Özel çocuklarımıza büyük ayıp

Aksaray'da eğitim veren Merkez Mehmetçik İlkokulu'nda veliler, okulda eğitim alan otizmli öğrencilerin sınıflarının kapatılmasını istedi.

EĞİTİM 07.11.2019, 09:46
Özel çocuklarımıza büyük ayıp

Mehmetçik İlkokulu'nda otizmli çocuklarla aynı binada okuyan diğer çocukların velilerinin otizmli çocuklara karşı eylem yaptığı iddia edildi.

Velilerin otizmli çocukların bu okulda eğitim görmelerine karşı çıktıkları ve okul müdürünün de bu durumu desteklediği öne sürüldü.

"Hiç düşündünüz mü?"

Okulda eğitim gören özel çocuklarımızdan birinin velisi ise eylem karşısında isyan etti. Öğrencinin velisi, "Bu nasıl bir kandırmacadır, normal öğrencilerin gönderilmesi mümkün mü?" dedi ve şöyle devam etti:

"Oraya normal çocuklarının ellerinden tutup 'Otizmli çocukları istemiyoruz' diyerek slogan atan ailelere sormak istiyorum; o çocuklar sizin çocuklarınız olsaydı ne yapacaktınız? Hiç düşündünüz mü siz orada toplanıp, eylem yaparken içerideki otizmli çocuklar ne düşündü?"

Türkiye Otizm Meclisi'nden de konuyla ilgili bir açıklama geldi. Açıklama ise şöyle:

Bu tepkileri alan otizm nedir?

Otizm Vakfı'nın yaptığı tanımlamaya göre otizm, yaşamın ilk yıllarında kendini gösteren ve ömür boyu devam eden gelişimsel bir bozukluk olarak tanımlanabilir. Bu bozuklukların içinde sosyal etkileşim, dil becerileri, soyut algılama becerileri gibi gelişimsel unsurlar var.

Ancak bu özel çocuklarımızın, otizmin seyrine ve tipine göre özel eğitimler ve terapilerle hayata katılması mümkündür. Özel çocukların ihtiyaçlarına göre çok çeşitli eğitim ve terapi yöntemi de uygulanabiliyor.

Otizmin profili çıkarıldıktan sonra eğitim programına karar veriliyor olsa da pek çok otizmli çocuk kaynaştırma programlarıyla yaşıtları ve çevre ile iletişime geçiyor. 

Eğitimde uygulanan kaynaştırma programları da mevcutken, otizmin karakteristik özelliklerinden biri olan sosyal iletişim becerilerindeki zayıflık, Aksaray'da yaşanan olay gibi durumlardan hiç iyi etkilenmeyecektir.

Yorumlar (0)