Türkiye'nin ilk yapay zeka mühendisleri yolda

Yapay zeka, son dönemlerde bilim insanlarının en çok dikkatini çeken konulardan biri haline geldi. Hacettepe Üniversitesi tıptan hukuka, istihbarattan savunma sanayisine kadar birçok alanda görev yapacak yapay zeka mühendislerini yetiştirmek için atağa geçti.

EĞİTİM 22.06.2019, 12:57 22.06.2019, 13:01
Türkiye'nin ilk yapay zeka mühendisleri yolda

Hacettepe Üniversitesi, yapay zeka konusunda ilk adımı atan üniversite oldu. Okulun internet sitesinden yapılan duyuruda, Yapay Zeka Mühendisliği lisans programının başlatıldığı ifade edilerek, 4 yıllık bölümün müfredatı yayımlandı. Yapay Zeka Mühendisliği lisans programına 2019 yerleştirme puanına göre 30 kişilik kontenjan ayrıldı.

Tıptan hukuka, istihbarattan savunma sanayisine kadar birçok alanda görev alacak yapay zeka mühendisleri Türkiye'de ilk kez Hacettepe Üniversitesi tarafından yetiştirilecek.

Bölümün açılma gerekçesi de şu şekilde ifade edildi:

"Günümüzde bilimde ve teknolojide yaşanan gelişmelerin önemli bir bölümünde artık yapay zekâ rol oynamaktadır ve önümüzdeki yıllarda da bu yaklaşımın genişleyerek devam edeceği öngörülmektedir. Sayısal veri miktarındaki artış, bu tarz verilen işlenmesi ve onlardan otomatik olarak anlamlar çıkartılmasını bir zorunluluk haline getirmiştir. Ekonomik verilere de bakıldığında günümüzdeki en başarılı yazılım şirketlerinin (Google, Facebook, Microsoft gibi) bu alanda çalışan ve bu alana yatırım yapan şirketlerden oluştuğu görülmektedir. Üniversitemizde 2019-2020 öğretim yılında öğrenci almaya başlayacağımız bu program da bu gelişmeler doğrultusunda yetenekli öğrencilerimize yapay zekâ üzerinde iyi bir eğitim vermek ve ülkemizin bu alanda ihtiyaç duyduğu uzman mühendisler yetiştirmek üzere tasarlanmıştır."

"Yeni akademik dönemde başlayacak"

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, üniversite olarak bu alanda öncü olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. 

Yapay Zeka Mühendisliği lisans programının, eğitim öğretime yeni akademik dönemde başlayacağını ifade eden Özen, "Yine bu yıl içerisinde Hacettepe Üniversitesinde yapay zeka mühendisliğinin bilgisayar mühendisliğinin içinde ayrı bir lisans programı olarak üniversite seçme sınavı kataloğunda yer almasını çok önemsiyoruz. Bu aslında üniversitemizin öğretim üyelerinin isteği. Benim arzum ve Sayın YÖK Başkanımızın da takdirleriyle oluştu. Ben, YÖK Başkanımıza da özellikle bu konuda üniversitemize gösterdiği bu tercih için teşekkür ediyorum. Bu alanda Hacettepe Üniversitesi tek kamu üniversitesi olarak yapay zeka mühendisliği için 30 kontenjana sahip." şeklinde konuştu.

"Bugün verilecek eğitimin meyvesini 4 yıl sonra alacağız"

Yenilikçi bir programla öğrenci yetiştirecek olmanın gururunu yaşadıklarını kaydeden Özen, şunları söyledi:

"Üniversitemiz, bu alanda da akademik ve programa ilişkin altyapısını sağlam yapmadan öğrenci almayacak kadar ciddi bir üniversitedir. Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde 25'in üstünde öğretim üyesi var. Bunların içinde sadece ve sadece yapay zeka konusunda kendisini özelleştirmiş 5'in üzerinde öğretim üyesi bulunmaktadır. Dolayısıyla altyapı olarak hazırız. Programın gecikmeden başlaması da ülkemizin geleceği açısından önem taşıyor. Bugün verilecek eğitimin meyvesini 4 yıl sonra alacağız."

"Gelecekte istihdam alanları geniş olacak"

Prof. Dr. Özen, yapay zeka mühendislerinin gelecekte istihdam alanlarının geniş olduğuna işaret ederek, "Yapay zeka, tıbbın dışında hukuk, güzel sanatlar, diş hekimliği, savunma sanayisi, istihbarat gibi bir çok alanda kullanılacak." ifadesini kullandı.

Hukuk alanında yapay zeka kullanımına örnek veren Özen, şu açıklamalarda bulundu:

"Hukukta, çok uzun kanunlar var. Bu bilgiler uygun yapay zeka programlarıyla belli bir sorunu çözmek anlamında taratılarak, oradan çıkarılacak veriyle hukukçunun karar vermesi yine özünde olası hatayı azaltacak ve hukukçuya destek verecektir. Yapay zekanın kullanım alanı çok daha fazla genişleyecek."

Yorumlar (0)