Sınavlara hazırlanmak için 10 öneri

Sınav haftanız mı yaklaşıyor? Aynı günde birden fazla sınavınız mı var? Sınavlara hazırlanırken ilk olarak ne yapmanız gerektiğinden emin değil misiniz? İşte size yardımcı olacak 10 öneri...

EĞİTİM 30.04.2019, 16:15 30.04.2019, 16:45
Sınavlara hazırlanmak için 10 öneri

Sınavlara verimli bir şekilde hazırlanmak ve nasıl çalışacağınıza dair planlama yapmak oldukça kolay. Sadece 10 adımda sınavlarınızda başarılı olabilirsiniz. 

Çalışmak için yeterli zaman ayırın

Çalışmayı son dakikaya bırakmayın! Bazı öğrenciler, sınavdan önceki son dakikalarda çalışarak başarılı oluyormuş gibi görünseler de çoğunlukla bunun doğru bir yöntem olmadığı kabul edilmektedir. Zaman yönetiminizi iyi ayarlayabilmek için bir zaman çizelgesi oluşturun. Kaç tane sınava gireceğinizi ve hangi günlerde çalışacağınızı not alın. Ardından çalışmanızı buna göre düzenleyin. Bazı sınavlara diğerlerinden daha fazla çalışmak isteyebilirsiniz. Bu yüzden kendinizi rahat hissedebileceğiniz bir denge kurmaya çalışın.

Çalışma yerinizi organize edin

Ders kitaplarınızı ve notlarınızı yaymak için yeterli alana sahip olduğunuzdan emin olun. Yeterli ışığın var mı? Sandalyen rahat mı? Bilgisayar oyunların görüş alanının dışında mı?

Tüm dikkat dağıtıcı şeylerden kurtulmaya çalışın ve mümkün olduğunca rahat olduğunuzdan ve odaklandığınızdan emin olun. Bazıları için bu, neredeyse tamamen sessizlik anlamına gelebilir. Bazıları için de arkadan çalan bir müzik çalışmayı kolaylaştırır.

Bazıları her şeyin tamamen düzenli olduğu bir ortamda konsantre olurken, bazıları ise daha dağınık bir ortamda başarılı olabilir. Sizin için hangisinin işe yaradığını düşünün ve düzeltmek için zaman ayırın.

Diyagramlar ve grafikler kullanın

Görsel eğitim araçları, revize edildiğinde gerçekten yardımcı olabilir. Bir konuya başlarken, konu hakkında bildiğiniz her şeyi yazın ve boşlukların nerede olduğunu belirleyin. Sınav yaklaştığında, düzenlediğiniz notlarınızı tek sayfalık diyagramlar haline getirin.

Notlarınızı bu şekilde kısa bir formatta hazırlamanız, sınav boyunca bilmeniz gereken her şeyi hızlıca hatırlamanıza yardımcı olacaktır.

Eski sınav örneklerini uygulayın

Sınavlara hazırlanmanın en etkili yollarından biri de eski sınav örneklerini edinerek alıştırma yapmaktır.

Bu, soru biçimlerine alışmanıza yardımcı olur ve her bölümde doğru zamanı harcadığınızdan emin olmak için iyi bir uygulama olabilir.

Bildiklerinizi başkalarıyla paylaşın

Ebeveynler ve küçük kardeşler sınav dönemlerinde her zaman can sıkıcı olmak zorunda değiller. Onların yardımını almak işinize yarayabilir. Önceden hazırladığınız soruları size sormalarını isteyin ve bu soruların cevaplarını açıklayın.

Böylece, kafanızdaki bilgiler netleşecek ve daha fazla çalışmaya ihtiyacınız olan konuları kolaylıkla anlayacaksınız.

Arkadaşlarınızla çalışma grupları oluşturun

Çalışmak için arkadaşlarınızla bir araya gelin. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınız olabilir, ya da arkadaşlarınızın sorularına cevap verebilirsiniz. Belirli bir süre konuya odaklandığınızdan emin olduğunuz sürece, bu kendinizi zorlamanın en etkili yollarından biri olacaktır.

Düzenli aralar verin

Saatlerce çalışmanın en iyi çalışma yöntemi olduğunu düşünebilirsiniz. Aslında bu hiç de verimli bir yöntem değildir. Bir maraton için antrenman yapıyor olsaydın, günde 24 saat koşmaya çalışmazdın.

Bilgilerin uzun süre muhafaza edilebilmesi için düzenli aralar vermek oldukça faydalıdır. Herkesin gün içinde verimli olduğu zamanlar farklıdır. Öyleyse size uygun bir çalışma rutini geliştirin. Örneğin sabahları daha iyi çalıştığınızı düşünüyorsanız, öğle yemeği molası vermeden önce erken saatlerde çalışmaya başlayın.

Ders kitaplarınıza eğilmek yerine güneş ışığının tadını çıkarmaktan çekinmeyin ve yürüyüş yapın. D vitaminin sağlıklı bir beyin için önemli olduğunu unutmayın.

Abur cuburdan uzak durun

Bir tatlıyı hak ettiğinizi ya da yemek pişirmek için zamanınızın olmadığını düşünebilirsiniz. Fakat yediklerinizin enerji seviyeniz ve odaklanmanız üzerinde gerçekten büyük bir etkisi vardır. Bu yüzden abur cuburlardan uzak durmalısınız.

Balık, fındık, yoğurt ve yaban mersini gibi konsantrasyona ve hafızaya iyi gelen besleyici gıdaları tüketerek vücudunuzu ve beyninizi zinde tutun.

Aynı şeyler sınav günü için de geçerli. Sınavdan önce yavaş enerji salınımı sağlayacak gıdalara dayalı güzel bir öğün yiyin. Şeker çekici görünebilir ancak enerji seviyeniz muhtemelen bir saat sonra düşecek.

Sınav gününü planlayın

Sınavdan önce her şeyi hazırladığınızdan emin olun. Tüm kuralları ve gereklilikleri kontrol edin. Rotanızı ve yolculuk sürenizi planlayın. Sınavın yapılacağı yere ne kadar sürede gideceğinizi hesaplayıp, üzerine biraz da ekstra süre ekleyin.

Gerçekten de yarı yolda koştuğunuz ya da yolunuzu kaybettiğiniz için paniklemiş hissetmek istemezsiniz.

Ayrıca, arkadaşlarınızın dakik olduklarından eminseniz sınava onlarla birlikte gitmeyi de planlayabilirsiniz.

Bol su için

Beyninizin en iyi şekilde çalışması için bol su içmeniz gerekiyor. Bu nedenle, sınava hazırlanırken ve sınav günü bol su içtiğinizden emin olun.

Yorumlar (3)
Şüheda 3 yıl önce
Çok teşekkürler
Minigola 2 yıl önce
Çok teşekkür ederim benim hayatımı kurtaldiniz
AHMET TALHA KÖROGLU 2 yıl önce
çoookkkkkk iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiştyşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşuuuıop