Üniversitelilere yüz yüze eğitim müjdesi: YÖK Başkanı açıkladı

Yüksek Öğretim Kurumu Başkanı Erol Özvar, 2021-2022 döneminde örgün eğitimin yüz yüze yapılacağını açıkladı.

EĞİTİM 26.08.2021, 17:44 27.08.2021, 16:08
Üniversitelilere yüz yüze eğitim müjdesi: YÖK Başkanı açıkladı

YÖK Başkanı Özvar, ilk kez bir araya geldiği rektörler ile yaptığı toplantıda YÖK'ün geleceğe ilişkin yeni vizyonunu paylaştı. Ayrıca toplantıda 2021-2022 eğitim ve öğretim dönemine yönelik istişarede bulunuldu.

Üniversitelerde yüz yüze eğitim başlıyor

Yüz yüze eğitim sürecine ilişkin takip edilecek yol haritasını açıklayan YÖK Başkanı Özvar, şunları aktardı:

“Bu sene, 2021-2022 eğitim ve öğretim döneminde salgının seyri ve kurum ve kuruluşların tavsiyeleri dikkate alınarak üniversitelerde örgün eğitim yüz yüze olarak başlayacaktır. Bununla beraber kurumlarımızla koordinasyonun sağlanabilmesi amacıyla salgının seyrine bakarak örgün programlarda, harmanlanmış eğitim modeli de olduğu gibi kullanılmaya devam edilecektir. Uygulamalı eğitimlerin özellikle gerekli bütün tedbirler alınarak yüz yüze yapılmasının sağlanması adına program kazanımlarının sağlanması için oldukça önem arz etmektedir.”

“Her alanda önlemler alınmalı”

Salgının seyrine göre teorik derslerin bazılarının yüz yüze ya da belirli oranda uzaktan verilebileceğini aktaran Özvar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Salgının seyrine göre teorik derslerin, yüz yüze ya da belli oranda uzaktan verilebileceğini hatırlatmakta fayda görüyorum. Kampüs ortamı, birden çok birimin ve bunların öğrencilerinin, idari ve akademik personelinin toplandığı ve bireylerin de etkileşim içinde olduğu ortamlardır. Eğitim faaliyetlerinin haricinde kampüslerde akademik araştırmalar, idari faaliyetler ve çeşitli hizmetler de yürütülmektedir. Bu sebeple yükseköğretim kurumlarınca salgının kontrolünde yalnızca eğitim açısından değil faaliyet alanlarına bakılarak da riskler belirlenmeli ve önlemler alınmalıdır”

“Yurtlarla ilgili açıklama bekliyoruz”

Salgın sürecinde yüz yüze eğitim faaliyetleri kapsamında yükseköğretim öğrencilerinin kalacağı yurtların da önemli olduğuna vurgu yapan Özvar, “Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarından söz edecek olursak; buraların yönetimi Gençlik ve Spor Bakanlığı’na aittir. YÖK olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile gerekli temasları kurduk. Yurtların kullanımı ile ilgili gereken açıklamaların yakın dönemde yapılmasını beklemekteyiz” şeklinde konuştu.

“İş birliği kritik önem taşımakta”

Salgınının yayılımına ilişkin tedbirleri içeren Güvenli Kampüs kılavuzunun da hazırlandığını hatırlatan Özvar, “Yükseköğretim kurumlarının salgın sürecinde yüz yüze eğitim kapsamında riskleri azaltacak ve yayılmayı önleyecek koşulları sağlaması gerekmektedir. Bu kapsamda dünya genelinde de birtakım kurum ve kuruluşlar, enfeksiyonla mücadele amacıyla birçok tavsiyede bulunmuş ve uygulamaya geçmişlerdir. Yönetsel olarak üniversitelerin, bölgesel ve merkezi otoriteler ile yakın bir iş birliği içinde olmaları çok kritik önem taşımaktadır. Küresel bir salgında ülke politikaları kapsamında, tedbirler alınması bütün kurum ve kuruluşlar açısından zaruret teşkil ediyor. Nitekim salgının yerel ve bölgesel seyri de farklılık gösterebilirken, yerel otoritelerle yakın bir iletişimin kurulması salgının yayılmasının engellenmesi ve kontrolü için önem arz etmektedir. Bu sebeple, üniversitelerimizden salgın dönemlerinde eğitim ve öğretimin uygulanmasına ilişkin plan yapmaları, uygulamalar ve programlar için çeşitli tedbirleri hayata geçirmeleri beklenmektedir.” ifadelerini kullandı.

“Rehber uygulamalar, yol gösterici niteliğinde…”

YÖK Başkanı Özvar, açıklamasını şöyle tamamladı: 

“Yükseköğretim Kurulu olarak yerleşkeler ve kampüsler için Kovid-19’a ilişkin tedbirleri içeren bir Güvenli Kampüs kılavuzu ile eğitim öğretime yönelik 2. rehberi, bu sene güncellemelerle beraber çerçeve kararlarımızı kapsayan bu iki rehber uygulamalar, yol gösterici niteliğinde olacaktır. Kararları da içeren resmi bir web sitesinin de anlık takipler için yardımcı olacağını düşünüyoruz.”

Yorumlar (0)