Üniversite tercihi yaparken nelere dikkat edilmeli? Uzmandan tavsiyeler!

Psikolojik Danışman Özgür Akoğlan, YKS tercih döneminde yapılması gerekenlerle ilgili öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Başvuru yapılacak okullarla ilgili ayrıntıların incelenmesinin önemine değinen Akoğlan, tercih listesinin nasıl hazırlanması gerektiğine ilişkin bilgiler verdi.

EĞİTİM 19.07.2022, 12:04 19.07.2022, 17:53 Hakan Öksüz
Üniversite tercihi yaparken nelere dikkat edilmeli? Uzmandan tavsiyeler!

18-19 Haziran tarihlerinde yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları dün açıklandı, tercih kılavuzu ise bugün yayımlandı. Öğrenciler, sınavda aldıkları puanla elde ettikleri başarı sıralamasına göre 27 Temmuz'da üniversite tercihlerini yapmaya başlayacak. Tercih dönemi 5 Ağustos'a kadar sürecek, tercihler http://osym.gov.tr adresi üzerinden yapılacak.

"Puan türlerini karıştırmayın"

Psikolojik Danışman Özgür Akoğlan, tercih döneminde öğrencilerin nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bilgiler verdi. İstanbul Topkapı Üniversitesi'nde görevli olan rehber öğretmen Akoğlan, "Girmeyi hedeflediğiniz bölümün şartlarının dikkatli şekilde incelenmesi gerekiyor. Puan türlerini karıştırmayın. Bunun için sonuç belgesinin sol alt bölümüne bakabilirsiniz. Buradaki sınav puanları, yerleştirme sıraları ve başarı sıralarını dikkatlice inceleyin." ifadelerini kullandı.

"Acele etmeyin, her türlü ayrıntıya bakın"

Her öğrencinin 24 tercih hakkının bulunduğunu hatırlatan Özgür Akoğlan, "özel koşullar" bölümüne mutlaka bakılması gerektiğini aktardı. Burada üniversitelerin ücretleri ile yabancı dil şartları gibi önemli bilgilerin yer aldığını kaydeden Akoğlan, "Acele etmeden başvuru yapmak istediğiniz üniversiteler ile ilgili her türlü bilgiyi araştırın. Böylece kafanızda daha net bir resmim oluşacaktır." dedi.

"Kendi sıralamanızdan yüksek 5-6 bölümü listeye ekleyin"

Tercih yaparken dikkat edilmesi gerekenlerden bahseden Akoğlan, "Mesela başarı sıranızın 100 bin olduğunu varsayalım. Bu durumda başarı sıralamasında 40 binde yer alan bölümlere kadar tercih yapabilirsiniz. Kendi başarı sıralamanızdan daha yüksek üniversiteleri de listeye eklemelisiniz. Bu şekilde 5 ya da 6 bölümü tercih edebilirsiniz. Tercih yapacağınız üniversitenin bulunduğu şehirde yaşıyorsanız okulu mutlaka ziyaret edin. Bir bölüme yerleşmeyi garantiye almak istiyorsanız, kendi sıralamanızdan yüzde 40 daha düşük puanlı bölümleri de listeye ekleyin. Özetle geniş bir aralık oluşturun. Tercih listenizin tamamı, başarı sıralamanıza yakın bölümlerden oluşmasın." değerlendirmesinde bulundu.

Meslek lisesinden mezun olan öğrencilerin, lisedeki bölümleriyle ilgili üniversite programlarını tercih etmesi gerektiğini vurgulayan Özgür Akoğlan, "Mesleki ve Teknik Öğretim Kurumları (MTOK) adlı sistem sayesinde düşük puan alsanız bile çeşitli fakültelere yerleşebilirsiniz." dedi.

"Okul birincisi kontenjanlarına dikkat edin"

Bazı üniversitelerin, lisede okul birincisi olan öğrenciler için kontenjan ayırdığını söyleyen rehber öğretmen Akoğlan, "Okul birincisi olmanıza rağmen sınavdaki puanınız düşük olabilir. Üzülmenize gerek yok. Bazı üniversiteler, yeterli puana ulaşamayan okul birincilerini kabul edebiliyor. Dolayısıyla 'burası bana çıkmaz' diye düşünerek tercihlerinizi kısıtlamayın. Üniversitelerin okul birincisi kontenjanları çoğu zaman boş kalıyor. Bu durum yanlış tercihlerden kaynaklanıyor." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)