Türkiye’nin en büyük kütüphanesi neresi?

Türkiye'nin en büyük kütüphanesi neresi? Beştepe Külliyesi'nin bir parçası olarak inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi sanıldığı gibi Türkiye'nin en büyük kütüphanesi unvanını alamayacak. Rami Topçu Kışlası'ndaki restorasyon çalışmaları tamamlandığında Türkiye'nin en büyük kütüphanesi yeni adıyla "Rami Kitap ve Kültür Vadisi" olacak.

EĞİTİM 24.10.2019, 10:27 24.10.2019, 11:53
Türkiye’nin en büyük kütüphanesi neresi?

Eyüpsultan’daki tarihî Rami Kışlası'nda restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Restorasyon çalışmaları tamamlandığında Türkiye’nin en büyük kütüphanesi olacak 250 yıllık tarihe sahip Rami Kışlası'nda son durum havadan görüntülendi.

7 milyon kitabı misafir edecek

1960’lı yıllarda ordunun terk ettiği ve uzun müddet bakımsız kalan Rami Kışlası'nda çalışmalar sürüyor. Havadan görüntülenen yapının Rami Kışlası Caddesi'ne bakan kısmında kaba inşaatın büyük ölçüde bittiği görülüyor. İnşaat alanından toplanan molozlar iş makineleri tarafından daha küçük parçalar hâline getirilerek kamyonlara yükleniyor ve dışarı taşınıyor. Sultan III. Mustafa devrinde yapılan tarihi Rami Kışlası tamamlandığında 220 bin metrekarelik kullanım sahasıyla Türkiye’nin en büyük kütüphanesi unvanını kazanacak. "Rami Kitap ve Kültür Vadisi" ismini taşıyacak kütüphanenin ilk safhada 7 milyon kitabı barındırması planlanıyor. Rami Kitap ve Kültür Vadisi’nde “çocuk”, “sanat” gibi tematik kütüphaneler de bulunacak.

250 yıllık geçmişi var

Rami Topçu Kışlası, müze, kütüphane, restoranlar, alışveriş mekânları ve 200 dönümlük peyzaj düzenlemesini içeren restorasyon çalışmaları tamamlandığında, 990 toptancı dükkânı, banka ve restoranlardan oluşan 120 ticari mekana ev sahipliği yapmış olacak.

Bin 200 araçlık otopark

Rami Topçu Kışlası'nda ayrıca ziyaretçiler için 541 araçlık kapalı, 634 araçlık açık, 65 tır park alanı olmak üzere toplam bin 240 araçlık otopark da yer alacak. 250 senelik geçmişi olan Rami Topçu Kışlası'nın arşivlerdeki adı 'Rami Çiftliği Kışlası'. Tarihî yapı, II. Mahmud döneminde 1826-1828 tarihleri arasında yenilendi. 1960'lı senelerde ordunun terk ettiği kışla uzun zaman bakımsız kaldı. 1980'li senelerde ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi.

Türkiye'nin en büyük kütüphanesi Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi mi?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi'nin, resmi açılışının ekim ayı içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılmasının öngörüldüğünü belirterek, "Türkiye'nin en büyük kütüphanesi olarak 5 milyon kitap hedefi gözetilerek burada muhteşem bir eser inşa edildi." demişti.

5 milyon kitabı ağırlaması planlanan Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi'nin sahip olduğu kapasitenin 2 milyon kitap üzerinde kapasiteye sahip olan "Rami Kitap ve Kültür Vadisi", en az 7 milyon kitabı raflarında tutacak.

Yorumlar (0)