Ukraynalı akademisyenlere çağrı: Türkiye sizi bekliyor

Türkiye, Ukraynalı bilim insanlarına kucak açtı. Savaş sebebiyle terk etmek durumunda kalan akademisyenleri Türkiye’ye çağıran YÖK, “Bizim üniversitelerimizde çalışmalarınıza devam edin” çağrısında bulundu. Birçok üniversiteye başvuruda bulunan öğretim elemanlarının, savunma ve nükleer fizik teknolojisinde katkı sağlayacağı aktarılıyor. Savaştan kaçmak zorunda kalan Ukraynalı akademisyenlere, Türkiye kucak açtı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), savaş sebebiyle Ukrayna’yı terk etmek zorunda akademisyenleri Türkiye’ye çağırdı. 

EĞİTİM 24.03.2022, 11:56 24.03.2022, 14:55
Ukraynalı akademisyenlere çağrı: Türkiye sizi bekliyor

Ukrayna’da bir aydır süren savaş, eğitime de darbe vurdu. Eğitime ara veren üniversitelerin önemli bölümü kullanılamaz duruma gelirken akademisyenler de Ukrayna’yı terk etmek durumunda kaldı. Yükseköğretim Kurulu, Ukraynalı akademisyenler için hızlı bir karar çıkardı. Ukrayna’daki faaliyetleri yarım kalan akademisyenleri Türkiye’ye çağıran kurul, 20 araştırma üniversitesine de yazı yolladı. Yükseköğretim Kurulu Uluslararası İlişkiler Daire Başkanlığı tarafından yollanan yazıda, Ukraynalı akademisyenlere, çalışmaların sürdürebilmeleri için Türkiye’de “yabancı uyruklu öğretim elemanı statüsü” verileceği aktarıldı. Bu kapsamda, İstanbul Teknik Üniversitesi, ODTÜ, Boğaziçi, Gazi, Hacettepe, Yıldız Teknik gibi üniversitelerin aralarında olduğu 20 araştırma üniversitesinde Ukraynalı akademisyenler için kadro açılacak.

YÖK’ten, Ukraynalı akademisyenlere davet

İddiaya göre, Türkiye’ye gelmek isteyen Ukraynalı akademisyenler öz geçmişleriyle beraber e-posta yoluyla YÖK’e başvuruda bulunabilecek. Öte yandan akademisyenler, doğrudan çalışmak istedikleri üniversiteye de başvuruda bulunabilecek. YÖK’ün bu çalışması, akademisyenlere iletilmesi için Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği’ne bildirildi. 

Başvurular gelmeye başladı

Duyurudan sonra Ukraynalı akademisyenler, Türkiye’deki üniversitelere başvuruda bulunmaya başladı. Söz konusu başvurular, üniversite yönetimleri tarafından değerlendirmeye alınacak. Daha sonra YÖK’e iletilecek. YÖK, Suriye’den gelenlerin yüksek öğretime dahil edilmesi faaliyetinde olduğu gibi akademisyenleri sınavlara tabi tutarak son kararını verecek. YÖK’ün onay verdiği akademisyenler, “sözleşmeli eleman” kadrosunda göreve başlayacak. Sözleşmeler 1’ere yıl yenilenerek sürecek. 

İstanbul Üniversitesi açıkladı

İstanbul Üniversitesi, Ukraynalı akademisyenlerle ilgili bir duyuruda bulundu. Üniversite rektörlüğünden gelen açıklamada, “Ukrayna’daki olağanüstü şartlar sebebiyle, kendi üniversitelerinde çalışma fırsatı bulunmayan, vizyonumuza uygun bir şekilde 2547 sayılı kanunun 34. maddesi gereğince mühendislik, eczacılık, sağlık, eğitim ve veteriner alanında sözleşmeli-maaşlı bir şekilde üniversitemizde çalışmak isteyen İngilizce dil bilgisi olan Ukraynalı akademisyenlerin, uluslararası ilişkiler birimimize başvurmalarını bekliyoruz” sözlerine yer verildi.

Büyük katkı sunacaklar

Temel bilimler, nükleer fizik, mühendislik ve tıp alanında başarı sahibi Ukraynalı akademisyenlerin Türk üniversitelerine ciddi katkılar sunabileceği kaydediliyor. Makine mühendisliği alanında özellikle önemli bir bilgi birikimi bulunan Ukraynalı akademisyenlerin savunma sanayiine ciddi katkılar vereceği aktarılıyor.

Yatay geçiş için 3 bin 600 başvuru 

Ukrayna’da eğitim alan Türk kökenli üniversite öğrencileri için de çalışmalar sürüyor. Bu öğrencilerin Türkiye’ye yatay geçiş yapabilmeleri adına YÖK’ün web sitesindeki sayfalar üzerinden başvuruda bulunması gerekiyor. Şu ana kadar 3 bin 600’e yakın öğrencinin başvuru yaptığı ifade ediliyor. Form dolduran öğrenciler değerlendirmeye alınıyor. Öğrencilerin Ukrayna’daki eğitim kurumları ile temasa geçilerek onay alınıyor. Savaş sebebiyle muhatap bulmakta sıkıntı yaşandığı için sürecin yavaş işlediği bildirildi.

Yorumlar (0)