TYT’ye günler kala: Sınav kaygısını doğru kullanmak mümkün mü?

YKS 2022’ye günler kala ailelerin ve öğrencilerin en büyük sorunu haline dönüşen sınav kaygısı, rehberlik öğretmenlerini harekete geçirdi. Öğretmenler, kaygının yönetilebildiği takdirde öğrenciyi başarıya taşıyabileceğini de ifade ederken bu konudaki en büyük rolün ailelere düştüğünü aktarıyor. 

EĞİTİM 20.05.2022, 12:18 22.05.2022, 10:21
TYT’ye günler kala: Sınav kaygısını doğru kullanmak mümkün mü?

YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) 2022’nin ilk oturumu olan ve üniversite okumak isteyen tüm öğrencilerin katılmak zorunda olduğu TYT’ye (Temel Yeterlilik Testi) yalnızca 30 gün kaldı. Sınav zamanı yaklaştıkça öğrenciler ve ailelerin hayatlarında da büyük değişimler yaşanmaya başladı. Bu değişimlerden en önemlisi ise psikolojik olarak gerçekleşiyor. Üniversite adayları, 4 senelik lise hayatlarının en heyecanlı, stresli ve kaygılı dönemini yaşarken rehber öğretmenler de gerek okullarda gerekse etüt merkezlerinde hareketlilik başlattı. Çeşitli motivasyon yöntemlerini, rahatlama ve zamanı değerlendirme stillerini öğrencilere anlatan öğretmenler, 2 aşamadan oluşan sınav karşısında öğrencilerin kaygılarını dindirmek için kolları sıvadı. 



Aileler de öğrenciler kadar heyecanlı ve kaygılı

Ailelerin gençleri rahatlatması gereken yerde en az onlar kadar heyecanlı ve kaygılı olduklarını dile getiren Rehberlik Öğretmeni Muhammet Enes Çelik, bu sürecin iki kesim açısından da sağlıklı yürütülebilmesi için ailelerin, çocukları desteklemesi ve doğru iletişim kurması gerektiğini dile getiriyor. Sınava hazırlanırken özellikle zihinsel sürecin kontrol edilmesinin pek çok şeyi değiştireceğini kaydeden Çelik, sözlerini şu şekilde sürdürüyor: “Sınava hazırlanan öğrenciler gerek kendi aralarında gerekse aile ortamında motive edici durumlardan söz etmelidirler. Son 30 günlük süreçte öğrencilerin hedeflerinden, meslek hayatlarından, onları ne gibi başarıların beklediğinden söz edilmeli ve bu konuda konuşulurken doğru kelimeler kullanılmaya özen gösterilmelidir.”



Öğrenciler, dikkat dağıtıcı unsurlardan uzaklaşmalılar

“Bu süreçte kaygı esasında biz öğretmenlerin istediği bir durum. Ancak kontrol edilmesi gereken de bir durum. Öğrencilerin ve ailelerin bu kaygının seviyesini bir nebze düşürmesi ve bu duyguyu, öğrenciyi motive etmesi için kullanması herkesin yararına olacaktır. Bunu gerçekleştirirken fiziksel aktivitelerden faydalanılabilir. Soru çözmenin yanında fiziksel aktivitenin de oldukça önem arz ettiği unutulmamalıdır. Öğrenciler çok televizyon izlemekten, bilgisayar ve telefonla çok haşır neşir olmaktan mümkün olduğunca uzaklaştırılmalı ve fiziksel aktiviteye yönlendirilmelidir. Örneğin gün içinde açık havada yapılacak yürüyüşler, haftada 2-3 kez yapılacak hafif spor ya da pilates, nefes egzersizleri öğrencilerin daha iyi odaklanmasını sağlar. Öte yandan öğrencilerin ana ve ara öğünlerine de dikkat etmeleri gerekir. Doktorlara danışarak bu dönemde ek vitaminler alınabilir. Sabah kahvaltıları muhakkak eksiksiz yapılmalıdır.”

Yorumlar (0)