Osmanlı’nın yol haritası 353 eser, Bandırma’da sergileniyor 

Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze kalan 353 eser, Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi’nde sergileniyor. Eserler, Osmanlı Hariciye Nezareti’nden günümüze ulaşmış durumda. 

EĞİTİM 03.05.2021, 12:56 04.05.2021, 09:51
Osmanlı’nın yol haritası 353 eser, Bandırma’da sergileniyor 

Osmanlı İmparatorluğu Hariciye Nezareti bünyesinde bulunan 353 adet nadide eser, korunaklı bir şekilde günümüze ulaşmış durumda. Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi’nde kurulan Prof. Dr. Sabahattin Zaim Kütüphanesi’nde sergilenen bu eserler, geçmişten günümüze yol haritası çiziyor.

1900’lü yılların başından itibaren yapılan ulusal ve uluslararası anlaşmaları, borç belgelerini ve diğer siyasi belgeleri içeren bu eserler, dönemin en önemli “devlet salnamesi” (yıllık) olarak biliniyor.



Osmanlı İmparatorluğu’nun bel kemiği

Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Zekai Mete, bu eserlerden şu şekilde bahsediyor: “Bu matbu eserlerden kütüphanemizde 353 adet bulunuyor. Bunlar, devlet kurumlarındaki ekonomi, gelir-gider, personel, istatistiki kayıtlar, yabancı devletle anlaşmalar gibi çeşitli siyasi ve ekonomik metinleri barındırıyor. ‘ihsaiyat mecmuaları’ ismi verilen tüm kurumların gelir-gider tabloları bu eserlerde gösterilmiş. 150 sene önceki ekonomik ve insan kaynakları kurumlarının çetelesini buradan tutmak mümkün.” 



Henüz tasnif aşamasında olan bu eserler, çoğunlukla öğrencilerin bitirme tezleri ve yüksek lisans ile doktora tezlerinde kullanılıyor. 

Sabahattin Zaim Kütüphanesi, ülkenin en büyük kütüphanelerinden

Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi bünyesinde bulunan Sabahattin Zaim Kütüphanesi’nde şu anda 58 bin 624 kitap ve 12 bin 126 dergi ile 830 bin adet elektronik kitap bulunuyor. Kütüphane Daire Başkanı Barış Yıldırım, bu kütüphanenin Türkiye’nin en büyük kütüphaneleri arasında yer aldığından ve Balıkesir’deki en büyük kütüphane olduğundan bahsediyor.



750 kişi kapasiteli ve 2 bin metrekare alanlı bu kütüphanede, Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze erişmiş eserler de hızla artıyor. Sabahattin Zaim Kütüphanesi, “araştırma kütüphanesi” olmasından dolayı öncelikle üniversite öğrencilerine hizmet veriyor. Öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılanmasının ardından vatandaşa da hizmet veriliyor. 

Sağlıklı koşullar altında 7 gün 24 saat açık olan kütüphane, pandemiden dolayı şu anda fiziki olarak kapalı tutulsa da internet ortamında elektronik kitaplar erişime açık bulunuyor. 

Yorumlar (0)