“Tersanenin Sultanları” Trabzon’da iş başında 

KTÜ Abdullah Kanca Meslek Yüksek Okulu’nda Gemi İnşaatı Programı’nda eğitim gören 4 kadın öğrenci, “Sürmene Tersanesi’nin Sultanları” olarak görev başında bulunuyor. Aldıkları eğitimi pratiğe dökerek kaynakçı ustalara taş çıkartan öğrenciler, KTÜ 61 Feet isimli projede hünerlerini sergiliyorlar. 

EĞİTİM 28.01.2022, 17:28 29.01.2022, 14:01
“Tersanenin Sultanları” Trabzon’da iş başında 

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Abdullah Kanca Meslek Yüksek Okulu Gemi İnşaatı Programı’nda eğitim gören kadın öğrenciler, okulda aldıkları teorik bilgileri pratiğe dökmek amacıyla Sürmene Tersanesi’nde çalışıyorlar. KTÜ 61 Feet isimli bir projede çalışan 4 öğrenci, 19,95 metre boyunda bir yat ile 11,95 metrelik servis motoru inşa etmeye başladılar. Henüz 2’nci sınıfta olan öğrenciler bu tersanede hem staj yapıyorlar hem de bilgilerini pratiğe döküyorlar.  



Gönüllü olarak harikalar yaratıyorlar 

Üniversite tarafından kurulan ekipte yer alan kadın öğrenciler, gönüllü olarak başladıkları işte usta kaynakçılara taş çıkartıyorlar. Ağır sanayi sektöründe taşlama, zımpara, oksijen kesme ve kaynak işlerini başarıyla yapan öğrenciler, tersanede çalışanlar tarafından “Tersanenin Sultanları” olarak kabul görmüş durumda.  



“Gemiye meraklı olduğum için buradayım” 

Bölümün öğrencilerinden olan Kübra Üzel, eğitimiyle ilgili şunları dile getiriyor: “Gemilere karşı merakım olduğu için bu bölümü tercih ettim. Ağır sanayi işi olduğundan genelde erkekler ön plana çıkıyor. Türkiye şartlarında bazı düşünce kalıplarını kırarak ben de bu mesleğe yönelmek istedim. Mesleklerde kadın-erkek ayrımı olmaz. Bu mesleği kadınlar da yapabilir. Okulumuz bize bu fırsatı sundu biz de kendimizi göstermek için çalışmaya başladık. İlk defa ağır sanayi işinde çalışıyorum. Çok da keyif alıyorum.” 



“Kadınların gücünü göstermek için bu bölümü seçtim” 

2’nci sınıf öğrencisi Rabia Yaşar, Kocaeli’nden gelerek ağır sanayi işini tercih edenlerden biri: “Ağır sanayi işi kadınlara uygun olarak görülmüyor. Ama ben kadınların da bu işi ve çok daha fazlasını yapabileceklerini göstermek için bu bölümü seçtim. Oje kadar eldiven de kadınların eline yakışıyor. Biz, her yerde çalışabiliriz. Elimize ilk kez burada kaynak aldık ancak oldukça iyi iş çıkardık.” 

Yorumlar (0)