Selçuk'tan yüz yüze eğitim ve tablet açıklaması

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yüz yüze eğitime başlayan 2, 3, 4, 8 ve 12. sınıfların ilk hafta 2 gün okula gideceklerini, devamsızlıkların kaydedilmeyeceğini bildirdi. Selçuk, tablet dağıtımı ile ilgili de bilgi verdi.

EĞİTİM 06.10.2020, 12:25
Selçuk'tan yüz yüze eğitim ve tablet açıklaması

Pandemi sürecinde yüz yüze eğitimin ilk aşamasının planlandığı biçimde yönetildiği ve olumlu sonuçlar alındığı için ikinci aşamaya geçiş için hazır olduklarını belirten Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yüz yüze eğitimin bu ikinci aşamasında öğrencilerin, birinci aşamadaki öğrencilerde olduğu gibi haftanın sadece 2 günü okulda olacaklarını açıkladı.

12 Ekim Pazartesi günü itibarıyla yüz yüze eğitim için okula gidecek öğrenciler için "yüz yüze" ve "uzaktan eğitim" sistemlerinin birlikte kullanılacağı bir planlama yaptıklarını belirten Millî Eğitim Bakanı Selçuk, isteyen velilerin öğrencilerini okula gönderebileceklerini, istemeyen velilere ise bu konuda esneklik tanınacağını, sonuç olarak hiçbir öğrencinin devamsız sayılmayacağını bildirdi.

Bakan Ziya Selçuk, illerdeki hıfzıssıhha kurullarının şartlarını olumlu bulmadığı köy okullarında ise yüz yüze eğitimin yapılmayacağını ifade etti.

Millî Eğitim Bakanlığı tabletleri ne zaman dağıtacak?

Dün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği 500.000 tablet bilgisayar dağıtımı ile ilgili olarak da açıklamada bulunan Ziya Selçuk, "aile gelir düzeyi, eğitim çağında bulunan kardeş sayısı, yüz yüze eğitime devamlılığı" gibi kriterler belirlediklerini ve bu kriterlere göre ihtiyaç sahibi öğrenciler arasından 500.000 kişiye tabletlerin dağıtılacağını söyledi.

"Tabletler ne zaman dağıtılacak?" ve "Tabletler nasıl dağıtılacak?" sorularının da yanıtlarını veren Selçuk, dağıtım sürecinin illerde millî eğitim müdürlükleri tarafından koordine edileceğini, okullara iletilecek tabletlerin de okul yönetimi tarafından ihtiyaç sahibi öğrencilere verileceğini bildirdi.

Cumartesi günü okullar açılacak mı?

En çok merak edilen sorulardan olan "Cumartesi günü okullar açılacak mı?" sorusunu da cevaplandıran Millî Eğitim Bakanı, Cumartesi günü eğitim yapmanın mümkün olduğunu ancak böyle bir şeye neden gerek duyulacağının somutlaştırılması gerektiğini kaydederek, "Cumartesi günü eğitim verilmesi konusu, tamamen okulların kendi ihtiyaçları ile ilgili bir konu." dedi. Bakan, okulların ihtiyacına göre esneklik sağlanabileceğini de sözlerine ekledi.

"Cumartesi okul olsun" diyenlerin gerekçesi

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un Cumartesi günü okulların açık olmasının gerekliliği ile ilgili somut neden isterken, Cumartesi günü okulların açık olması gerektiğini savunananlar, buna gerekçe olarak şunu göstermişti:

"Sınıf mevcutları, pandemi tedbirlerine aykırı sayıda. Sınıf başına düşen öğrenci sayısına göre her sırada en az 2 öğrenci ve genellikle 3 öğrenci oturuyor. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu ve illerdeki pandemi kurullarının Covid-19 tedbirlerinden sosyal mesafe kuralının sağlanabilmesi için en fazla sınıf mevcudunun yarısının bir araya getirilebileceğini örgörüyor. Hafta 7 gün ancak öğretmenlerin çalışma gün sayısı 5. Yüz yüze eğitimin, öğretmenlerin mesai gün sayısı ile yani 5 gün ile sınırlı tutulması durumunda iki gruba bölünen öğrenciler, eşitliğin sağlanması adına haftada en fazla 2 gün yüz yüze eğitim görebiliyorlar. Yüz yüze eğitim gün sayısı haftada 6 gün olsa, iki gruba ayrılan öğrenciler 3-3 şeklinde eşit gün sayısında yüz yüze eğitim görebilecekler. Ancak bu da öğretmenlerin 1 gün fazla mesai yapması anlamına geliyor."

Cumartesi gününün yüz yüze eğitime dâhil edilmesini savunanlar; Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un 18 milyon 241 bin 881 öğrencinin fazladan 1 gün yüz yüze eğitim alması için formül üretmek yerine, 1 milyon 117 bin 686 öğretmenin tepkisinden çekindiğini savunuyor.

Yorumlar (0)