Rehber öğretmenlerden MEB’e tepki: Müjde değil, beklenti altı

Milli Eğitim Bakanlığı, psikolojik danışman/rehber öğretmen ataması için 3 bin 604 kontenjan açıldığını açıklaması, öğretmen adaylarında hayal kırıklığına neden oldu.

EĞİTİM 03.04.2023, 12:17 04.04.2023, 17:00
Rehber öğretmenlerden MEB’e tepki: Müjde değil, beklenti altı

45 bin öğretmen alımı gerçekleştireceğini paylaşan Milli Eğitim Bakanlığı, branşlara göre kontenjan dağılımını açıkladı. Belirlemelere göre, 45 bin öğretmen alımı noktasında din kültürü ve ahlâk bilgisi alanı için 2 bin 604, ilköğretim matematik 2 bin 656, okul öncesi öğretmenliği 3 bin 269, rehberlik alanına 3 bin 604 ve sınıf öğretmenliği için 7 bin 878 kontenjan ayrıldı.

Bakan Özer: “Her okula bir tane olacak şekilde atama yapacağız”

Branş bazında alımların açıklanmasının sonrasında psikolojik danışman/rehber öğretmenler adına belirlenen 3 bin 604 alım adayları hayal kırıklığına uğrattı. 23 Ocak günü konu ile ilgili açıklamada bulunan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “2023 yılı öğretmen atamasında her okula bir tane olacak biçimde rehber öğretmen ataması yapmayı planlıyoruz” demişti.

“Öğretmenlerin hayalleri ile oynanmıştır”

Söz konusu açıklamanın ardından psikolojik danışman/rehber öğretmenler paylaşılan atama sayısının az olduğunu ve açılan kontenjanın okullarda görülen sorunların çözümünü sağlayamayacağını dile getirdi.

Açılan kontenjanın sorunları gideremeyeceğine işaret eden psikolojik danışman/rehber öğretmenler Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e seslenerek tepkilerini şu şekilde dile getirdi: “23 Ocak günü açıklamada bulunan Milli Eğitim Bakanı Özer’in ‘Her yıl ortaya çıkan ihtiyaca göre bir branşa ağırlık veriyoruz geçtiğimiz yıl okul öncesine ağırlık verdiğimiz gibi. Bu yıl da bu durumu rehber öğretmenlerimize vereceğiz. Her okul için en az bir rehber öğretmen ataması sağlayacağız’ şeklindeki ifadelerine bağlı kalmayıp, akran zorbalığı, bağımlılık, okullarda yükseliş gösteren şiddet durumları ve depremin meydana getirdiği psikososyal desteğin ne derece önemli olduğunun görmezlikten gelindiği açıkça ortadadır.

Bütün haber kanallarında paylaşılan ve rehber öğretmen atama haberleri yapılan bu durumda rehber öğretmenlerin hayalleri ile oynanmış ve öğrenciler gereken psikolojik destekten mahrum edilmiştir. 45 bin öğretmen ataması kapsamında biz rehber öğretmenlere sadece 3 bin 604 kontenjan layık görülmüştür.

Bu kapsamında psikolojik danışmanların değerinin ülkemizce bilindiğinin farkındayız. Öte yandan PDR normunun yeniden düzenlenip her okulun çatısı altında bir psikolojik danışman bulundurulmasını ve 2022 öğretmen ataması kapsamında meydana gelen mağduriyetin giderilmesi çerçevesinde PDR branşına özel olarak 10 bin atama isteğimizi duyuruyoruz. Biz rehber öğretmenler ve tarafımızdan psikolojik destek isteminde bulunan öğrenciler adına hakkımızı istiyoruz.”

Yorumlar (0)