Uzmanlardan YKS uyarısı: “Düzeninizi bozmayın” 

Milyonlarca üniversite adayının gireceği 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı öncesinde uzmanlarından uyarılar gelmeye başladı. En çok kurulan cümle ise “Düzeninizi bozmayın.” oldu. 

EĞİTİM 18.06.2021, 18:04 19.06.2021, 14:37
Uzmanlardan YKS uyarısı: “Düzeninizi bozmayın” 

Milyonlarca öğrencinin üniversiteli olmak için gireceği YKS, 26-27 Haziran 2021 tarihlerinde 81 ilde yapılacak. Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç sınavdan oluşacak giriş sınavı için geri sayım başladı. 

Sınav tarihine yaklaşırken son günler de oldukça önemli. Adayların, kalan günlerde stressiz zamanlar geçirmesi ve yıl boyunca sağladıkları rutinlerden şaşmaması gerekiyor. Klinik Psikolog Nida Biçen de bunu söyleyenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor: “Sınava sayılı günler kala beslenme ve uyku düzeni kurmak veya var olan düzeni korumak oldukça önemli. Bu kısa zamanda normalde fazla ya da az yemek veya normalden fazla veya az uyumak bünyenizi alt üst edecektir.” 

“Kaygılarınıza son verin” 

Biçen: “Sınavlar, insanların kariyerlerini etkiliyorsa ve gelecek fırsatları yaratacak konumdaysa stres yapılabiliyor. Normal seviyede olan kaygı, başarıyı olumlu yönde etkilerken bu kaygının olması gerekenden yüksek olması da performansı düşürür. Ergenlerde de en fazla rastladığımız kaygı türü, sınav kaygısıdır. Sınav öncesinde psikolojik ve fiziksel değişiklikler ortaya çıkabilir ve bunlar da sınav sırasında olumsuz etki yaratabilir.” 

Sınav kaygısının belirtileri 

Biçen: “Sınav kaygısının belirtilerini 3 grupta incelememiz mümkün. Bunların ilki fizyolojik belirtiler. Nefes darlığı, kalp çarpıntısı, kas gerginliği, iştah azalması ve uyku bozukluğu bunların arasında geliyor. Bir diğeri de psikolojik belirtiler. Bunlar da akıl bulanıklığı, çevrenin farklı algılanması, dikkat dağınıklığı, düşünce hali, anlama güçlüğüdür. Üçüncü gruptaki belirtiler ise duygusal belirtilerdir. Bunlar da korku, gerginlik, endişe, çaresizlik gibi hislerdir. Eğer bunlar bulunuyorsa öğrenci muhakkak uzmandan yardım almalıdır.” 



Sınav kaygısının sebepleri nelerdir? 

Biçen: “Sınav kaygısının sebepleri, önceki girilen sınavlardan elde edilen başarısızlıklar ya da çevredeki başarısızlıklara şahit olma, tecrübeler, sosyal ve aile çevresi, çevrenin beklentileri gibi durumlardır. Bunlar, sınav kaygısı oluşturur ve var olan kaygıları da tetikler. Ayrıca sürekli olarak tekrarlanan motivasyon cümleleri de öğrenciler üzerindeki kaygıyı artırabilir. Ayrıca öğrenilen bilgileri sınav anında hatırlamamak da ya da hatırlamayacağını düşünmek de kaygıyı artırır. Araştırmalara göre kaygısı yüksek olan öğrenciler, olmayanlara nazaran daha fazla ders çalışırlar.” 

Kaygıyı azaltmanın yolları 

Biçen: “Kaygıyı azaltmanın yolları arasında düzenli olarak gevşeme ve nefes egzersizleri yapmak, gün içinde 30 dakika ile bir saat arasında spor yapmak, düzenli uyumak ve beslenmek gelir.” 

Yorumlar (0)