Work and Travel programına nasıl başvurabilirim?

Work and Travel programını muhtemelen okulunuzda veya arkadaş ortamlarınızda mutlaka duymuşsunuzdur. Peki, nedir bu Work and Travel? Başvuru şartları nelerdir? Başvuru sürecinde adım adım neler yapılmalıdır? Detaylar haberimizde…

EĞİTİM 13.05.2019, 13:44
Work and Travel programına nasıl başvurabilirim?

Öncelikle Work and Travel herkesin ücretini ödeyip gidebileceği bir program değildir. Örgün eğitime devam eden bir üniversite öğrencisiyseniz bu programa katılabilirsiniz. Work and Travel programı ile hem öğrenciler kendi kültürlerini ABD’ye tanıtıyor hem de kendileri ABD’nin kültürüne ve yaşam tarzına tanık oluyorlar. Fakat bunun için ekonomik bir kaynak gerektiğinden öğrencilere 3-4 aylık bir çalışma hakkı sağlanıyor. Öğrenciler, ailelerinden maddi anlamda bir destek almadan ABD’yi gezme fırsatına sahip oluyorlar.

Nasıl başvurulur?

Programın başlangıç tarihi, okulların kapanış tarihlerine göre değişiklik gösteriyor.  Bilindiği üzere, öğrenciler bu programa yaz tatili zamanında katılabiliyorlar ve okullar açılmadan da ülkeye dönüş yapmaları gerekiyor. Work and Travel, okulların kapanışından sonra başlıyor ancak kayıt olma süreci çok daha erken başlıyor çünkü uygulanacak prosedürler oldukça fazla zaman alabiliyor.

En fazla zaman alan şey ise iş seçimini yapmak olabilir. Öğrenciler farklı farklı işler seçebiliyorlar. Popüleritesi fazla olan işler için erken kayıt yaptırmakta fayda var.

Başvuru şartları nelerdir?

Work and Travel programına yalnızca örgün eğitim alan öğrenciler katılabiliyor. Başvuru için aranan diğer şartlar ise şöyle:

  • Dört yıllık lisans eğitimine devam ediyor olmak,
  • En az orta düzeyde İngilizce bilgisine sahip olmak,
  • Programa katılım sağlanacak sezonda üniversite eğitimine aktif olarak devam ediyor olmak,
  • 18-26 yaş aralığında olmak.

Açık öğretim fakültelerinde okuyanlar ve örgün eğitim görürken programa katılacağı sene okul kaydını donduranlar başvuru yapamazlar.

Bu şartlar Work and Travel programına teknik açıdan katılabilir durumda olduğunuzu gösteren niteliklerdir. Bu programa başvuru yapmak isteyen adayların iş hayatı, konaklama şartları ve ABD’ye varıldığı andan itibaren yaşanabilecek aksiliklere karşı dayanıklı olmaları ve problemleri çözebilme kabiliyetine sahip olmaları gerekiyor.

Not ortalamasının etkisi var mı?

ABD Konsolosluğu öğrencilerin genel akademik not ortalamalarıyla ilgili belirli bir kriter talep etmiyor. Yani öğrencilerin not ortalamalarının en az 2,00 olması gerektiğine dair katı bir kural yok ancak not ortalaması düşük olduğunda vize alma şansı da azalabilir.

Şirket seçiminizi doğru yapın

Work and Travel programı hakkında bilgi edindikten ve başvuru şartlarını öğrendikten sonra doğru şirketi seçmek için araştırma yapılması gerekiyor. Genellikle programa katılacak adaylar en çok şirket seçiminde zorlanırlar ve kafa karışıklığı yaşarlar. Bu yüzden çevrelerinde daha önceden programa katılmış kişilerle konuşurlar ya da sosyal medya hesapları üzerinde bilgi edinmeye çalışırlar. Burada dikkat edilmesi gereken şey, bu tarz mecralarda manipülasyonların oldukça fazla olduğunun bilinmesidir.

Bulduğunuz firmayla daha önce anlaşan tanıdıklarınızın dediklerini dikkate alın. Daha sonra danışmanın sizi yönlendirdiğinden emin olun. Tecrübeli firmalar katılımcıların isteklerine göre iş ayarlamazlar, tam tersine katılımcının profiline ve dil sahip olduğu yabancı dil bilgisine dayanarak onları uygun işlere yönlendirirler. Katılımcının çalışmayı çok istediği bir iş olabilir ancak iş katılımcıya uygun olmadığında mağduriyet yaşanma olasılığı çok yüksektir.

Sizin içi uygun bir işi tercih edin

Mutlaka beklentilerinizi gözden geçirmelisiniz. Programa başvuran herkesin profili, kabiliyetleri ve beklentileri değişiklik gösterebilir. Lokasyonun popülerliği ya da yüksek kazançlar, iş seçiminizde belirleyici olmamalıdır. Daha düşük beklentilerle gitmek, orada daha kaliteli vakit geçirmeye yardımcı olacaktır. Yüz yüze mülakat ya da Skype gibi yöntemlerle işverenlerle görüşme yaptıktan sonra işe alım yapılacaktır.

DS-2019 formunu doldurun

Katılımcılar işe yerleştikten sonra vize görüşmesine gidebilmeleri ve kayıtlarının tek bir yerde toplanabilmesi için DS-2019 formu yani ‘Programa Uygunluk Sertifikası’ basılır. DS-2019 formu, anlaşılan firmanın ABD’deki partneri olan sponsor firma tarafından meydana getirilir. Bu form basılıp Türkiye’ye gönderildikten sonraki adım da vize görüşmesidir.

Vize görüşmesine katılın

DS-2019 formunun Türkiye’ye gelmesi ve tüm belgelerin hazır hale getirilmesiyle birlikte, anlaşma yapılan firma J-1 vize görüşmesini ayarlar ve katılımcılar bu görüşmeye giderler. Ülkemizde Work and Travel vizesi yani J-1 vizesinin verilme oranı oldukça yüksektir.

Uçak biletinizi alın

Uçak biletinizi almayı ekonomik açıdan uygun bir hale getirmek katılımcının elindedir. Katılımcı uygun fiyatlı bir bilet almak istiyorsa şubat ayında bilet araştırmaya başlamalıdır. Bilet, mutlaka esnek ve iade edilebilir şekilde satın alınmalıdır. Promosyon biletler, iptal ya da değişiklik gibi durumlarda çok daha pahalıya mal olmaktadır.

Kültürel etkileşim programı

Work and Travel programının amacı yalnızca çalışmak ve gezmek değildir. Bu program, kültürel etkileşim programıdır. Katılımcılar ABD’ye gittiklerinde hem yabancı dil bilgilerini geliştirecekler hem de farklı kültürlerden insanları tanıyacaklar. Kendilerine tanınan 3 ya da 4 aylık çalışma süresinde kendi paralarını biriktirecekler ve kalan bir aylık süreçte de kendi birikimleriyle ABD’yi rahat bir şekilde gezme imkânına sahip olacaklar.

Yorumlar (0)