Suudi Arabistan’da Twitter kullanan kadına 45 yıl hapis!

Birkaç hafta önce İngiltere'den Suudi Arabistan’a dönen doktora öğrencisi bir kadına Twitter kullandığı gerekçe gösterilerek hapis cezası verildi. Suudi Arabistan'da yaşayan Nurah bin Said el-Kahtani ismindeki kadın, Twitter hesabını 'kamu düzenini bozacak şekilde kullandığı' iddiası ile yargılandı ve 45 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

EĞİTİM 31.08.2022, 12:53
Suudi Arabistan’da Twitter kullanan kadına 45 yıl hapis!

Son yıllarda 'Vizyon 2030' çalışmaları kapsamında ülkede yaşayan kadınların kamusal yaşama katılımına ilişkin bir dizi reform çalışması yapan Suudi Arabistan, doktora öğrenci olan bir kadını, sosyal medyadaki Twitter hesabını 'kamu düzenini bozacak şekilde kullandığı' gerekçesi ile 45 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Doktora öğrencisi kadına, 45 yıl hapis cezası!

Arap Dünyası için Şimdi Demokrasi (DAWN) isimli sivil toplum kuruluşunun paylaştığı bilgiye göre, Suudi Arabistan’daki Riyad yönetimi, doktora öğrencisi olan Nurah bin Said el-Kahtani ismindeki bir kadına 'Twitter’ı ülkenin toplumsal yapısını bozacak şekilde kullandığı' iddiası ile 45 yıl hapis cezası verdi.

Guardian gazetesinde yer alan habere göre, DAWN'ın paylaştığı bilgilerin doğrulanmış kaynaklardan öğrenildiği belirtildi.

Kadının, Twitter’dan sadece görüşünü paylaştığı açıklandı

Bununla birlikte DAWN Körfez Bölgesi Direktörü Abdullah Alaud, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Kahtani'nin 'sadece görüşlerini Twitter üzerinden paylaşmak' nedeni ile cezalandırıldığını ifade etti.

Kahtani'nin Twitter üzerindeki paylaşımını kendi kimliği ile mi yoksa anonim bir hesapla mı yazdığı ise henüz bilinmiyor.

İngiltere'de doktora yapan başka bir kadın da tutuklanmıştı

Öte yandan birkaç hafta önce Leeds Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Salma el-Şihab ismindeki bir kadın da yine ülkesi Suudi Arabistan'a döndükten hemen sonra aynı gerekçe ile tutuklanmış ve 34 yıl hapis cezası verilmişti.

Suudi yargısı, Şihab'ın Twitter hesabı üzerinden 'kamu düzenini bozan ve ulusal güvenliğe karşı tehdit oluşturan bazı hesapları takip ettiğini' açıklamıştı.

Daha sonra ise Şihab'ın Twitter hesabında sürgündeki muhaliflerin paylaşımlarına yer verdiği gerekçesi ile tutuklandığı duyurulmuştu.

Yorumlar (0)