Tematik lisemiz adını dünyaya duyuruyor

Antalya'nın Aksu ilçesinde eğitim veren Uçak Bakım Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, havacılık üssüne dönüştü.

EĞİTİM 23.10.2019, 11:12
Tematik lisemiz adını dünyaya duyuruyor

Türkiye'nin ilk tematik meslek lisesi olarak 2016 yılında eğitim vermeye başlayan Aksu Uçak Bakım Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, havacılık alanında geliştirdiği projelerle faaliyetlerini sürdürüyor.

İki yıl önce Antalya Havalimanı'nda hurdaya çıkan Boeing 737-400 tipi yolcu uçağının okulun bahçesine getirilmesiyle adı duyulan okul, havacılık alanında yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor.

Okul idealist öğretmenlerin eseri

Okula getirilen dev uçak, müze, sinema ve kütüphane olarak kullanılmaya başlandı. Uçağın kokpiti de öğrenciler için pratik eğitim alanı oldu.

Okulun kurucu müdürü Haldun Çevik, okulda yapılan atölyeleri geliştirmek ve çeşitlendirmek için çok sayıda ülke ve Türkiye'den farklı illeri ziyaret etti. Bugüne dek 60 bin kilometre yolculuk yapan Çevik, en az 50 kez de İstanbul'a ziyaretler yaptı.

Türk Hava Yolları bünyesinde çalışan Turkish Technic'ten 3 TIR dolusu malzeme alarak okula kazandıran Çevik, okulun koridorlarını havaalanı pisti gibi olacak şekilde yeniden düzenledi.

İlk mezunlarını veriyor

Şu an bu tematik lisenin 394 öğrencisi bulunuyor. Bu öğrencilerden 68'i kız öğrenci ve bu öğrenciler de uçak motorları başında eğitimlerini sürdürüyor. Apoletli formalarla eğitim alan öğrencilerden başarılı olanlar havacılık okuluna yönlendiriliyor.

Okul yönetiminin desteğiyle ilk yıl hiç uçağa binmeyen öğrenciler de bu deneyimi kazanıyor. Bu yıl ilk kez mezun verecek bu sıra dışı okulda öğrencilerin omuzlarında okullardaki yıllarını gösteren uçak figürü yer alıyor.

"Çocuklara hayal yüklüyoruz"

Okul müdürü Haldun Çelik, en büyük hayalinin, bu dönem verecekleri ilk mezunların uçak fabrikalarında üretim yapmaları olduğunu ifade ederken, okullarının oldukça hızlı bir ilerleme kaydettiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun okullarını ziyarete geldiğinde havalimanında atıl bekleyen Boeing 737-400 tipi yolcu uçağından bahsettiklerini belirten Çevik, Bakan Çavuşoğlu'nun talimatı sonrası kendisinin yakın takibiyle uçağı okula getirttiklerini kaydetti.

Haldun Çevik, “Okulumuzun vizyonu genişleyince, öğrenciler de hayallerine hayal ekledi. Okulumuz, Türkiye'de en yüksek puanla öğrenci alan mesleki ve teknik anadolu lisesi durumuna geldi. Çocuklara hayal yüklüyoruz. Öğrencilerimize zengin atölyelerimizde, birebir uçak başında eğitim veriyoruz, uçak parçalarına dokunmalarını sağlıyoruz. Uçak sanayimizin AR-GE'sine nitelikli beyinler yetiştiriyoruz." şeklinde konuştu.

Okula yoğun destek

Daha donanımlı atölyeler kurmak için yoğun çalışma içinde olduklarının altını çizen Çevik, devlet büyüklerinin de bu çalışmalarında yanlarında olduğunu söyledi.

Atölyelerde ihtiyaç duyulan parçalara ulaşmak için yaklaşık 60 bin kilometre yol kat ettiğini söyleyen Çevik, “ABD'ye, çeşitli Avrupa ülkelerine gittim. Hava yolları şirketlerini ziyaret ettim buradaki Türk mühendislerle iletişim kurdum. Onlar da okulumuzu yakından takip ettiklerini söylediler. İstanbul'a belki 50 kez gittim. Turkish Technic, okulumuza 3 TIR dolusu malzeme gönderdi. Devlet büyüklerimiz de hep okulumuza destek oldu." dedi.

Fransa'dan ilgi var

Başka ülkelerde eğitim veren havacılık okullarının sosyal medyadan okullarını takip ettiğini anlatan Çevik, “Fransa'daki iki okul 40 gün süreyle staj talep ettiklerini bildirdi. Fransa dünyada yolcu uçağı üreten sayılı ülkelerden biri. Bu nedenle staj talebi bizi çok gururlandırdı. Okulumuz dünyaya, uçak kütüphanemiz ise ziyaret etmek isteyen herkese açık. Hatta turistler de bazen okulumuza gelip uçağın içinde kitap okuyor. Eğitimin yanında bahçemizdeki uçakla tanıtım da yapıyoruz." dedi.
 

Yorumlar (0)