Özel okulların ücret iadesine ilişkin emsal olacak karar

Kayseri'de çocuğunu özel okula gönderen bir veli, okuldan, pandemi döneminde yüzyüze eğitim olmamasına rağmen okulun ücretleri tam bir şekilde almaya devam etmesi üzerine şikayetçi olarak Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurdu. Martın ortası itibarıyla parasının iade edilmesini isteyen velinin talebi kısmen kabul edildi.

EĞİTİM 21.09.2020, 23:50
Özel okulların ücret iadesine ilişkin emsal olacak karar

Koronavirüs salgını sebebiyle pek çok alanla beraber eğitimde de kapsamlı önlemler alınmıştı.

Bu dahilde okullar pandemi sebebiyle kapatılmış ve uzaktan eğitim metodu kullanılmıştı.

Çocukları özel okullarda eğitim gören öğrencilerin velileri, çocuklarının okula gitmediği, okullarının masraflarının bu nedenle düşmesine karşın ödenen paralarda herhangi bir eksilme olmadığını söyleyerek tepkilerini dile getirmişti.

Özel okulların bu şekilde haksız bir kazanç elde ettiğini iddia eden velilerin şikayetleri gün geçtikçe artmış ve konu kamuoyunun en önemli gündem maddelerinden biri olmuştu.

Veli, tüketici hakem heyetine gitti

Konuyla ilgili Kayseri'de yaşayan bir veli, İl Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurdu.

Veli, çocuğunun eğitim görmüş olduğu özel okula geçen eğitim öğretim döneminde ödemiş olduğu ücretin 15 Mart 2020 sonrası için tarafına iade edilmesini istedi.

Özel okul velinin talebini reddedince 18 Mayıs tarihinde veli, Kayseri'deki Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurdu.

Özel okuldan itiraz

Velinin şikayette bulunduğu okul, fiziksel eğitime ara verilse dahi okulların tatil olmadığını, uzaktan eğitimin sürdüğünü ve sonuç itibarıyla uzaktan eğitimin de bir telafi eğitim olduğunu açıkladı.

Harcama olmayan yemek, elektrik, doğalgaz, su gibi giderlerin gelecek sene itibarıyla alınacak olan kayıt ücretinden düşüleceğinin ifade edildiği savunmada, velinin ise şikayetini reddetmesi istendi.

Heyet paranın iadesi yönünde karar verdi

Heyet yaptığı incelemeler sonucunda 9 Eylül tarihinde, 9 bin TL'nin ödenmesini isteyen öğrencinin talebini kısmi olarak kabul ederek, okula gidilmeyen günlere karşılık gelen 7 bin 579 küsür lira için tüketiciye paranın iadesi kararını verdi.

Yorumlar (0)