanız gerekiyor.  

Konuşmaktan korkmayın

Öğrenmek istediğiniz dilin konuşulduğu bir ülkeye giderseniz üç ay içinde kendinizi ifade edecek kadar dil öğrenebilirsiniz. Yurt dışına gidemiyorsanız dil öğrenme kurslarına gidin ve pratik yapmayı asla ihmal etmeyin.

Yabancı bir dili konuşmaya çalışmak başlangıçta oldukça zor gelecek ve konuşurken hata yapmaktan korkacaksınız. Hata yapmaktan korkmayın ve olabildiğince konuşmaya çalışın.

Bir süre sonra kendinizi zorlamadan cümlelerin ağzınızdan döküldüğünü göreceksiniz.

Yorumlar (0)