“Ücretsiz yemek” uygulaması başlıyor: Mili Eğitim Bakanlığı açıkladı

Milli Eğitim Bakanlığı, 6 Şubat gününden başlayarak ücretsiz yemek uygulamasına geçiş yapıyor. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 5 milyon öğrenci adına oluşturulan uygulamada sona geldiklerini ifade etti.

EĞİTİM 31.01.2023, 13:35
“Ücretsiz yemek” uygulaması başlıyor: Mili Eğitim Bakanlığı açıkladı

Milli Eğitim Bakanı Özer, 2022-2023 eğitim öğretim döneminin ikinci yarıyılına giriş yapılacağı 6 Şubat gününden başlayarak 5 milyon öğrenci adına kademeli şekilde faaliyete sokulacak ücretsiz yemek uygulamasına dair hazırlıkların bitirildiğini ifade etti.

1 milyon 450 öğrenci faydalanacak

Eğitim ve öğretim gören öğrencilerin ücretsiz yemek uygulamasından faydalanmasının oldukça önemli bir gelişme olduğuna değinen Özer, “Son bir sene içerisinde okul öncesi eğitimden faydalanmaya odaklandık. Bu noktada ücretsiz yemeğe ilk olarak gelişimin en hızlı uygulandığı okul öncesi eğitimden başlayacağız” dedi.

Ücretsiz yemek uygulamasının ikinci eğitim-öğretim döneminde başlangıcı olan 6 Şubat tarihinden başlayarak kademeli şekilde artıracaklarına vurgu yapan Özer, "Bu noktada 6 Şubat gününden başlayarak resmi okullara giden 1 milyon 450 bin öğrencimiz, beslenme sisteminden yararlanmaya başlayacak" şeklinde konuştu.

Menüler özel olarak hazırlandı

Okullarda beslenme faaliyeti sürecinin detayları Yemek/Beslenme Hazırlama ve Dağıtımı Kılavuzu'nda paylaştı. Buna göre, "menü yönetimi", "denetim süreçleri (gıda güvenliği ve hijyen uygulamaları)", "tedarik ve depolama", "üretim (hazırlama ve pişirme)", "yemeğin / beslenmenin dağıtılması" ve "servis sonrası işlemler" olacak şekilde 6 aşamadan gerçekleşecek.

Günlük besin ve enerji ögelerinin dengeli ve yeterli bir biçimde giderilebilmesi adına çocukların tüketmesi gerekli olan besinlerin yeterli ve iyi kalitede miktarlarda olmasına önem gösterilecek.

Diyetisyenlerden destek alınacak

Beslenme oluşturulurken Sağlık Bakanlığının ilgili programları çerçevesinde az tuz tüketimine önem verilecek. Tatlılarda ise herhangi bir şekilde yapay tatlandırıcı bulundurulmayacak.

Menü içerisinde sağlıklı beslenme adına bulunması gerekli olan besin grupları ve besinler sırasıyla, süt ve ürünleri grubu, sebze, meyve, ekmek ve tahıllar grubu, yağlı tohumlar grubu, kuru baklagiller, yumurta ve et yer alacak.

Yorumlar (0)