Teknoloji destekli eğitimin önemi nedir?

Teknolojiyi artık hayatımızın her alanında görüyoruz. Günlük hayatımızın önemli bir parçası olan teknolojiyi derslerde de aktif bir şekilde kullanıyoruz ancak teknoloji sadece doğru kullanıldığı takdirde öğrenme sürecini kolaylaştırıyor. Peki, eğitimde teknolojinin önemi nedir? Teknoloji doğru kullanılmazsa ne olur? Detaylar haberimizde…

EĞİTİM 11.05.2019, 09:25
Teknoloji destekli eğitimin önemi nedir?

Artık neredeyse her okulda akıllı tahtalar ve bilgisayar sınıfları mevcut. Anlık bilgi erişiminin hız kazandığı günümüzde akıllı tahtalar sayesinde istediğimiz bilgilere kolayca ulaşabiliyoruz. Yapılan araştırmalar, öğrencilerin akıllı tahta ile işlenen dersleri daha iyi anladıklarını gösteriyor. Bilindiği üzere görsel öğrenme, bilgililerin akılda kalıcı olabilmesi için etkili bir yöntemdir.

Öğrenciler, sadece masa başında oturan bir öğretmeni dinlemek yerine, akıllı tahtalar sayesinde öğrendikleri bilgileri görsellerle eşleştiriyor ve daha sonra kolayca hatırlayabiliyorlar. Yani beyinlerindeki soyut kavramları rahat bir şekilde somutlaştırabiliyorlar. Artık sadece tek taraflı bilgi aktarımının olduğu dersler etkili bulunmuyor. Teknoloji desteği ile hem öğrenci hem de öğretmeninin katılımının desteklendiği interaktif bir eğitim sağlanıyor.

Bunun dışında öğrenciler, akıllı tahtalar ile daha kolay sunum hazırlayabiliyorlar. Önceden yazdıklarını defterden okuyarak sunum yapan öğrenciler, artık hazırladıkları sunumları resimler ve videolar ile zenginleştirebiliyorlar.

Günümüzde hala akıllı tahta kullanmaya bilmeyen öğretmenlerle karşılaşabiliyoruz. Teknolojiyi doğru ve etkili bir şekilde kullanabilmek için öncelikle bu cihazların nasıl kullanılması gerektiğinin öğretmenlere öğretilmesi gerekiyor. Ayrıca bu eğitimlerin de branşlara göre verilmesi gerekiyor, çünkü her öğretmen akıllı tahtaları farklı amaçlar doğrultusunda kullanabiliyor.

Cihazlarda meydana gelebilecek basit teknik problemlerin nasıl çözüleceği konusunda da öğretmenlere eğitim verilmeli. Ders sırasında bilgisayardan tahtaya görüntü gelmediğinde öğretmenlerin, kablolarla ilgili kontrolleri yapabilecek düzeyde olmaları da önem taşıyor. Öğretmenleri bu cihazları kullanma konusundaki yeterliliklerini kontrol etmek için demo dersler de yapılabilir. Bu sayede öğretmenler kolayca eksikliklerini görerek tamamlayabilirler.

Teknoloji kullanımının eğitim alanındaki bir diğer avantajı da dil öğrenme konusunda ön plana çıkıyor. Önceden öğretmenler sadece temel dil bilgisi kurallarını öğretmeye çalışıyordu. Artık teknolojinin eğitime egemen olmasıyla öğrenciler, iyi düzeyde yabancı dil konuşan insanları dinleyebiliyor ve farklı ülkelerdeki insanlarla konuşma fırsatına sahip oluyorlar. Etkileşimli olarak yabancı dil öğrenmek, öğrencilere sunulan iyi bir fırsat.

Teknolojinin eğitime olumsuz etkileri de var mı?

Önceden bilgilere ulaşabilmek için çok daha fazla çaba harcamamız gerekiyordu. Şimdi ise oturduğumuz yerden kolay bir şekilde bilgilere ulaşabiliyoruz. Bilgilere kolay erişim sağlanması, öğrenilenlerin akılda kalıcı olmasını engelleyebilir. Eskiden öğrenciler, kütüphanelere giderek ya da evlerindeki ansiklopedileri karıştırarak bilgiye ulaşıyorlardı. Bu süreçte araştırarak ve belirli bir emek vererek öğrendikleri için edindikleri bilgileri akıllarında tutmaları daha kolay oluyordu.

Teknolojinin bu kadar yaygınlaşması, çocukların sokak oyunları yerine bilgisayar oyunlarını tercih etmelerine neden oluyor. Bu oyunlara bağımlı hale gelen çocuklar, daha az hareket etmeye başlıyor ve daha az sosyalleşmeye başlıyorlar. Bu nedenle, sosyal zekâları yeterince gelişemiyor, aynı zamanda kas-motor becerileri de istenilen düzeye ulaşamıyor.

Yorumlar (0)