Türkiye birincisi olmuştu… Türk öğrenci, dünyayı peşine taktı

2016’da LYS Türkiye birincisi olarak adından söz ettiren İbrahim Ethem Hamamcı, uluslararası tıp bölümünü okurken bilgisayar mühendisliğinden de mezun oldu. Tıp eğitimine hala devam eden Hamamcı, buna rağmen Pensilvanya Üniversitesi ve Yale Üniversitesi gibi önemli üniversitelerden burslu doktora onayı almayı başardı. 

EĞİTİM 24.07.2022, 10:57 24.07.2022, 15:44
Türkiye birincisi olmuştu… Türk öğrenci, dünyayı peşine taktı

Çocukluk dönemini Malatya’da geçiren ve 2 kardeşi daha olan İbrahim Ethem Hamamcı, Fen Lisesi’ni başarıyla bitirdikten sonra 2016 yılında LYS Türkiye birincisi olarak dikkatleri üzerine çekti. Uzun yıllardır bilgisayar mühendisi olmanın hayalini kuran Hamamcı, buna rağmen bir diğer ilgi alanı olan uluslararası tıp bölümünü tercih etti. 

‘Nature’ dergisinde bilimsel makaleleri yayımlandı

Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne burslu olarak kayıt olan Hamamcı, aynı zamanda çift ana dal programı ile bilgisayar mühendisliği de okumaya başladı. Her iki bölümdeki eğitimlerine başarıyla devam eden genç öğrenci, bilgisayar mühendisliğinden mezun oldu. Üniversite hayatı sırasında yurt dışındaki birçok çalışmada da aktif rol oynayan Hamamcı, burs başvuruları sırasında dünyanın en başarılı 15 öğrencisi arasına adına yazdırdı. Amgen Scholar bursuyla EFH Zurich Üniversitesi’nde staj yapan başarılı isim, Harvard ve UCLA’da da araştırma faaliyetlerinde yer aldı. ‘Nature’ dergisinde bilimsel makaleleri yayımlanan Hamamcı, kısa sürede birçok saygın üniversiteden doktora teklifi aldı. 

İsviçre’de karar kıldı

Pensilvanya Üniversitesi ve Yale Üniversitesi gibi dünyanın en saygın üniversitelerinden burslu doktora onayı almayı başaran Hamamcı, buna rağmen tercihini Zürih’ten yana kullandı. Eğitim ve araştırma hayatına İsviçre’de devam edecek olan başarılı isim, tıp ve bilgisayar bilimleri üzerine çalışmalara ağırlık verecek. Yapay zeka üzerine de çeşitli girişimlerde bulunacağını belirten Hamamcı, Türkiye’yi gururlandırmak istediğini dile getirdi. 

“Araştırma yapınca tıp fakülteleri daha çok ilgimi çekmeye başladı”

Üniversite eğitiminin en zor iki bölümünü aynı anda okuduğunu dile getiren Hamamcı, küçüklüğünden bu yana bilgisayar mühendisliğine ilgi duyduğunu belirerek, “Bilgisayar mühendisliği her zaman ilgimi çekmişti. Hayalim de buydu. Ancak sonrasında üniversiteleri inceledim. Araştırma yapınca tıp fakülteleri daha çok ilgimi çekmeye başladı. Bu sebeple tıp eğitimine yöneldim. Ancak bilgisayar mühendisliğine olan düşkünlüğüm her zaman devam etti. Bu sebeple çift ana dal yaptım ve bilgisayar mühendisliği de okudum. Eğitim hayatım sırasında, iki bölüm arasında birçok kesişme noktası olduğunu fark ettim. Bu iki alanı harmanlayarak, çeşitli çalışmalara imza attım. Ancak bu süreç kolay olmadı. Oldukça zor bölümler okudum” şeklinde konuştu. 

“Bilgisayar mühendisliği beni epey zorladı”

Bilgisayar mühendisliği bölümünü okurken oldukça zorlandığını dile getiren Hamamcı, “Bilgisayar mühendisliği beni epey zorladı. Bazı derslerden çok düşük not aldım, hatta sınıfı geçemedim. Tıp fakültesindeki notlarım çok daha yüksekti. Ancak aynı durumu bilgisayar mühendisliği bölümünde çok gösteremedim. Buna rağmen hocalarımın da destekleri ile iki bölümü uygun bir takvime sığdırarak, eğitim hayatımı başarıyla sürdürebildim. 3 sene önce özel bir program sayesinde Zürih Üniversitesi’ne gittim. Programa başvuran en başarılı 15 öğrenci arasında yer aldım. Çok güzel bir staj deneyimi oldu. Çalışmalarımı Cambridge Üniversitesi’ne gönderdim. University of California ve Pensilvanya Üniversitesi’nde de staj süreçlerim oldu. Şimdi de bilgisayar mühendisliği üzerine doktora yapmak için İsviçre’ye gidiyorum” ifadelerini kullandı. 

“Ülkemi gururlandırmak istiyorum”

Doktora için burs başvurularını yaparken öncelikli hedefinin İsviçre ve Amerika Birleşik Devletleri olduğunu vurgulayan Hamamcı, “Aslında Pensilvanya Üniversitesi ve Yale Üniversitesi’nden de burslu doktora onayı gelmişti. Ancak ben tercihimi İsviçre’den yana kullandım. İsviçre’deki eğitimimde daha çok tıbbi görüntü işleme ve yapay zekanın tıbbi görüntülere katkısı hususunda yoğunlaşacağım. Ülkemizde de ne yazık ki doktorlarımız üzerinde ağır bir hasta yükü bulunuyor. Bunu da hafifletmek için çalışmalar yürüteceğim. Önemli çalışmalara imza atarak yeni başarılar elde etmek ve ülkemi gururlandırmak istiyorum” dedi. 

Yorumlar (0)