Vakıf üniversitelerine YÖK'ten uyarı: Ücretleri önceden belirleyin!

Bazı vakıf üniversitelerinin eğitim öğretim ücretini kayıt döneminden sonra açıklaması, öğrencilerin tepkisine neden oldu. Konuyla ilgili olarak vakıf üniversitelerine uyarı yazısı gönderen YÖK, ücretlerin kayıt döneminden önce belirlenmesi ve duyurulması gerektiğini bildirdi.

EĞİTİM 26.07.2022, 15:47 Hakan Öksüz
Vakıf üniversitelerine YÖK'ten uyarı: Ücretleri önceden belirleyin!

Bazı vakıf üniversitelerinin, eğitim öğretim sezonunun başında öğrenciler tarafından ödenecek ücretlere ilişkin net bir duyuruda bulunmaması tepkilere neden olmuştu. Kayıt dönemini geçtikten sonra astronomik rakamlarla karşılaşan öğrenciler, ücretlerin önceden belirlenmesi için sosyal medyadan kampanya başlatmıştı.

YÖK'e şikayet yağdı

Bazı vakıf üniversiteleri, öğrencilerin ödeyeceği ücretlerin, öğretim yılının başındaki veya sonundaki enflasyon oranlarına göre belirleneceğini bildirdi. Kayıt döneminin ardından sürprizlerle karşılaşan öğrenciler ne yapacağını şaşırdı. Gelen şikayetler üzerine olaya el atan Yükseköğretim Kurulu (YÖK), vakıf üniversitelerine konuya ilişkin bir yazı gönderdi.

"Öğrenciler mağdur olmaktadır"

YÖK tarafından gönderilen yazıda, öğrencilerin "sürpriz" ücretlerle karşılaşmaması için üniversitelerin uyması gereken ücret politikasından bahsedildi. Yazıda, "Öğrenciler, eğitim ve öğretim ücretlerinin geç duyurulması nedeniyle mağdur olmaktadır. Vakıf üniversiteleri, tercih ya da yatay geçiş döneminden önce net bir ücret belirlemeli ve duyurmalıdır." denildi.

Öğretim görevlisi maaşlarına yönelik inceleme başlatılmıştı

Vakıf üniversitelerinde çalışan öğretim görevlilerinin aldığı maaş ve bazı akademisyenlerin işten çıkarılması, YÖK tarafından incelemeye alınmıştı. Şikayetlerle ilgili 9 vakıf üniversitesi hakkında araştırma yapan Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı, raporunu açıklamıştı. Raporda bazı üniversitelerde çalışan akademisyenlerin maaşlarına yansıtılması gereken zam farkının, "sözleşme tarihi bahanesiyle" geç yatırıldığının tespit edildiği belirtilmişti.

Yorumlar (0)